Θεραπευτικά μέλια: Άθερμο μέλι ερείκης με superfoods.

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Η τέλεια συνταγή για το αυθεντικό ρακόμελο Κρήτης με 4 υλικά!

5977716202_3eddf5ae03_z

Το ρακόμελο είναι ένα αλκοολούχο ποτό που παρασκευάζεται από μέλι με την διαδικασία της ζύμωσης των σακχάρων του μελιού. Παρασκευάζεται συνδυάζοντας ρακή (τσικουδιά) ή τσίπουρο με μέλι και διάφορα μπαχαρικά, όπως η κανέλα, το γαρίφαλο, το κάρδαμο ή άλλα τοπικά βότανα. 
Παρασκευάζεται στην Κρήτη και σε άλλα νησιά του Αιγαίου πελάγους αλλά και στην ελληνική ηπειρωτική χώρα, και καταναλώνεται κυρίως τους χειμερινούς μήνες σαν ζεστό ρόφημα.
 Δεν πρέπει να μπερδεύεται με την ψημένη ρακή, που είναι τοπικό ποτό της Αμοργού και παρασκευάζεται από ρακή, ζάχαρη και περισσότερα μπαχαρικά, ενώ σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου.
Παλιότερα οι γιαγιάδες το έδιναν στα εγγόνια τους σαν φάρμακο για το βήχα (και όχι μόνο).
 Πάμε να δούμε πως μπορούμε να το φτιάξουμε… 
Στο μπρίκι για ένα ποτήρι….  
 Πέντε μεζούρες Ρακί (τσικουδιά)  
Μια μεζούρα μέλι. 
Κανέλα σε ξυλαράκι 
Γαρύφαλλο σε ξυλαράκι   
Στην κατσαρόλα για  1 λίτρο τσικουδιά      
1 λίτρο τσικουδιά  
 4 κουταλιές της σούπας θυμαρίσιο μέλι 
 2 ξυλάκια κανέλα 
 4 καρφάκια γαρύφαλλο    
 Εκτέλεση της συνταγής :
 Σε κατσαρόλα (ανάλογα πόσο φτιάχνουμε μπορεί να είναι μπρίκι ή καζάνι) ζεσταίνουμε την τσικουδιά σε χαμηλή φωτιά (περίπου 80C). Πολύ μεγάλη προσοχή να μην βράσει γιατί  το οινόπνευμα εξατμίζεται σε χαμηλότερους βαθμούς από το νερό. 
Αν βράσει το ποτό θα έχει εν τέλει λιγότερο οινόπνευμα από ότι πρέπει. Με τον κοχλασμό μπορεί να στάξει οινόπνευμα στη φωτιά και να έχουμε άλλα (πυρκαγιά π.χ.) Καθώς ζεσταίνουμε την τσικουδιά ρίχνουμε μέσα την κανέλα και το γαρίφαλο. 
Το πόσο βάζουμε εξαρτάται από το πόσο αρωματικό το θέλουμε. Εγώ  βάζω στο λίτρο 5 ξυλάκια κανέλα και  4 γαρύφαλλο. 
Παράλληλα  ρίχνουμε μέσα και το μέλι (προαιρετικά το έχουμε ζεστάνει και αυτό, αλλά προσοχή χωρίς να βράσει) Ενώ το σκεύος είναι στη χαμηλή φωτιά, το ανακατεύουμε μέχρις ότου το μέλι να λιώσει τελείως .  Κατόπιν το κατεβάζουμε από την φωτιά . 
Το βάζουμε σε μπουκάλι μαζί ή χωρίς τα αρωματικά ξυλάκια μέσα. Το κρυώνουμε στο ψυγείο ή το αφήνουμε ζεστό. Σε κάθε περίπτωση το πίνουμε.

http://www.daddy-cool.gr/?p=2033

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου