Θεραπευτικά μέλια: Άθερμο μέλι ερείκης με superfoods.

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΟ ΜΕΛΙ



1.Το μέλι είναι το φυσικό προϊόν που παράγουν οι μέλισσες από το νέκταρ ή από διάφορα μελιτώματα φυτών. Αποτελείται από πολλά συστατικά όπως απλά και σύνθετα ζάχαρα, μεταλλικά στοιχεία, λιπαρά και οργανικά οξέα, αμινοξέα, αρωματικές ουσίες, αντιβιοτικά, ορμόνες, βιταμίνες, ένζυμα και άλλα που στο σύνολο τους ξεπερνούν τα 182 ( White, 1979).
Η συνύπαρξη των ουσιών αυτών, η αναλογία τους και η οργανική του διασύνθεση, του προσφέρουν μοναδικές ιδιότητες που έχουν εκτιμηθεί με την πάροδο των αιώνων.
Πάνω από 100 διαφορετικά φυτά συμμετέχουν σε μικρό ή μεγάλο ποσοστό  στην τελική σύνθεση του Ελληνικού μελιού.
Εστιάζοντας στην ιστορία.
ΜΕΛΙ. Η τροφή των θεών. Η απόλαυση των θνητών εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Εστιάζοντας στην υγεία.
Φυσικό και ατοξικό. Αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό, χωρίς να τον επιβαρύνει. Υψηλή απόδοση ενέργειας. Βακτηριοστατική και καρδιοτροφική δράση. Συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας, του έλκους και του διαβήτη (χαμηλότερη καμπύλη από τη ζάχαρη). Μειώνει τη γλυκόζη στο αίμα.
Εστιάζοντας στον άνθρωπο.
Το “γλυκό” στοιχείο της Μεσογειακής Δίαιτας. Απαραίτητο συμπλήρωμα της σύγχρονης διατροφής. Καλύπτει απόλυτα της ανάγκες του οργανισμού για γλυκαντικές ουσίες. Είναι ωφέλιμο για όλους τους ανθρώπους και ιδιαίτερα για όσους έχουν ανάγκη τόνωσης λόγω ειδικών συνθηκών ή σωματικής και πνευματικής κόπωσης. Ένα κουταλάκι μέλι περιέχει  μόνο 21 θερμίδες.
Εστιάζοντας στο μέλλον.


Μέλι. Πρόταση ζωής
2.Η ζάχαρη είναι ένα βιομηχανοποιημένο προϊόν, αποτέλεσμα χημικής επεξεργασίας.
Το μέλι είναι ένα φυσικό βιολογικό προϊόν, κατευθείαν από τη φύση και δεν επιδέχεται καμία επεξεργασία.
Η ζάχαρη αποτελείται αποκλειστικά από ζαχαρόζη.
Το μέλι περιέχει τουλάχιστον 180 διαφορετικές ουσίες, οι οποίες διασυνδέονται οργανικά με τέτοιο τρόπο ώστε κανείς μέχρι τώρα δεν μπόρεσε να το φτιάξει τεχνητά, παρά τη γνωστή σύνθεση.
Η ζάχαρη έχει κατηγορηθεί για πληθώρα παρενεργειών στον άνθρωπο. Το υψηλό επίπεδο χοληστερίνης, οι πονοκέφαλοι, η κούραση, η ερεθιστικότητα, η δυσκοιλιότητα αποδίδονται κατά μεγάλο μέρος στην κοινή ζάχαρη.
Για το μέλι δεν έχει γραφτεί τίποτα εναντίον.
«Όποιος τρώει μέλι τρία πρωινά κάθε μήνα θα προφυλάσσεται από τις μεγάλες αρρώστιες».  Βασικό προϊόν της κυψέλης, το μέλι χρησιμοποιούνταν ανέκαθεν για τις θρεπτικές, θεραπευτικές και πνευματικές του ιδιότητες. Μίγμα φυτικής και ζωικής προέλευσης, αποτελεί ουσία μεγάλης ενεργητικής αξίας.
Οι πολυάριθμες ποικιλίες μελιού περιέχουν όλες σχεδόν το ίδιο ποσοστό σακχάρων. Αυτό που προκαλεί τις μεγάλες οσφρητικές, γευστικές, οπτικές και θεραπευτικές διαφορές είναι οι διακυμάνσεις περιεκτικότητας σε βιταμίνες, μέταλλα, οργανικά οξέα, ένζυμα και φυτικά αιθέρια έλαια.
Τα σάκχαρα αντιπροσωπεύουν 75 με 80% του βάρους του μελιού. Αποτελούνται από Φρουκτόζη, Γλυκόζη, Μαλτόζη, Σακχαρόζη.
Η φρουκτόζη και η γλυκόζη αφομοιώνονται κατευθείαν από τον οργανισμό, ενώ η βιομηχανική ζάχαρη πρέπει πρώτα να μετασχηματιστεί. Η μέλισσα με το σάλιο της – και συγκεκριμένα χάρη σε ένα ένζυμο, την ιμβερτάση – θα μετασχηματίσει τη σακχαρόζη στο λεγόμενο ιμβερτοσάκχαρο. Αυτό το ένζυμο είναι πολύ ευαίσθητο στη ζέστη και εξαφανίζεται από τους 45ο. Δεν πρέπει λοιπόν ποτέ να ζεσταίνουμε το μέλι.
Η γλυκόζη παρέχει άμεσα διαθέσιμη ενέργεια, ενώ η φρουκτόζη συγκρατείται μέσα στο συκώτι υπό την μορφή γλυκογόνου και δημιουργεί το απόθεμά μας σε ενέργεια. Αυτή η τελευταία μας βοηθάει, μεταξύ των άλλων, να ανταποκρινόμαστε καλύτερα στο άγχος. 
Επιπλέον, το μέλι αποτρέπει το φαινόμενο της υπογλυκαιμίας, που προκαλείται από τη λήψη βιομηχανικής ζάχαρης, και είναι συμβατό με ορισμένες  μορφές διαβήτη.
Το μέλι περιέχει σχεδόν όλες τις βιταμίνες, εκτός από τη βιταμίνη Α. Μερικές από αυτές τις βιταμίνες παρουσιάζονται μόνο σε ίχνη. Περιέχει ιχνοστοιχεία 1,5% με 2%, των οποίων η δράση συνδυάζεται με εκείνη των βιταμινών.
Το μέλι έχει ποικίλες θεραπευτικές δράσεις, ανάλογα με τη φυτική του προέλευση, σε όλα τα συστήματα του ανθρώπινου σώματος: ανάπτυξη, ανοσοποιητικό σύστημα, αναπνευστικό σύστημα, πεπτικό σύστημα. Δρουν επίσης στο δέρμα επουλωτικά για φυσιολογικές και επιμολυσμένες πληγές ή για εγκαύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου