Κεραλοιφές σε μεγάλη ποικιλία: για ενυδάτωση ,αντιρυτιδική,για κρυολόγημα, μυϊκούς πόνους,για έκζεμα, After shave όλες με βιολογικά αιθέρια έλαια και μελισσοκέρι

Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2012

ΔΙΑΙΤΑ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΜΕΛΙ


Η δίαιτα με γιαούρτι και μέλι είναι μια αποτελεσματική δίαιτα που βοηθάει στην αποτοξίνωση του οργανισμού και στην απώλεια βάρους.
Η δίαιτα διαρκεί 10 ημέρες και θα σας βοηθήσει να χάσετε μέχρι και 7 κιλά.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΙΤΑΣ
 
 1η Ημέρα
Πρωινό
1 κούπα Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι
 Μεσημεριανό
1 μερίδα με φαγητό της επιλογής σας
Απογευματινό
1 πορτοκάλι ή 1 γκρέιπγρουτ
Βραδινό
 1 κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά 1 κουταλάκι μέλι
Πριν τον ύπνο 1 κούπα Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι

2η Ημέρα
Πρωινό
1 κούπα Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι
Μεσημεριανό
1 μερίδα με φαγητό της επιλογής σας
Απογευματινό
 1 κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά 1 κουταλάκι μέλι
Βραδινό
1 κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά Πριν τον ύπνο 1 κούπα Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι

3η Ημέρα
Πρωινό
1 κούπα Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι
Μεσημεριανό
1 κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά 1 κουταλιά ψιλοκομμένα καρύδια ή 1 κουταλιά σταφίδες ή 1 αποξηραμένο σύκο ή 1 αποξηραμένο δαμάσκηνο 1/4 κουταλάκι κανέλα
Απογευματινό
 1 κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά 1 κουταλάκι μέλι
Βραδινό
 1 κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά Πριν τον ύπνο 1 κούπα Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι

4η Ημέρα
Πρωινό
 1 κούπα Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι
Μεσημεριανό
1 κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά 1 κουταλιά ψιλοκομμένα καρύδια ή 1 κουταλιά σταφίδες ή 1 αποξηραμένο σύκο ή 1 αποξηραμένο δαμάσκηνο 1/4 κουταλάκι κανέλα
Απογευματινό
 1 κούπα Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι
Βραδινό
1 κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά  
 Πριν τον ύπνο 1 κούπα Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι
5η Ημέρα
Πρωινό
1 κούπα Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι 1 κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά 
Μεσημεριανό
1 κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά 1 κουταλιά ψιλοκομμένα καρύδια ή 1 κουταλιά σταφίδες 
ή 1 αποξηραμένο σύκο ή 1 αποξηραμένο δαμάσκηνο 1/4 κουταλάκι κανέλα
Απογευματινό
1 κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά 1 κουταλάκι μέλι
Βραδινό
 1 κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
Πριν τον ύπνο 1 κούπα Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι

 6η Ημέρα
Πρωινό
 1 κούπα Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι 1 κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά 
Μεσημεριανό
 1 κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά 1 κουταλιά ψιλοκομμένα καρύδια ή 1 κουταλιά σταφίδες ή 1 αποξηραμένο σύκο ή 1 αποξηραμένο δαμάσκηνο 1/4 κουταλάκι κανέλα
Απογευματινό
1 κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά 1 κουταλάκι μέλι
Βραδινό
1 κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
Πριν τον ύπνο 1 κούπα Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι

7η Ημέρα
 Πρωινό
1 κούπα Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι
Μεσημεριανό
1 κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά 1 κουταλιά ψιλοκομμένα καρύδια ή 1 κουταλιά σταφίδες ή 1 αποξηραμένο σύκο ή 1 αποξηραμένο δαμάσκηνο 1/4 κουταλάκι κανέλα
 Απογευματινό
1 κούπα Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι
 Βραδινό
1 κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
Πριν τον ύπνο 1 κούπα Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι

8η Ημέρα
Πρωινό
1 κούπα Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι
Μεσημεριανό
1 κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά 1 κουταλιά ψιλοκομμένα καρύδια ή 1 κουταλιά σταφίδες ή 1 αποξηραμένο σύκο ή 1 αποξηραμένο δαμάσκηνο 1/4 κουταλάκι κανέλα
Απογευματινό
1 κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά 1 κουταλάκι μέλι
Βραδινό
 1 κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
 Πριν τον ύπνο 1 κούπα Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι

9η Ημέρα
Πρωινό
1 κούπα Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι
Μεσημεριανό
1 μερίδα με φαγητό της επιλογής σας
Απογευματινό
1 κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά 1 κουταλάκι μέλι
Βραδινό
 1 κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
Πριν τον ύπνο 1 κούπα Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι
 10η Ημέρα
Πρωινό
1 κούπα Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι
Μεσημεριανό
1 μερίδα με φαγητό της επιλογής σας
Απογευματινό
1 πορτοκάλι ή 1 γκρέιπφρουτ
Βραδινό 

1 κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά 1 κουταλάκι μέλι
Πριν τον ύπνο 1 κούπα Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι  
 
Κανόνες Δίαιτας
Καταναλώνετε καθημερινά 1,5lt έως 2lt νερό.
Επιτρέπεται
Στα φαγητά επιτρέπεται: φρέσκα μυρωδικά, μια κουταλιά λάδι, ελάχιστο αλάτι, ξύδι και λεμόνι
– Καφές
- Ροφήματα βοτάνων
 - Γλυκαντικό
Δεν επιτρέπεται
-Αναψυκτικά
-Αλκοόλ
-Ζάχαρη
 Μετά το τέλος της δίαιτας ακολουθήστε ένα ισορροπημένο και υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα.
Συνταγές Δίαιτας Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι Προτεινόμενα Άρθρα Μυστικά και Ροφήματα που θα σας βοηθήσουν στο αδυνάτισμα Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα: http://www.enter2life.gr/wp/961-diaita-me-giaourti-kai-meli-xaste-7-kila-se-10-imeres.html



Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι για απώλεια βάρους

Μια αποτελεσματική θεραπεία για την απώλεια βάρους είναι ο συνδυασμός κανέλας, μελιού και λεμονιού.
Η κανέλα βοηθάει στην μείωση της χοληστερόλης, στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου.
 Σύμφωνα με έρευνες η κανέλα μειώνει το πρήξιμο στο σώμα, βελτιώνει την ικανότητα της ινσουλίνης να μεταβολίζει το σάκχαρο στο αίμα, αναστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και μειώνει την αρτηριακή πίεση.
 Οι ερευνητές αναφέρουν επίσης ότι η κανέλα μειώνει το σωματικό λίπος και βελτιώνει τα επίπεδα της άλιπης μάζας σώματος.
Τα θρεπτικά συστατικά του μελιού βοηθούν στην διαδικασία απώλειας βάρους επειδή διαλύουν τα λιπώδη κύτταρα και μειώνουν την χοληστερόλη.
Περιέχει επίσης βιταμίνες και μέταλλα και βοηθάει στη καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Ερευνητές δοκίμασαν το μέλι σε υπέρβαρους ασθενείς και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το μέλι όχι μόνο βοηθάει στην απώλεια βάρους, αλλά αποτρέπει την αύξηση του σωματικού βάρους και μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Το επεξεργασμένο μέλι έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενώ το φυσικό μέλι, μετά από 15 ημέρες κατανάλωσης, ήταν σε θέση να μειώσει αυτά τα επίπεδα.
Το λεμόνι περιέχει ουσίες που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες περιέχουν hesperidin, naringen, eriocitrin και diosmin.
Ερευνητές αναφέρουν ότι οι πολυφαινόλες που περιέχονται στο λεμόνι έχουν υψηλή αντιοξειδωτική δράση, την ικανότητα να καταστείλουν την αύξηση του σωματικού βάρους, να μειώσουν το δείκτη μάζας σώματος και να βελτιώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Απολαύστε μια κούπα τσάι με κανέλα, μέλι και λεμόνι και βοηθήστε τον οργανισμό σας να χάσει τα περιττά κιλά. Πίνετε μια κούπα το πρωί με άδειο στομάχι και μια κούπα πριν τον ύπνο με άδειο στομάχι.
Το ρόφημα μπορείτε να το πίνετε συνοδευτικά σε κάθε δίαιτα που ακολουθείτε.
 
Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι για απώλεια βάρους
 Υλικά
 1/4 κουταλάκι κανέλα σε σκόνη ή μισό ξύλο κανέλα χυμό από μισό λεμόνι
1 κουταλάκι μέλι (προτιμήστε οργανικό μέλι)
1 κούπα βραστό νερό
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε την κανέλα στο βραστό νερό και αφήνουμε να κρυώσει για μισή ώρα περίπου.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το μέλι και το λεμόνι και ανακατέψτε.
 Δεν προσθέτουμε το μέλι σε ζεστό νερό γιατί θα σκοτώσει τα οφέλη του μελιού.

Παραλλαγές:

Χρησιμοποιήστε lime αντί για λεμόνι και αντί για νερό πράσινο τσάι.
Μπορείτε να προσθέσετε επίσης:
1/4 κουταλάκι τζίντζερ φύλλα μέντας ή φύλλα βασιλικού ή φύλλα λουίζας  

Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2012

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ


«ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ»ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΙΤΙΕΣ & ΛΥΣΕΙΣ Ανδρέας θ. Θρασυβούλου
ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 1998
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Μελισσοκομική Επιθεώρηση Ν. Παππάς 
«ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ» Ανδρέας θ. Θρασυβούλου
ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 1996
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Μελισσοκομική Επιθεώρηση Ν. Παππάς 
«ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ -ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ» Μιχαήλ Δ.Υφαντίδης
ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ:1983 
«ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΙΟΥ» Μιχαήλ Δ.Υφαντίδης
ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 1995
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Αρισταίος 
«Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΩΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ» Μιχαήλ Δ.Υφαντίδης
ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2005
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Μελισσοκομική Επιθεώρηση Ν. Παππάς 
«ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜEΙΟΥΓια εντατική παραγωγή μελιού»  Βασίλης Δ. Λιάκος
ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ:1995 
«ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ» Βασίλης Δ. Λιάκος
ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 1993  «ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ» Βασίλης Δ. Λιάκος
ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2005 
«ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ» Βασίλης Δ. Λιάκος
ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2006
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Μελισσοκομική Επιθεώρηση Ν. Παππάς 
«ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΦΥΤΑ» Αθανάσιος Πλακούτσης
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Μελισσοκομική Επιθεώρηση Ν. Παππάς 
«ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ, ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΤΡΟΦΙΚΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» Β.
Σκουμπρής
ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 1998
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Αγρότυπος
«ΕΠΙΤΟΜΗ ΜΕΛΙΣΣΟΜΙΑ» Γ. Σελλιανάκη
ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2008
«ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΥΡΗ» Θανάσης Α. Μπίκος
ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 1987
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Ψύχαλος 
«ΚΥΨΕΛΗ ΑΡΓΩ» Θανάσης Α. Μπίκος-Βαλάντης Πανταζής
ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2005
«ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΙ» Θανάσης Α. Μπίκος
ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 1991 
«ΠΡΟΠΟΛΙΣ» Θανάσης Α. Μπίκος 
«ΜΑΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ» Θανάσης Α. Μπίκος
ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 1999 
«ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ» Πασχάλης Χρ Χαριζάνης
ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 1996
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Μελισσοκομική Επιθεώρηση Ν. Παππάς 
«Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΧΩΡΙΣ ΔΑΣΚΑΛΟ» Ν. Ι. Νικολαΐδη
ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2000 
«ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ» Σύγχρονες Μέθοδοι Εντατικής Εκμετάλλευσης Ν. Ι. Νικολαΐδη
ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2005 (8η Έκδοση) 
«ΓΥΡΗ -ΜΕΛΕΤΗ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ» Νίκος Δρίμτζας
ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2004
ΕΚΔΟΣΕΙΣ:Μελισσοκομική Επιθεώρηση Ν. Παππάς 
«ΣΦΗΚΕΣ» Γιάννης Ρέρρας
ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2001
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Μελισσοκομική Επιθεώρηση Ν. Παππάς 
«ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ» Ευθ. Νικολιδάκης
ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 1993 
«ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΚΑΡΥΔΙΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ»- ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΛΥΚΩΝ, Σιμόνη Καφίρη
ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2001
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Ελληνικά Γράμματα 
«ΜΕΛΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ»-Συνταγές & Γεύσεις υγείας, Μυρσίνη Λαμπράκη 
ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2003
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Ελληνικά Γράμματα 
«ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ» Karl Von Frisch
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Μελισσοκομική Επιθεώρηση Ν. Παππάς 
«ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ» Henri Clement
ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2007
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Ψύχαλος 
«ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΚΤΡΟΦΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΩΝ »Roger A. Morse
ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 1979
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Ψύχαλος 
«ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ» Pierre Jean-Prost
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Ψύχαλος  «ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ» Lieselotte Gettert
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Βασδέκης 
«ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ» Irene Stein
ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 1988  

Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2012

Παρασιτικές μύγες, νέα απειλή για τις πολύπαθες μέλισσες



 Figure 2. Images ofApocephalus borealis and honey bees.
(A) Adult female A. borealis. (B) Female A. borealis ovipositing into the abdomen of a worker honey bee. (C) Two final instar larvae of A. borealis exiting a honey bee worker at the junction of the head and thorax (red arrows).



Μια νύμφη της παρασιτικής μύγας Apocephalus borealis διακρίνεται εδώ και βγαίνει από το κεφάλι του θύματος
Μια νύμφη της παρασιτικής μύγας Apocephalus borealis διακρίνεται εδώ και βγαίνει από το κεφάλι του θύματος(Φωτογραφία: Associated Press )


Πρώτα ήταν τα εντομοκτόνα, αργότερα η «διαταραχή κατάρρευσης αποικίας», μια μυστηριώδες ασθένεια που απονεκρώνει τα μελίσσια. Οι πολύπαθες μέλισσες έχουν τώρα ακόμα έναν εχθρό να αντιμετωπίσουν: μια παρασιτική μύγα που γεννά τα αβγά της μέσα τους.

Η μύγα Apocephalus borealis κατάγεται από τη Βόρειο Αμερική, ωστόσο ο εντομολόγος που αντελήφθη πρώτος τις επιθέσεις της στις μέλισσες δεν αποκλείει το ενδεχόμενο το παράσιτο να έχει επεκταθεί και στην Ευρώπη.

Οι μικροσκοπικές θηλυκές μύγες, αναφέρει ο ερευνητής στην επιθεώρηση PLoS ONE, γεννούν τα αβγά τους στην κοιλιά των μελισσών. Λίγες ημέρες αργότερα οι νύμφες του εισβολέα εκκολάπτονται και αρχίζουν να τρώνε το θύμα από μέσα. Οι μολυσμένες μέλισσες τελικά εγκαταλείπουν την κυψέλη στη διάρκεια της νύχτας, πλησιάζουν τα φώτα και τελικά πέφτουν μισοπαράλυτες στο έδαφος, αφήνοντας έως και 12 νύμφες να βγουν μέσα από το κεφάλι τους.

Το είδος Apocephalus borealis ήταν ήδη γνωστό, μέχρι σήμερα όμως είχε βρεθεί να παρασιτεί μόνο σε ανθηδώνες, όπως ονομάζονται αλλιώς οι γνωστοί μπούμπουρες. Άλλα συγγενικά είδη ήταν γνωστό ότι παρασιτούν σε μυρμήγκια.

Οι επιθέσεις του παράσιτου στη μελιτοφόρο μέλισσα έγιναν αντιληπτές το 2008 από τον Τζον Χάφερνικ, εντομολόγο του Πολιτειακού Πανεπιστημίου το Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος μάζεψε μια μέρα μερικές νεκρές μέλισσες έξω από το εργαστήριό του, προκειμένου να ταΐσει τα αλογάκια της Παναγίας που εξέτρεφε.

Άφησε τις μέλισσες μέσα σε ένα πλαστικό κουτί, και έμεινε άφωνος μερικές μέρες αργότερα όταν είδε δεκάδες νύμφες τις μύγας να βγαίνουν από τα κεφάλια τους.

Οι παρασιτικές μύγες εντοπίστηκαν σε τρία από τα τέσσερα μελίσσια που εξετάστηκαν στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο, και ο Χάφερνικ υποψιάζεται ότι το πρόβλημα έχει εξαπλωθεί και σε άλλες πολιτείες.

Δεν αποκλείεται μάλιστα η μύγα Apocephalus borealis να παίζει κάποιο ρόλο στη διαταραχή κατάρρευσης αποικίας (CCD), ένα μυστηριώδες φαινόμενο στο οποίο οι μέλισσες εγκαταλείπουν την κυψέλη και πέφτουν νεκρές σε μεγάλη απόσταση.

Η διαταραχή έχει εξελιχθεί σε μάστιγα για τους Αμερικανούς μελισσοκόμους, δεδομένου ότι καταστρέφει το 7% των μελισσιών κάθε χρόνο.
Newsroom ΔΟΛ

ΚΑΤΑΚΟΛΟ



Οι ποικιλίες μελιού





Το μέλι μπορεί να προέρχεται είτε από νέκταρ λουλουδιών (ανθόμελα) είτε από τους γλυκούς χυμούς που εκκρίνουν τα κωνοφόρα δέντρα. Υπάρχουν άπειρα επιμέρους «είδη». Κανένα μέλι όμως δεν είναι «καθαρό», δηλαδή δεν αποτελείται 100% από ένα μόνο είδος φυτού. Γι' αυτό και σε κάποιες συσκευασίες θα δείτε κάτω από το όνομά του (π.χ. θυμαρίσιο) να γράφονται και τα άλλα φυτά από τα οποία προέρχεται. Αυτό συμβαίνει γιατί η μέλισσα «βόσκει» ταυτόχρονα από διάφορα φυτά που ανθίζουν την ίδια εποχή.


Και ο ίδιος ο μελισσοκόμος όμως ή ο έμπορος που θα το συσκευάσει μπορεί να αναμείξει διαφορετικά μέλια, για να αποφύγει την κρυστάλλωση ορισμένων ειδών. Είναι τα λεγόμενα «χαρμάνια» μελιών, μια διαδικασία που δεν είναι παράνομη αρκεί να μην κρύβει δόλο. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αναφέρονται τα είδη μελιού που αναμείχθηκαν, π.χ. μέλι πεύκου και ανθέων.

Πορτοκάλι



• Σκούρο μπεζ προς πορτοκαλί, με πλούσιο γήινο και μελένιο άρωμα, γεύση από άνθη πορτοκαλιάς, σχετικά ρευστό και ζαχαρώνει εύκολα.
• Προέρχεται από τους μεγάλους πορτοκαλεώνες της Αρτας και του Αργους.
• Είναι η πρώτη παραγωγή της χρονιάς, γύρω στον Απρίλιο, μαζί με το μέλι φασκόμηλου.


Καστανιά


• Σκούρο χρυσοκάστανο, παχύρρευστο μέλι, με ιδιαίτερο άρωμα που θυμίζει μαρόν γλασέ και ξηρούς καρπούς. Γεύση γεμάτη, με αισθητά αρώματα ξηρών καρπών και εσπεριδοειδών.

Έλατο

• Χρυσοκάστανο χρώμα, διάφανο, με βαθύ άρωμα και γεύση που θυμίζει δάσος και νότες από λουλούδια (πανσέδες).
• Προέρχεται κυρίως από το Μαίναλο, τον Ταΰγετο και τον Πάρνωνα και παράγεται τον Μάιο και τον Ιούνιο.


Έλατο «βανίλια»


• Περλέ, κεχριμπαρένιο χρώμα με κάποιες καφέ ανταύγειες, με αρώματα από άνθη και έλατο και γεύση πικάντικη, που θυμίζει καραμέλα βουτύρου.
• Παράγεται στη Βυτίνα της Αρκαδίας και είναι το μοναδικό μέλι ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) στην Ελλάδα.

Θυμάρι



• Μπορεί να περιέχει επίσης θρούμπι, ρίγανη, αγριοδεντρολίβανο, μέντα, αγριομέντα, φασκομηλιά, τσάι του βουνού κ.ά.
• Εχει ανοιχτόχρωμο, λαμπερό, χρυσό χρώμα, κλασικό «μελένιο» άρωμα, με νότες βοτάνων.
• Παράγεται σε όλη τη νότια Ελλάδα και τα νησιά των Κυκλάδων, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.
• Από κάποιους θεωρείται το καλύτερο μέλι και το λατρεύουν Ελληνες και ξένοι, γι' αυτό και η τιμή του είναι τσουχτερή.
• Ενα θυμαρίσιο μέλι σπάνια είναι αμιγώς θυμαρίσιο. Πάντως, για να πάρει την ονομασία αυτή πρέπει να περιέχει μέλι από θυμάρι σε συγκεκριμένη αναλογία.


Ρείκι


• Κοκκινοχάλκινο χρώμα, γήινο άρωμα, θαμνώδες και επιβλητικό -αίσθηση δάσους- με αρωματικές νότες πικρής καραμέλας. Γεύση ιδιαίτερη.
• Είναι το τελευταίο μέλι της χρονιάς, πριν από τον χειμώνα, είναι ανθόμελο και παράγεται από τον Οκτώβριο έως τον Νοέμβριο.
• Είναι το μέλι που συντηρεί τις μέλισσες ολόκληρο το χειμώνα.


Ανθόμελο
• Περλέ χρώμα, σκούρας καραμέλας γάλακτος, άρωμα ελαφρώς ανθικό με αρκετούς ξηρούς καρπούς, παχύρρευστο και ανθικό στη γεύση. Κρυσταλλώνει εύκολα.
• Μπορεί να προέρχεται απ' όλα τα λουλούδια της ελληνικής Φύσης που ανθίζουν Ιούλιο και Αύγουστο.


Πεύκο


• Πολύ σκούρο χάλκινο προς καφέ χρώμα, μύτη βαριά, μυρωδιά δάσους, γεύση πολύ γεμάτη και δυνατή, πιπεράτη, με αίσθηση από κουκουνάρι και δάσος.
• Αποτελεί το 60% - 65% της ετήσιας ελληνικής παραγωγής μελιού και προέρχεται κυρίως από τη βόρεια Εύβοια και τη Χαλκιδική.
• Ο τρύγος του γίνεται το τρίμηνο Αύγουστος - Οκτώβριος.


Οι υπόλοιπες ποικιλίες


Επίσης στην αγορά μπορεί να βρούμε και τα παρακάτω πιο σπάνια μέλια: Τριφύλλι (ανθόμελο από τις μεγάλες πεδιάδες εντατικών καλλιεργειών του Θεσσαλικού Κάμπου και τη Μακεδονία), Ηλιοτρόπιο (με διακριτικό άρωμα ηλιόσπορου και ανθέων, εξαιρετικά παχύρρευστο, με γεύση κάπως ανισόρροπη, που αφήνει την αίσθηση πορτοκαλιού), Ευκάλυπτος (με ζωηρό άρωμα και γεύση ευκάλυπτου), Δεντρολίβανο (με φινετσάτο άρωμα και γεύση, αρκετά ρευστό), Ακακία (αραιό, με εξαιρετικά λεπτό άρωμα και γεύση ακακίας), Ελαιοκράμβη (συμπαγές, με υφή σαν γλυκό βανίλια και γεύση που, παρά την πυκνότητά της, διαλύεται γρήγορα στο στόμα, αφήνοντας μια περίεργη δροσιά και μια ελαιώδη γεύση, πολύ γλυκιά).

Μέθοδος με δύο βασίλισσες




Όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι μελισσοκόμοι, η φυσική ύπαρξη δύο παραγωγικών βασιλισσών σε μία κυψέλη είναι σπάνια. Μερικές φορές μπορεί να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα σε μία εξασθενημένη, γερασμένη βασίλισσα και μία από τις νεαρές βασίλισσες κόρες της, αλλά και τότε αυτό δεν μπορεί να κρατήσει για μεγάλο διάστημα. Η μέθοδος των δύο βασιλισσών σε μία κυψέλη εφαρμόζεται από τους μελισσοκόμους για να δυναμώσουν τα μελίσσια τους πριν από κάποια ανθοφορία, γιατί έτσι γεννούν δύο βασίλισσες στην κυψέλη, ώστε να υπάρχει διπλάσιος αριθμός εργατριών. Με αυτόν τον τρόπο μειώνονται τα έξοδα συντήρησης, χρειάζεται λιγότερος κόπος, λιγότερος εξοπλισμός, οι πιθανότητες σμηνουργίας λιγοστεύουν και συλλέγεται περισσότερη γύρη και μέλι. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να δημιουργήσει κανείς κυψέλες με δύο βασίλισσες.
1ος τρόπος: Χωρίζουμε ένα δυνατό μελίσσι με διάφραγμα ανάμεσα στους ορόφους, εξασφαλίζοντας δεύτερη είσοδο στον πάνω όροφο. Μετά από τρεις μέρες ανοίγουμε την κυψέλη να βρούμε σε ποιόν όροφο είναι η βασίλισσα και σε ποιόν υπάρχουν βασιλικά κελιά. Καταστρέφουμε τα κελιά, παίρνουμε τον πολτό και σ' αυτόν τον όροφο βάζουμε μια νεαρή βασίλισσα γονιμοποιημένη, κλεισμένη μέσα σε κλουβάκι με ζαχαροζύμαρο στη μια πλευρά του. Η δεύτερη αυτή βασίλισσα σιγά-σιγά θα αποκτήσει την οσμή της κυψέλης και όταν φαγωθεί από τις εργάτριες το ζαχαροζύμαρο και ελευθερωθεί, θα έχει γίνει αποδεκτή από το μελίσσι, ιδίως αν έχει υψηλή γεννητική ικανότητα και σφρίγος.
2ος τρόπος: Χρησιμοποιούμε ένα διώροφο μελίσσι με νεαρό γόνο (λάβρες ως 3 ημερών) και στους δύο ορόφους. Βάζουμε χώρισμα μεταξύ των δύο ορόφων και εξασφαλίζουμε δεύτερη είσοδο στον επάνω όροφο. Σε τρείς μέρες κάνουμε επιθεώρηση για να βρούμε τη βασίλισσα. Διαπιστώνουμε σε ποιόν όροφο βρίσκονται κελιά ορφάνιας. Καταστρέφουμε τα μικρά, κακοσχηματισμένα και αφήνουμε τα καλύτερα.
Αντικαθιστούμε το χώρισμα με βασιλικό διάφραγμα, ώστε να συνενωθούν οι πληθυσμοί των δύο ορόφων. Μια μέρα πριν εκκολαφθεί η δεύτερη βασίλισσα στον όροφο με τα βασιλικά κελιά, δηλαδή 7-8 ημέρες μετά την πρώτη επέμβαση, τοποθετούμε πάλι το χώρισμα στη θέση του διαφράγματος. Αυτό είναι απαραίτητο γιατί η παρθένα βασίλισσα είναι μικρή και μπορεί να περάσει από το διάφραγμα και να θανατωθεί από την πρώτη βασίλισσα της κυψέλης.
Δέκα ημέρες μετά την πιθανή εκκόλαψη της δεύτερης βασίλισσας κάνουμε μια γρήγορη επιθεώρηση, για να διαπιστώσουμε αν γονιμοποιήθηκε. Αν ναι, θα αντικαταστήσουμε το χώρισμα με διπλό βασιλικό διάφραγμα. Μεταξύ των δύο διαφραγμάτων πρέπει να υπάρχει κενός χώρος ενός περίπου εκατοστού. Το μελίσσι θα παραμείνει με τις δύο βασίλισσες για να δυναμώσει. Αφαιρούμε την παλιά βασίλισσα τριάντα περίπου ημέρες πριν από την κύρια ανθοφορία.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Ένα μελίσσι με δύο βασίλισσες, στην πλήρη ανθοφορία δε θα μαζεύει μέλι, αλλά θα εκτρέφει γόνο.

Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2012

βότανα και τα αρωματικά φυτά



Αλόη βέρα: για έκζεμα, ζάχαρο, δυνάμωμα μαλλιών.
Αρχαγγελική: τονωτική αναιμία, ευστόμαχη, συκώτι, εντερίτιδα, ρευματισμούς, αρθριτικά.
Αγριάδα: πέτρες νεφρών, προστάτη, χολή, πολύ διουρητική.
Άγριο τριαντάφυλλο: χοληστερίνη, ζάχαρο, άμυνα οργανισμού, περιέχει βιταμίνη C.
Αγριμόνιο: ζαχαροδιαβήτη, φαρυγγίτιδα, πόνοι λαιμού, διάρροια.
Αλεξανδρινά φύλλα: δυσκοιλιότητα.
Αλθαία: μαλακτική, λαρυγγίτιδα, βήχα, φαρυγγίτιδα.
Αχιλλέα: Αιμορροΐδες, κιρσούς, γρίπη, άσθμα, λιποδιάλυση, κυτταρίτιδα.
Αψιθιά: ζάχαρο, διαταραχές έμμηνων, χωνευτική, εμετούς.
Βασιλικός: για καλή μνήμη, πονoκεφάλους, στομαχόπονους.
Βαλεριάνα: ηρεμιστική, νεύρα, αϋπνίες, υστερία.
Βάτος: ζαχαροδιαβήτη, διάρροια, πέτρες στα νεφρά, αρθριτικά, ρευματισμούς.
Γλυκάνισο: κολικούς, αεροφαγία, χώνεψη, λιποδιάλυση, κοιλόπονους.
Γλυκόριζα: αντιφλεγμονώδης, βήχα, κρυολόγημα, άσθμα, γαστρικά έλκη.
Γκίνσενγκ: αφροδισιακό, τονωτικό, δίνει μακροζωία.
Δάφνη: διαλύει τα άλατα του σώματος, για πυρετό.
Δενδρολίβανο: Ελιξίριο νεότητας, τριχόπτωση, πιτυρίδα, καρδιά, συκώτι.
Δίκταμο Κρήτης: στομαχοπαθήσεις, αφροδισιακό, τονωτικό, ζάχαρο.
Εκουιζέτο: προστάτης, κυστίτιδα, πέτρες στα νεφρά, ρευματικά.
Ευκάλυπτος: βήχα, άσθμα, καλή λειτουργία αναπνευστικού, βακτηριοκτόνο.
Εχινάτσεα: άμυνα οργανισμού, διεγερτικό του ανοσοποιητικού, αντιαλλεργικό.
Θυμάρι: Συκώτι, τονωτικό, χωνευ-τικό, στομάχι, καρδιά, ρευματισμούς.
Καλαμπόκι (φούντα): πέτρες νεφρών, κύστη χολής, ουρικό οξύ, προστάτη.
Καλέντουλα: εμμηναγωγική, κατά εκζέματος και ακμής.
Κάρδαμο/κακουλέ: αφαιρεί φακίδες και πανάδες, καρδιοτονωτικό, περιέχει βιταμίνη C.
Κύμινο: αεροφαγία, ορχίτιδα, χιονίστρες, δυσπεψία.
Κυπαρισσάκι: προστάτη, κυστίτιδα, πέτρες νεφρών, ζάχαρο, διουρητικό.
Λεβάντα: γενικό παυσίπονο, καρδιά, πονοκέφαλο, ιλίγγους, αϋπνία, σκόρο.
Λιναρόσπορος: βήχα, δυσκοιλιότητα, αιμορροΐδες, πέτρες χολής.
Λουΐζα: αδυνάτισμα, αέρια εντέρου, δυσκοιλιότητα, τυμπανισμούς, καλή διάθεση.
Λυκίσκος: ζάχαρο, χοληστερίνη, ηρεμιστικό, αναφροδισιακό.
Μάραθο: πέτρες νεφρών, αδυνάτισμα, λιποδιαλύτης.
Μαντζουράνα: στομαχόπονους, αέρια, αϋπνίες, κοιλόπονο.
Μαστίχα Χίου: ζάχαρο, χοληστερίνη, διουρητική, χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική.
Μελισσόχορτο: ηρεμιστικό, αϋπνίες, διαλύει ουρικό οξύ, ταχυκαρδίες, υπέρταση.
Μέντα: Στομαχικές διαταραχές, γρίπη, ξηρόβηχα.
Μολόχα: μαλακτική για το λαιμό, βήχα, λαρυγγίτιδα, φαρυγγίτιδα, γαστρίτιδα, άσθμα.
Πράσινο τσάι Κίνας: χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, συκώτι, χολή, καρκίνο στομάχου.
Πικρόξυλο: ζάχαρο, χοληστερίνη.
Πασιφλώρα: ηρεμιστική, αϋπνίες, στρες, νεύρα.
Πιπερόριζα: τονωτική, αφροδισιακή.
Πολυκόμπι: πέτρες νεφρών, προστάτη, κύστη, ζάχαρο, αιμορροΐδες, σκώλικες εντέρου.
Πολυτρίχι: βρογχίτιδες, τραχειίτιδες, κρυολόγημα, φλεγμονές ουρικών οδών, άσθμα.
Σαπουνόχορτο: χολαγωγικό, καθαρτικό, έκζεμα, δερματίτιδα, νεφρά.
Σαλέπι: πονόλαιμο, γρίπη.
Σιναμική: δυσκοιλιότητα.
Σινάπι: βρογχίτιδα, ρευματισμούς, πλευρίτιδα, νευραλγίες, καρδιά.
Σπαθόχορτο: στομαχόπονους, ρευματισμούς, πληγές και κρεατοελιές (λάδι με σπαθόχορτο).
Σαμπούκο: γρίπη, φαρυγγίτιδα, κρυολόγημα, βρογχικά, αλλεργικό άσθμα, βήχα.
Σκορπιδόχορτο: πέτρες νεφρών, προστάτη, κυστίτιδα.
Τανατσέτο: παράσιτα, χαλαρώνει αιμοφόρα αγγεία, ανακουφίζει πόνους περιόδου. 
Ταραξάκο: ίκτερο, ρευματισμούς, αιμορροΐδες, ζαχαροδιαβήτη.
Τσάι βουνού: θερμαντικό, γρίπη, βήχα, ηρεμιστικό, αϋπνίες, αναιμία.
Τσουκνίδα: αιμοκαθαρτικό, συκώτι, πέτρες νεφρών, διαλύει ουρικό οξύ, αφροδισιακό, περιέχει βιταμίνες A, B, C και μέταλλα.
Ύσσωπος: ζάχαρο, άσθμα, χοληστερίνη, βρογχικά, υπέρταση.
Φασκόμηλο: ζάχαρο, υπόταση, αναιμία, δυναμωτικό, στομάχι, μυϊκούς πόνους, γρίπη.
Χαμομήλι:Ηρεμιστικό,αϋπνίες,χωνευτικό, διουρητικό, ρευματισμούς.

Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2012

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗΣΗΣ ΕΧΘΡΩΝ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ



ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗΣΗΣ ΕΧΘΡΩΝ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ

Στις εγκαταστάσεις του Εργαστηρίου Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) θα πραγματοποιηθεί τριήμερο σεμινάριο για την αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών των μελισσών τις εξής ημέρες και ώρες:
§        Παρασκευή  20 Ιανουαρίου (2012), ώρες 14.00 έως 20.00
§        Σάββατο       21 Ιανουαρίου (2012), ώρες 09.00 έως 15.00
§        Κυριακή       22 Ιανουαρίου (2012), ώρες 09.00 έως 15.00
Με θέματα:
§        Μελισσοκομικοί χειρισμοί για την πρόληψη εχθρών και ασθενειών
§        Τροφοδοτήσεις σε σχέση με τις ασθένειες και εχθρούς
§        Απολυμάνσεις μελισσοκομικού υλικού
§        Ασθένειες και εχθροί των μελισσών, τρόποι διάγνωσης και καταπολέμησης στο μελισσοκομείο (Σηψιγονίες, Ασκοσφαίρωση, Νοσεμίαση, Βαρρόα, Κηρόσκορο, Σφήκες κ.ά.)
  • Δηλητηριάσεις μελισσών από φάρμακα (πρόληψη και αντιμετώπιση)

Το κόστος είναι 120 ευρώ το άτομο και θα περιλαμβάνει εκτός από το εκπαιδευτικό υλικό, καθημερινό ελαφρύ γεύμα, καφέδες και αναψυκτικά.
Επίσης θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 210-5294562
                      και στο e-mail: melissa@aua.gr