Θεραπευτικά μέλια: Άθερμο μέλι ερείκης με superfoods.

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ



Ο ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ παράγεται από την έκκριση των φαρυγγικών αδένων της εργάτριας μέλισσας στην περίοδο της ζωής της, μεταξύ της 5ηςκαι14ης ημέρας. Η εργάτρια αυτή έχει την δυνατότητα να εκκρίνει μέσω των χειλογόνων αδένων που βρίσκονται στο στήθος της ένα λευκό πολτό (γάλα της μέλισσας) που προορίζεται για την διατροφή των ωαρίων που θα γίνουν βασίλισσες. Ο Βασιλικός πολτός ουσιαστικά προορίζεται ως τροφή των βασιλισσών.

ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΠΟΛΤΟΥ

Μετά από πολυάριθμες βιομηχανικές αναλύσεις έχουν πλέον προσδιοριστεί τα 97% των ουσιών από τις οποίες συντίθεται ο Βασιλικός πολτός. Οι κυριότερες είναι:

Βιταμίνες:

Θειαμίνη=Β1
Ριδοφλαβίναη=Β2
Νιασίνη=PP
Ασκορβικό οξύ=C
Πυροδοξύνη=Β6
Παντοθενικό οξύ=Β12
Βιοτίνη
Ινοσιτόλη
Φολικό οξύ
Βιταμίνη Ε


Σακχαρόλη, ριμπόζη και ένα άγνωστο κετο -σάκχαρο) Γλοβουλίνη και πολυάριθμα αμινοξέα.
Στον Βασιλικό πολτό περιέχεται και ένας αντικαρκινικός παράγοντας που ανακαλύφθηκε από τους καθηγητές TOWSEND & LUGAS του Πανεπιστημίου  GUELPH του Καναδά.
Πρόκειται για το 1ο υδροξύ 2-δεκενοικό οξύ.
Συνοπτικά ο Βασιλικός πολτός περιέχει 66% νερό, 12,3% πρωτεΐνες, 5,4% λίπος, 12,4% σάκχαρα και 8% μεταλλικά άλατα.
Είναι προϊόν εκκρίσεως των φαρυγγικών αδένων των εργατριών  μελισσών, ηλικίας 6 μέχρι 12 ημερών όταν το σμήνος βρίσκεται μέσα σε πλούσια αποθέματα γύρεως, μελιού, νερού κλπ και έχει σταθερή και συνεχή θερμοκρασία. Ο Βασιλικός πολτός αποτελεί τη μοναδική τροφή των βασιλισσών μητέρων, αλλά προσφέρεται και στις κάμπιες των εργατριών μελισσών και των κηφήνων από της εκκολάψεως μέχρι 2 1/2 ημερών.

ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΠΟΛΤΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

Ο Βασιλικός πολτός όπως έχουν δείξει επανειλημμένα επιστημονικά πειράματα, ασκεί ευνοϊκές  επιδράσεις στην όλη δομή του οργανισμού.
Αναλυτικά:
α) Εμπλουτίζει το αίμα με ερυθρά αιμοσφαίρια, αιμοσφαιρίνη, λευκοκύτταρα και γλυκόζη.
β) Βελτιώνει το βασικό μεταβολισμό, την ανάπτυξη του οργανισμού σε περιπτώσεις υποσιτισμού στην βρεφική ηλικία.
γ) Αυξάνει την ζωτικότητα, την μακροζωία και την αντοχή του οργανισμού γι αυτό συνιστάται ανεπιφύλακτα σε άτομα μετά τα πενήντα.
δ) Δίνει το αίσθημα της ευεξίας, αυξάνει την αντοχή, την όρεξη, επαναφέρει τις δυνάμεις για την δραστηριοποίηση του οργανισμού με τρόπο αληθινά αναπάντεχο.
ε) Έχει ειδική ευεργετική δράση στην ακράτεια των ούρων, στην εξάντληση του οργανισμού μετά από γρίπη και μετεγχειρητικές καταστάσεις.
στ) Αποτελεσματική η συμβολή του στην θεραπεία δερματικών παθήσεων και των πάσης φύσεως αλλεργικών καταστάσεων.
ζ) Αυξάνει την πίεση των υποτασικών οργανισμών και τέλος ενδείκνυται στους αθλητές κάθε κατηγορίας. Πέρα όμως από τις γενικές ενδείξεις υπάρχουν  και ειδικές όπως:
η) στην σεξουαλική ανικανότητα και ατονία, στην ανορεξία, στα έλκη, σε ανωμαλίες της εμμήνου ρύσης, σε παθήσεις της χολής, στην αρτηριοσκλήρυνση και στους οστεοαρθριτικούς πόνους.
θ) Αποδεδειγμένη η δυναμική του επίδραση στην πάθηση Πάρκινσον και άλλες νευρολογικές καταστάσεις.
ι) Εξαιρετικά ευεργετικός και στις έγκυες καθώς και σε όσες θηλάζουν μικρά.

ΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΓΕΥΣΗ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΠΟΛΤΟΥ

Στην φυσική μορφή ο Βασιλικός πολτός είναι παχύρρευστος έως γαλακτερός ανάλογα με την ημέρα συλλογής του. Το χρώμα του είναι υπόλευκο και η γεύση του υπόξινη και ελαφρά πιπερίζουσα.

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΠΟΛΤΟΥ

Η συσκευασία του Βασιλικού πολτού είναι το ίδιο σημαντική όσο και η παραγωγή του και αυτό γιατί είναι πολύ ευάλωτος. Η συχνή επαφή με τον αέρα μπορεί να τον αλλοιώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Γι αυτό η συσκευασία του πρέπει να είναι όσο το δυνατότερο μικρότερη.
Η δοσολογία:
Για ενήλικες άνω των 18 ετών 1-2 γραμμάρια ημερησίως
Για παιδιά κάτω των 12 ετών 1/2 -1 γραμμάριο ημερησίως
Για αθλητές και φοιτητές 2 γραμμάρια ημερησίως
Καταπίνουμε τον Βασιλικό πολτό ή τον κρατάμε κάτω από τη γλώσσα για καλύτερη και ταχύτερη απορρόφηση από τον οργανισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου