Θεραπευτικά μέλια: Άθερμο μέλι ερείκης με superfoods.

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΝΟΖΕΜΙΑΣΗΣ

Τα περισσότερα δείγματα μελισσών  που αναλύονται στο εργαστήριο Μελισσοκομίας του ΑΠΘ από την Κρήτη είναι προσβεβλημένα από N. ceranaeμερικά από N. apis και άλλα από μικτή προσβολή των δύο. 
Από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριό μας καταλήξαμε στα εξής συμπεράσματα:

Κανένα φάρμακο δεν μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της Νοσεμίασης εάν δεν ληφθούν μέτρα υγιεινής που ενισχύουν την άμυνα του μελισσιού. 
Κυρίως θα πρέπει να γίνει καλή καταπολέμηση της βαρρόα. Μελίσσια με μεγάλο βαθμό προσβολής από βαρρόα, υποφέρουν πολύ περισσότερο από την  Νοσεμίαση. Αδύνατα μελίσσια θα πρέπει να συνενωθούν, παλιές κηρήθρες να απομακρυνθούν, και τα μελίσσια να κρατηθούν «στεγνά»  σε προσήλιο ξηρό και στεγνό μέρος. Μην συνενώνεται τα άρρωστα μικρά μελίσσια με άλλα για να μην γίνεται αιτία διάδοσης της ασθένειας Σε περίοδο απουσίας νέκταρος την Άνοιξη ή το Καλοκαίρι τροφοδοτείστε τα μελίσσια διεγερτικά και το Φθινόπωρο, ιδιαίτερα όταν πάτε στα πεύκα φροντίστε οι μέλισσες να έχουν  πρωτεϊνική τροφή (γύρη, γυρεόπιττες, υποκατάστατα ή αντικατάστατα γύρης) ώστε να ανανεώσουν τον πληθυσμό τους. Η απολύμανση του μελισσοκομικού υλικού είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αντιμετώπιση της αρρώστιας. Η απολύμανση των κηρηθρών γίνεται με οξικό οξύ (100 ml ανά όροφο για  8 ημέρες, αερισμός 48 ώρες), καυστική σόδα (0,5 κιλό  σε 50 λίτρα νερό, εμβάπτιση για 15 λεπτά, καλό ξέπλυμα) και με θέρμανση των κηρηθρών στους 49ο C για 24 ώρες. Οι κηρήθρες δεν πρέπει να έχουν μέλι όταν θερμαίνονται γιατί θα λιώσουν.

Για την διάγνωση της ασθένειας είναι σημαντική η μέθοδος δειγματοληψίας γιατί υπάρχει ανισοκατανομή των προσβεβλημένων μελισσών στην κυψέλη. Για τη σίγουρη διάγνωση, απαιτούνται 60 μέλισσες από την είσοδο (νεκρές ή συλλέκτριες) ή από το εσωτερικό της κυψέλης 10 μέλισσες από κάθε πλαίσιο.

Το ΦΟΥΜΙΝΤΙΛ  είναι αποτελεσματικό αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιείται γιατί είναι αντιβιοτικό το οποίο δεν επιτρέπεται η χρήση του. Τα  υπολείμματα που αφήνει στο μέλι  ανιχνεύονται εύκολα ως μεταβολίτες της φουμαγγιλίνης και είναι επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία (Stanimirovic et al. (2007) Mutation Research 628:1-10). Οι μελισσοκόμοι προτρέπονται να μην χρησιμοποιήσουν φουμιντιλ.

Το Vita Feed Gold: Είναι φυσικό προιόν, εκχύλισμα από τεύτλα (Beta vulgaris cvaltissima. Χρησιμοποιείται στο σιρόπι σε αναλογία 10g/100 ml σιρόπι1 L σε κάθε μελίσσι χορηγείται ένα λίτρο θεραπευτικού σιροπιού την εβδομάδα για 3 εβδομάδες. Στο ζαχαροζύμαρο προστίθενται 100g σε κάθε 1 Κιλό ζαχαροζύμαρο. Διεγείρει τα μελίσσια για την εκτροφή νέου γόνου, ο ρυθμός αντικατάστασης των μελισσών είναι μεγαλύτερος από τον ρυθμό απωλειών και αυτό πιθανόν να συμβάλει στον περιορισμό της ασθένειας. Αποτελεσματικότητα στο σιρόπι 85%  Στο ζαχαροζύμαρο η αποτελεσματικότητά μειώνεται  τους χειμωνιάτικους μήνες στο 56%. Είναι φυτικό σκεύασμα δεν αφήνει κατάλοιπα στο μέλι.

Nosestat: Βουλγάρικο σκεύασμα το οποίο περιέχει ιωδιούχο κάλιο, Ιώδιο και φορμικό οξύ.  Χρησιμοποιείται τόσο στο σιρόπι (10g/100 ml) όσο και στο ζαχαροζύμαρο (5 ml  από την ανάμιξη σε κάθε 1  Κg ζαχαροζύμαρο). Στο σιρόπι η αποτελεσματικότητά του είναι μέτρια (68%) και στο ζαχαροζύμαρο μικρή (40%). Δεν αφήνει υπολείμματα στο μέλι.

Protofil: Σκεύασμα από Ρουμανία από φυτικό εκχύλισμα θυμαριού  κ.ά Χρησιμοποιείται στο σιρόπι σε αναλογία  20 ml/ L. Σε κάθε μελίσσι χορηγούνται  250 ml θεραπευτικού σιροπιού δύο φορές με ενδιάμεσα διαστήματα μιας εβδομάδας. Η αποτελεσματικότητα του είναι μικρή έως μέτρια και κυμαίνεται από 45 έως 73%. Είναι φυτικό σκεύασμα διεγείρει την εκτροφή του γόνου, η χρήση του δεν αφήνει κατάλοιπα στο μέλι.

Θυμόλη: Χρησιμοποιήθηκε στο σιρόπι σε αναλογία 1 γραμ. θυμόλη σε 15 λίτρα  σιροπιού. Σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία θανατώνει τους σπόρους της Νοσέμωσης. Από τις δοκιμές που έγιναν η θυμόλη στο σιρόπι βρέθηκε με μέτρια έως καλή αποτελεσματικότητα που κυμάνθηκε από 65% έως και 96%. Η διαφορά στην αποτελεσματικότητα της θυμόλης οφείλεται κυρίως στην κατάσταση του μελισσιού και στην εποχή επέμβασης. Σχετικά μεγάλα μελίσσια, με άφθονη γύρη, καλή βασίλισσα την Άνοιξη αντιμετωπίζουν πολύ καλύτερα την ασθένεια από μικρά μελίσσια τα οποία στερούνται πρωτεϊνικής διατροφής  και δυνατότητες ανανέωσης του πληθυσμού τους. Η χορήγηση θυμόλης 6,25% στο σιρόπι δεν δημιουργεί προβλήματα υπολειμμάτων στο μέλι. Η ουσία προτείνεται για μελισσοκομική χρήση από τον Καν. 889/2008 για την Βιολογική Γεωργία.

Σκόρδο: Χρησιμοποιείται τόσο στο σιρόπι όσο και στο ζαχαροζύμαρο. Στο σιρόπι προστίθενται 5 g σκόνης σκόρδου για κάθε 1 κιλό σιρόπι τροφοδότησης. Σε κάθε μελίσσι  δίνονται 3 λίτρα σιροπιού σε διάστημα ενός μηνός. Στο ζαχαροζύμαρο προστίθενται  5 γραμ.  σκόνης σκόρδου για κάθε 1 κιλό ζαχαροζύμαρο. Το ζαχαροζύμαρο με το σκόρδο τοποθετείται στα μελίσσια συνεχώς κατά  την διάρκεια του χειμώνα. Η αποτελεσματικότητα του σκόρδου δεν παρουσίασε διαφορές από τα μελίσσια μάρτυρες που τροφοδοτήθηκαν στο ίδιο διάστημα με  σιρόπι  ή ζαχαροζύμαρο.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ Α.Π.Θ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου