Θεραπευτικά μέλια: Άθερμο μέλι ερείκης με superfoods.

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Οι υπηρεσίες της μέλισσας στην εγκυμοσύνη, στον τοκετό και την λοχεία.


Τα μελισσοκομικά προϊόντα δίνουν δύναμη και αντοχή στην έγκυο και το έμβρυο για να ανταπεξέλθουν στην διάρκεια του τοκετού. Βοηθούν παρά πολύ σε παρατεταμένου χρόνου τοκετούς, που διαρκούν πολύ περισσότερο από 12 ώρες, ώστε η έγκυος να διατηρεί τις δυνάμεις της.

pregnancyOι περισσότεροι κλασικοί ιατροί, η φαρμακοβιομηχανία και οι περισσότεροι κλασικοί διατροφολόγοι αποθαρρύνουν τις εγκύους από την χρήση μελισσοκομικών προϊόντων, κατά την διάρκεια εγκυμοσύνης.
Η αποθάρρυνση αυτή πηγάζει, κυρίως, από την άγνοια ή την ημιμάθεια τους πάνω στο θέμα της μελισσοκομίας και μελισσοθεραπείας και τον φόβο που προέρχεται από αυτήν.
Αιώνες τώρα, τα μελισσοκομικά προϊόντα χρησιμοποιούνται σε διάφορα μέρη του πλανήτη ως κύρια τροφή των εγκύων για να διαφυλάξουν την υγεία τους, την υγεία των εμβρύων και να εξασφαλίσουν, κατά το δυνατό, έναν καλό και φυσικό τοκετό. Ακόμη και αν στον τοκετό προκύψουν επιπλοκές, η διατροφή με μελισσοκομικά προϊόντα προσφέρει μεγαλύτερη αντοχή και δύναμη στην έγκυο και το έμβρυο να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες του τοκετού.
Η διεθνής ομοσπονδία Apimondia και η American Apitherapy Society που απαρτίζονται από ιατρούς, βιολόγους, γεωπόνους, μελισσοκόμους και άλλους ειδικούς στον χώρο των ανθρωπιστικών επιστήμων συστήνουν ανεπιφύλακτα την χρήση μελισσοκομικών προϊόντων κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Εγκυμοσύνη
Σε ολόκληρη την εγκυμοσύνη η χρήση νωπής γύρης και μελιού βανίλιας ελάτου και ερείκης εξασφαλίζουν ολόκληρο το σύμπλεγμα βιταμινών Β, φολικού οξέος, καροτενοειδών, βιταμίνης C, άριστη ποιότητα πρωτεΐνης και σακχάρων, ασβέστιο, σίδηρο και αλλά μέταλλα και ενζυμα. Η χρήση της γύρης και του μελιού δίνουν εξαιρετικές θρεπτικές ουσίες, ενώ παράλληλα βελτιώνουν την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών από τις υπόλοιπες τροφές που τρώει η έγκυος.
Δρουν κατά της δυσκοιλιότητας εγκυμοσύνης, μειώνουν τις πρωινές ναυτίες και ενισχύουν σημαντικά ολόκληρο το πεπτικό σύστημα της εγκύου. Η θρέψη του εμβρύου βελτιώνεται σημαντικά, ενώ παράλληλα, προστατεύεται ο πλακούντας από γήρανση. Τα μελισσοκομικά προϊόντα , προστατεύουν και θρέφουν την έγκυο και το έμβρυο, παρέχοντας μια επιπλέον ασφάλεια στην περίπτωση που η εγκυμοσύνη ξεπεράσει τις 40 εβδομάδες.
Η γύρη είναι ένα άριστο μητρωτονωτικο «βότανο», βοηθάει την μήτρα να είναι ελαστική και δυνατή, να κάνει καλές συσπάσεις και να έχει μεγάλη αντοχή κατά τον τοκετό. Βοηθά σε επαπειλούμενες εγκυμοσύνες, όπου υπάρχει απειλή αποβολής του εμβρύου.
Ο συνδυασμός της γύρης με γνήσιο μελι ελάτου βανίλιας Βυτίνας και βασιλικό πολτό είναι από τα καλύτερα συμπληρώματα σιδηρού ως τις παρενέργειες δυσκοιλιότητας που έχουν όλα τα συμπληρώματα σιδηρού της αγοράς. Αν συνδυαστούν με χυμό πορτοκαλιού, λεμονιού, παντζαριού και μήλου ,τότε έχετε μια βόμβα σιδηρού που κανένα σκεύασμα της αγοράς δεν μπορεί να συναγωνιστεί.
Λόγο της ισορροπημένης διουρητικής δράσης τους, τα μελισσοκομικά προϊόντα μετριάζουν την κατακράτηση υγρών, ενώ παράλληλα βοηθούν την διατήρηση της απαραίτητης ποσότητας αμνιακού υγρού στην διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Τα μελισσοκομικά προϊόντα προστατεύουν από λοιμώξεις, μολύνσεις και ασθένειες την έγκυο και ενισχύουν τους μηχανισμούς του ανοσοποιητικού συστήματος.
Τα αντιοξειδωτικά και βιοφλαβονοειδη βοηθούν στην ελαστικότητα των αγγείων και την ελαστικότητα του δέρματος, δρώντας δραστικότατα κατά των ραγάδων. Όλα αυτά χωρίς παρενέργειες και ανεπιθύμητες δράσεις που μπορούν να επιφέρουν ρίσκο στην υγεία του εμβρύου! Και δεν σταματούν εδώ !
Παρόλο που δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά, φαίνεται ότι ο συνδυασμός μελιού, γύρης, πρόπολης και βασιλικού πολτού λειτουργούν συνολικά διαφορετικά από ότι το καθένα ξεχωριστά, ως ένα «βότανο», που βοηθά στην εξισορρόπηση ολόκληρου του ενδοκρινικού και νευρικού συστήματος. Με αλλά λόγια, ο συνδυασμός αυτός βοηθά τον οργανισμό της εγκύου να κάνει αυτό που ξέρει να κάνει με τον βέλτιστο τρόπο. Μια πρόταση για την συνετή χρήση των μελισσοκομικών προϊόντων κατά την εγκυμοσύνη είναι η εξής :

Μέλι βανίλιας ελάτου κα ερείκης : 1-2 κουταλιές της σούπας ημερησίως σε όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης, κατά προτίμηση 1 κουταλιά της σούπας με το πρωινό και 1 κουταλιά της σούπας πριν τον βραδινό ύπνο διαλυμένη μέσα σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό. Να μην καταναλώνεται το μελι πορτοκαλιάς, βαμβακιού και φασκόμηλου και την διάρκεια της εγκυμοσύνης!

Νωπή γύρη : 1-3 κουταλιές τις σούπας πρωί –μεσημέρι-βράδυ, κατά προτίμηση με άδειο στομάχι, σε όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Βασιλικός πολτός : 200mg το πρωί και 200mg αργά το απόγευμα με άδειο στομάχι σε όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η χρήση του να γίνεται για τις 20 ημέρες του μήνα ενώ για τις υπόλοιπες 10 μέρες να γίνεται διάλυμα.



Προπωλεί : 15-20 σταγόνες πρόπολης 1-3 φορές την ημέρα μετά τον 3ο μηνά κύησης, όταν υπάρχει ανάγκη, λόγο κάποιας ενόχλησης ή προληπτικά όταν το περιβάλλον της εγκύου είναι επιβαρυμένο.
Τοκετός
Επίσης, θεωρείται ότι βοηθούν το νεογνό να διατηρεί καλούς καρδιακούς παλμούς στην διάρκεια του τοκετού και να ανασαίνει με μεγαλύτερη ευκολία αμέσως αφού γεννηθεί. Βοηθούν την μήτρα να κάνει καλές συστολές τοκετού, επιταχύνοντας ή έστω διευκολύνοντας έναν φυσικό τοκετό.
Η χρήση της πρόπολης τους 3 τελευταίους μήνες της κύησης εξαλείφει τον κίνδυνο επιμόλυνσης του βρέφους από στρεπτόκοκκο την ώρα της γέννησης του.
Λοχεία
Τα μελισσοκομικά προϊόντα βοηθούν την λεχώνα με παρά πολλούς τρόπους. Την βοηθάνε να αναρρώσει και να επανέλθει γρήγορα, βοηθάνε την μήτρα να επανέλθει γρήγορα στο φυσιολογικό της μέγεθος, βοηθάνε στην απώλεια του βάρους από την εγκυμοσύνη και ενισχύουν σημαντικά την έγκυο στην προσπάθεια του θηλασμού.
Δρουν κατά της επιλόχειου κατάθλιψης και βοηθούν την χλωρίδα του βρέφους και της θηλάζουσας μητέρας του. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα, υπάρχουν όμως σημαντικές ενδείξεις ότι τα μελισσοκομικά προϊόντα υποβοηθούν την γαλακτοφορία και προάγουν σημαντικά την θρεπτική άξια του μητρικού γάλακτος.
Μια σημαντική φοβία που υπάρχει κατά την λοχεία είναι εκείνη του αιφνίδιου θανάτου. Ένας Έλληνας κλασικός ιατρός συσχέτισε το παράδοξο φαινόμενο του αιφνίδιου θανάτου των βρεφών με την έλλειψη βιταμίνη C στις έγκυες γυναίκες και κατ” επέκταση στα βρέφη. Ανακάλυψε ότι, όταν τα βρέφη πάσχουν από σοβαρή έλλειψη βιταμίνης C αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες για αιφνίδιο θάνατο. Η γύρη (σε συνδυασμό με πρόπολη θα έχει καλύτερα αποτελέσματα) παρέχει αρκετή βιταμίνη C και αλλά παρόμοια αντιοξειδωτικά που καλύπτουν τις ανάγκες της λεχώνας και του βρέφους.
Η επάλειψη αγνού μελιού στις θηλές της λεχώνας βοηθάνε στην ταχυτάτη επούλωση αυτών από ερεθισμούς και πληγές που προκύπτουν από συχνούς και παρατεταμένους θηλασμούς. Αυτό βοηθάει στο να συνεχίζεται η προσπάθεια θηλασμού του βρέφους χωρίς να αναγκάζεται η λεχώνα να δώσει «ξένο» γάλα στο μωρό της, εξαιτίας των ερεθισμένων και πληγιασμένων θηλών. Γνωρίζουμε καλά ότι ο αδιάκοπος θηλασμός του βρέφους για τους 6 πρώτους μήνες της ζωής τους είναι παρά πολύ δύσκολος άθλος για την λεχώνα, αλλά άκρως απαραίτητος και απολύτως σημαντικός για την ανάπτυξη και υγεία του βρέφους στο μέλλον.
Ένα γαλάκτωμα ή αλοιφή με νωπή γύρη, μελί, βασιλικό πολτό, πρόπολη, αιθέρια έλαια και βότανα λειτουργούν εκπληκτικά κατά των συγκαμάτων του βρέφους στις αλλαγές της πάνας, ενώ παράλληλα βοηθούν συνολικά την επιδερμίδα του. Ακόμη και οι καλύτερες κρέμες της αγοράς, δεν έχουν τα αποτελέσματα που θα έχει ένα «μελισσοθεραπευτικό» βάλσαμο όπως το παραπάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου