Θεραπευτικά μέλια: Άθερμο μέλι ερείκης με superfoods.

Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Οι μέλισσες χρειάζονται τη βοήθειά μας

Οκτώ τρόποι που μπορούμε να βοηθήσουμε το ιδιαίτερα χρήσιμο έντομο

Οι μέλισσες χρειάζονται τη βοήθειά μας

Οι μέλισσες δεν είναι σημαντικές μόνο σε όσους αρέσει το μέλι, αλλά και σε όσους αρέσει γενικά... το φαγητό. Γιατί απλά, οι μέλισσες είναι υψίστης καταλυτικής σημασίας για την επικονίαση των φυτών (των φρούτων, των λαχανικών και των λουλουδιών) και επομένως είναι σιωπηλοί έμμεσοι συντονιστές της τροφικής αλυσίδας.
Χωρίς αυτές, και μοναχά με τους άλλους επικονιαστές, τα φυτά δεν θα μπορούσαν να επικονιαστούν και να καρποφορήσουν αποτελεσματικά κι αυτό θα είχε επιπτώσεις στα καρποφυτοφάγα ζώα, αλλά και στα σαρκοφάγα που τρέφονται απ' αυτά! Καταλαβαίνει λοιπόν κάνεις τη διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας της τροφικής αλυσίδας που θα επερχόταν, εάν οι μέλισσες έπαυαν να επιτελούν το έργο τους ή να υπάρχουν.
Είναι πολύτιμες λοιπόν οι μέλισσες και αξίζει να κάνει ο άνθρωπος ό,τι μπορεί για να τις προστατεύει και να τις διατηρήσει αλώβητες στο οικοσύστημα.
Πέρα από τα γενικά και κρατικά μέτρα ασφαλείας που πρέπει να λαμβάνονται για την προστασία του πολύτιμου αυτού εντόμου, μέσα από νομοθεσίες περί προστασίας του από δηλητηριάσεις, φυτοφάρμακα, γενετικές παρεμβάσεις εταιρειών, ο επόμενος καλύτερος τρόπος, σε προσωπικό επίπεδο, για να βοηθήσουμε κι εμείς στη διάσωση του είδους αυτού είναι να ξεκινήσουμε να ασχολούμαστε με τη μελισσοκομία.
Βέβαια, σε πολλές περιπτώσεις, δεν είναι εφικτό αυτό το ξεκίνημα για τον καθένα από μας, γιατί η  ενασχόληση με τη μελισσοκομία απαιτεί αρκετό χρόνο, γνώσεις, κόπο, κατάλληλες περιβαλλοντολογικές συνθήκες (πχ δύσκολο για τους ανθρώπους της πόλης, αν κι όχι ακατόρθωτο) και τέλος κάποιο μικρό αρχικό κεφάλαιο. Μάλιστα, αν είναι δυνατόν όλα αυτά, πρέπει να συνδυάζονται με μεράκι, θαυμασμό κι αγάπη για την ίδια τη μέλισσα.
Πάντως οποιοσδήποτε και αν είναι ο λόγος που ενδεχομένως επιθυμούμε να ασχοληθούμε με αυτό το αντικείμενο, θα πρέπει να το σκεφτούμε προσεχτικά, ζυγιάζοντας τα θετικά και τα αρνητικά.
Πέρα απ' αυτό και άσχετα αν εσείς θα ασχοληθείτε κάποτε προσωπικά με τη μελισσοκομία, παρακάτω θα βρείτε 8 τρόπους τους οποίους μπορούμε όλοι μας να εφαρμόσουμε στην καθημερινότητα μας για να βοηθήσουμε τις μέλισσες και τους υπόλοιπους επικονιαστές… Να είστε σίγουροι πως αν τους ακολουθήσουμε, το όφελος θα επιστρέψει σε όλους!
  1. Μην χρησιμοποιείτε φυτοφάρμακα.
  2. Υποστηρίξτε τους βιολογικούς καλλιεργητές που δεν χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα.
  3. Αγοραστέ καλής ποιότητας μελί.
  4. Υποστηρίξτε τους τοπικούς παράγωγους.
  5. Φυτέψτε στον κήπο σας φυτά φιλικά προς τις μέλισσες (πολλά είναι καλά και για εσάς).
  6. Προσφέρετε μια πηγή νερού για τις μέλισσες (ναι κι αυτές διψάνε).
  7. Μοιραστείτε το χώρο σας με ένα μελισσοκόμο και μάθετε από αυτόν (εκτός που θα έχετε δώρο το αγνό μέλι και προϊόντα μέλισσας, θα μάθετε, άμα θελήσετε, και την τέχνη).
  8. Ενημερώστε γι’ όλα αυτά τουλάχιστον ένα φίλο σας.
Πηγή: melissokomianet.gr