Θεραπευτικά μέλια: Άθερμο μέλι ερείκης με superfoods.

Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2013

Οδηγίες φύτευσης δενδρυλλίων




Πριν το όργωμα θα πρέπει να προστεθούν και να ενσωματωθούν φωσφοροκαλλιούχα λιπάσματα σύμφωνα με τις ανάγκες που έχουν προκύψει από την εδαφολογική ανάλυση.

Στη συνέχεια με 2-3 περάσματα καλλιεργητή εδάφους το χώμα ψιλοχωματίζεται και ισοπεδώνεται, ενώ στη συνέχεια χαράσσονται οι θέσεις φύτευσης των δενδρυλλίων.

Α. Γυμνόριζα δενδρύλλια
Είναι η περίπτωση των φυλλοβόλων δένδρων (πλην της φιστικιάς).    
1. Άνοιγμα λάκκων διαστάσεων περίπου 50cm X 50cm.
2. Επιλογή φυτών υγειών, με κατάλληλο πάχος κορμού (διαμέτρου όχι μικρότερης του 1 cm) και ύψους (τα καλύτερα περίπου 1,60 cm).
3. Ο κεντρικός βλαστός πρέπει να είναι ευθυτενής.
4. Πλούσιο ριζικό σύστημα, ανάλογο με την κώμη του δενδρυλλίου, χωρίς ύποπτους κόμβους και όταν κόβουμε μικρά τεμάχια της ρίζας οι τομές πρέπει να έχουν χρώμα κιτρινόλευκο και όχι σκούρο.
5. Οι βλαστοί πρέπει να είναι ξυλοποιημένοι, το κάμβιό τους (διαπιστώνεται με ελαφρό τοπικό ξύσιμο) να είναι πράσινο και να φέρουν τους ανάλογους οφθαλμούς, οι οποίοι βρίσκονται σε λήθαργο και είναι καλά προσκολλημένοι (διαπιστώνεται με πίεση των δακτύλων) στο βλαστό.
6. Στην περίπτωση εμβολιασμένων δενδρυλλίων η ζώνη εμβολιασμού πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 cm πάνω από το σημείο φύτευσης.
7. Όταν είναι δυνατό λαμβάνεται πρόνοια τα δενδρύλλια να φυτευθούν σύντομα μετά την εκρίζωσή τους από το φυτώριο.    
8. Την ημέρα της φύτευσης το έδαφος  πρέπει να έχει την ανάλογη υγρασία αλλά να μην λασπώνει (να είναι στο ρώγο του).
9. Κατά την φύτευση κόπτονται οι ρίζες που είναι μεγαλύτερες από το βάθος και πλάτος των λάκκων, ώστε να μην διπλώσουν, ενώ προστίθεται κατά προτίμηση επιφανειακό χώμα (είναι πιο πλούσιο σε οργανική ουσία) το οποίο συμπιέζεται με δυνατό πάτημα γύρω από τη ρίζα. Παράλληλα λαμβάνεται μέριμνα το εμβόλιο να είναι έξω από το χώμα και ο κεντρικός βλαστός κάθετα προς το έδαφος.
10. Αμέσως μετά τη φύτευση το κάθε δενδρύλλιο πρέπει να ποτίζεται με περίπου 12-15 kg νερό, ώστε να κλείσουν οι θύλακες αέρος στο χώμα, που υπάρχουν παρά το δυνατό πάτημα. 
11. Ανάλογα με το είδος του δένδρου και τις διαστάσεις τους, κατά το φύτευμα ή λίγες μέρες μετά το φύτευμα γίνονται οι ανάλογοι κλαδευτικοί χειρισμοί.

Β. Δενδρύλλια σε γλάστρα ή σε σακούλα με χώμα
Είναι η περίπτωση των αειθαλών δένδρων (εσπεριδοειδή, ελιά) καθώς και της φιστικιάς.    
1. Άνοιγμα λάκκων διαστάσεων περίπου της γλάστρας ή της μπάλας χώματος.
2. Επιλογή φυτών υγειών, χωρίς ορατές ασθένειες στο φύλλωμα και στους βλαστούς.
3. Η γλάστρα ή η μπάλα χώματος σε σακούλα να είναι αναλόγων διαστάσεων με το μέγεθος του δένδρου. Είναι βασική η παρατήρηση στα αειθαλή δένδρα μήπως έχουν εκριζωθεί γυμνόριζα και προστέθηκε μπάλα χώματος εκ των υστέρων.
4. Στην περίπτωση εμβολιασμένων δενδρυλλίων η ζώνη εμβολιασμού πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 cm πάνω από τη γλάστρα ή τη σακούλα.
5. Κατά την φύτευση αφαιρείται η γλάστρα (αν δεν είναι από φυτικές ύλες) ή η σακούλα και πιέζουμε καλά το χώμα από τα πλάγια. Ποτέ δεν πατάμε πάνω από τη μπάλα χώματος γιατί θα προξενήσουμε ζημιά στο ριζικό σύστημα.
6. Αμέσως μετά τη φύτευση το κάθε δενδρύλλιο πρέπει να ποτίζεται με περίπου 10kg νερό. 
7. Το κλάδευμα διαμόρφωσης γίνεται μετά την παρέλευση του κινδύνου των εαρινών παγετών.









EΠΟΧΗ ΦΥΤΕΥΣΕΩΣ

Αείφυλλα δασικά δένδρα (διατηρούν τα φύλλα τους όλη τη χρονιά)
Τα σπουδαιότερα είναι τα κωνοφόρα, δηλαδή η ελάτη, η ερυθρελάτη, τα διάφορα είδη πεύκης, το κυπαρίσσι κι απ'τα πλατύφυλλα ο ευκάλυπτος, η κυανόφυλλη ακακία κ.ά.
Αυτά τα είδη πρέπει να φυτεύονται από το φθινόπωρο, δηλαδή όταν θα έχει βρέξει αρκετά ώστε το έδαφος να ποτιστεί σε βάθος 30-40 εκατοστά και μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Στη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στα μεγάλα υψόμετρα, οι φυτεύσεις μπορούν να συνεχιστούν και μέχρι 15 Μαρτίου ή και λίγο αργότερα γιατί εκεί βρέχει όλη την άνοιξη και τους πρώτους μήνες του Καλοκαιριού. Χρειάζεται μόνο προσοχή αν υπάρχουν κίνδυνοι από παγωνιές.

Φυλλοβόλα δασικά δένδρα (ρίχνουν τα φύλλα τους το Φθινόπωρο και Χειμώνα)
Τα σπουδαιότερα είναι τα διάφορα είδη της λεύκης, της καρυδιάς, της ακακίας, της φτελιάς, του πλατάνου, της σφενδάμνου, της φλαμουριάς κ.ά.
Αυτά πρέπει να φυτεύονται από τότε που θα ρίξουν τα φύλλα τους μέχρις ένα μήνα πριν βγάλουν καινούργια φύλλα δηλαδή από το τέλος Οκτωβρίου ως το τέλος Φεβρουαρίου περίπου κι ανάλογα με το είδος του δένδρου, το υψόμετρο, την υγρασία τους εδάφους, τους παγετούς και το στράγγισμα των πλημμυρισμένων εδαφών, αν υπάρχει τέτοια περίπτωση.
Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η : Δεν πρέπει να φυτεύονται δένδρα που έχουν φουσκώσει τα μάτια ή έχουν βγάλει καινούργια φύλλα.

ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΔΙΑΝΟΙΞHΣ ΛΑΚΚΩΝ

Η προπαρασκευή του εδάφους όπου θα φυτέψετε τα δενδρύλλια γίνεται είτε με γενικό όργωμα ολόκληρης της επιφάνειας είτε με όργωμα κατά λωρίδες είτε με σκάψιμο κατά θέσεις. Αν το έδαφος παρουσιάζει κλίση μεγαλύτερη από 25% και ως 45% μπορεί να γίνουν βαθμίδες με μπουλντόζα που θα έχουν πλάτος 3.00 μέτρα περίπου. Οι βαθμίδες αυτές μπορούν και πρέπει να καλλιεργηθούν με άτεκο (ειδικό περoνοφόρο σκαπτικό μηχάνημα). Πάνω από 45% κλίση δεν μπορεί και δεν πρέπει να βαθμιδώνεται. Για τη μέθοδο που θα εφαρμόσετε στη δική σας περίπτωση, θα σας πει ο Δασικός της περιοχής σας.
Στο καλλιεργημένο έδαφος ανοίγονται οι λάκκοι που θα φυτευθούν τα δένδρα. Η καλλιέργεια του εδάφους που καλό είναι να γίνε δυο φορές, προτιμότερο είναι να γίνεται απ'την Άνοιξη ως το Φθινόπωρο. Το τελευταίο όργωμα σωστό είναι να γίνεται τουλάχιστον ένα μήνα πριν την φύτευση.
Οι λάκκοι πρέπει να έχουν βάθος και πλάτος ανάλογα με τις διαστάσεις των δένδρων που θα φυτέψετε. Για τα μικρά πεύκα, τα έλατα κ.λ.π. το βάθος του λάκκου πρέπει να είναι 40-50 εκατοστά και το πλάτος 40 εκατοστά.
Για τα δενδρύλλια που έχουν μεγάλο ύψος (λεύκη, καρυδιά, ευκάλυπτος κ.λ.π.) το βάθος του λάκκου, πρέπει να είναι το λιγότερο 70-80 εκατοστά και το πλάτος 60 εκατοστά.
ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΦΥΤΕΥΣΕΩΣ
(Φυτευτικός σύνδεσμος)
Οι αποστάσεις που πρέπει να έχει φυτό από φυτό είναι διάφορες, ανάλογα με το είδος των δένδρων που θα χρησιμοποιηθούν και το σκοπό τον οποίο θέλετε να επιτύχετε. Η συμβουλή του Δασικού της περιοχής σας θα είναι και πάλι πολύτιμη.
Έτσι:
α) Για τη δημιουργία οικονομικού δάσους που θα μας δώσει τις μεγαλύτερες δυνατές ποσότητες ξυλείας, οι αποστάσεις από δένδρο σε δένδρο (φυτευτικός σύνδεσμος) πρέπει να είναι :

Για τα κωνοφόρα:
Ελάτη - Ερυθρελάτη
1,30Χ1,50 μ.
Μαύρη Πεύκη - Δασ. Πεύκη
1,50Χ2,00 μ.
Χαλέπιος Πεύκη - Τραχεία
2,50Χ3,00 μ.
Κουκουναριά
3,00Χ3,00 μ.
Θαλασσία Πεύκη και Ραντιάτα
2,00Χ2,50 μ.
Κυπαρίσσι πλαγιόκλαδο
2,50Χ2,50 μ.
Κυπαρίσσι ορθόκλαδο
1,00Χ1,00 μ.

Για τα πλατύφυλλα:
Ευκάλυπτος
3.00Χ3,00 μ.
Λεύκη ευραμερικανική (κανονική)
Γραμμικές φυτείες
Aπόσταση όχι μικρότερη από 3,5 μ. Φυτείες σε μεγάλη επιφάνεια 6Χ3 μέτρα ώστε μετά από αραίωση να μείνουν 6Χ6 μέτρα. Αν απ'την αρχή πρόκειται να γίνει στα πρώτα χρόνια συγκαλλιέργεια με γεωργικά είδη (καλαμπόκι, βαμβάκι, μποστανικά), τότε ο φυτευτικός σύνδεσμος πρέπει να είναι οπωσδήποτε 6Χ6 μέτρα.
Λεύκη λευκή ή ασπρόλευκη:
Και γι'αυτήν ισχύουν τα παραπάνω που αφορούν την ευραμερικανική (καναδική) οπωσδήποτε όμως ποτέ σε αποστάσεις μικρότερες από 5 μέτρα Μαύρη λεύκη (καβάκι) 0,50 μέτρα και πάνω. Καρυδιά 10Χ10 μέτρα και πάνω.

Για τη δημιουργία δενδροστοιχιών
Oι αποστάσεις είναι διαφορετικές ανάλογα με το είδος των δένδρων που θα χρησιμοποιηθούν.
Έτσι αν χρησιμοποιήσετε Λεύκες η απόσταση πρέπει να είναι 8-10 μέτρα, για την Καρυδιά, 10-12 μέτρα, για την Ακακία, 6-8 μέτρα και για την Πεύκη 5-6 μέτρα.
Για πάρκα οι αποστάσεις είναι διαφορετικές, ανάλογα με το είδος των δένδρων που θα χρησιμοποιηθούν, την ανάμιξή τους και με το τι ακριβώς θέλουμε να επιτύχουμε.

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΤΑΡΙΩΝ
Για να έχουν επιτυχία οι φυτεύσεις πρέπει τα φυτά από τη στιγμή που θα βγουν από το φυτώριο να πάνε γρήγορα για φύτεμα. Όσο μένουν αφύτευτα, τόσο χάνουν την ικανότητα να ριζοβολήσουν.
Οι ρίζες των φυτών δεν πρέπει να μένουν ακάλυπτες στον ήλιο και στον αέρα ούτε για μια στιγμή, γιατί έτσι ξηραίνονται και αχρηστεύονται. Τα φυτά απ'τη στιγμή που θα βγουν από το φυτώριο πρέπει να μένουν ως την ώρα που θα φυτευτούν συσκευασμένα σε κιβώτια ή σε υγρές λινάτσες με λίγο χώμα στις ρίζες τους και να διατηρούνται σε σκιερό χώρο.
Τα φυλλοβόλα (π.χ. τα είδη λεύκης), μπορούν να διατηρηθούν αρκετές ημέρες (10-15) μέχρι να φυτευθούν, αρκεί οι ρίζες τους να παραχωθούν σε υγρή άμμο ή σε ελαφρό νωπό χώμα.

ΤΡΟΠΟΣ ΦΥΤΕΥΣΕΩΣ

Γυμνόριζα φυτά:

Τυλίγουμε μερικά φυτά, όπως ήλθαν από το φυτώριο, σε μια βρεγμένη λινάτσα ή τα τοποθετούμε σε πανέρι σκεπασμένο με βρεγμένη λινάτσα κι αρχίζουμε τη φύτευση. Πιάνουμε το φυτό με τ' αριστερό χέρι απ' το λαιμό (μεταξύ ριζών και φυλλώματος) και το τοποθετούμε όρθιο στο λάκκο, έτσι που να αγγίζουν οι ρίζες του στον πάτο του λάκκου χωρίς να πιέζονται. Με το δεξί μας χέρι δίνουμε στις ρίζες με προσοχή την φυσική τους θέση.
Πιέζουμε το χώμα γύρω από το φυτό με τις παλάμες μας και με τα δάχτυλα ανοιχτά ώστε να έρθει το χώμα σε επαφή με τις ρίζες. Κατόπιν συμπληρώνουμε και άλλο χώμα, που να φτάσει 2-3 εκατοστά πάνω από το λαιμό του φυτού και το πιέζουμε καλά. Όταν φυτεύουμε μεγάλα φυτά όπως π.χ. λεύκες, καρυδιές, ακακίες κ.λ.π., ρίχνουμε το χώμα στο βαθύ λάκκο κατά στρώσεις που τις πατάμε διαδοχικά.
Το τελευταίο πάτημα γίνεται με τα πόδια. Το φύτεμα τελείωσε. Σκαλίζουμε ελαφρά με το σκαλιστήρι γύρω από το φυτό σε ακτίνα 50 εκατοστών και διαμορφώνουμε το λάκκο έτσι που να μαζεύονται τα νερά της βροχής.

Δενδρύλλια με μπάλα χώματος ή μέσα σε σακούλες

Κόβουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι ή με ένα ξυραφάκι τη λινάτσα και την αφαιρούμε ή αν πρόκειται για νάυλον σακούλα κόβουμε, γύρω-γύρω και αφαιρούμε τον πάτο. Μετά κάνουμε ένα κάθετο κόψιμο στο πλαϊνό της σακούλας και την αφαιρούμε χωρίς να σπάσουμε την μπάλα. Ρίχνουμε κατόπιν χώμα γύρω στη μπάλα και κάνουμε όπως και με το φύτεμα των γυμνορίζων.
Αν ο καιρός δεν είναι βροχερός, πρέπει μετά το φύτεμα να ποτίσουμε τα μικρά φυτά με 3-4 κιλά νερό και τα μεγάλα με 6-8.

ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΔΑΣΩΣΕΩΣ
Σκαλίσματα - Οργώματα
Είναι απαραίτητα, δίνουν ζωή κι ανάπτυξη στο φυτό - και πρέπει να γίνονται κάθε Άνοιξη ύστερα απ'τις τελευταίες βροχές, στα δύο τουλάχιστον πρώτα χρόνια. Το σκάλισμα γύρω στα φυτά σε βάθος 5-10 εκατοστά γίνεται με μηχάνημα ή με εργάτες. Για τη Λεύκη, τον Ευκάλυπτο κ.λ.π. καλύτερα είναι να οργώνουμε ολόκληρη την επιφάνεια σε βάθος 15 έως 20 εκατοστά. Αν πρόκειται να κάνουμε πότισμα το καλοκαίρι, πρέπει οι λάκκοι να διαμορφώνονται κατάλληλα.
Ποτίσματα
Είναι απαραίτητα ιδιαίτερα σε ξηρές περιοχές. Μ' αυτά επιτυγχάνουμε γρήγορη ανάπτυξη των δένδρων. Γίνονται κυρίως τα δύο πρώτα χρόνια στην ξηρή περίοδο που δεν έχουμε βροχές. Για κάθε μικρό φυτό (ελάτη, πεύκη, κυπαρίσσι κ.λ.π.) χρειάζεται 5-10 κιλά νερό σε κάθε πότισμα. Για κάθε μεγάλο φυτό (λεύκη, ευκάλυπτος κ.λ.π.), 25-50 κιλά. Τα ποτίσματα, ανάλογα βέβαια και με τις καιρικές συνθήκες, πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε 15 ημέρες. Ποτίσματα με μικρότερες ποσότητες νερού έστω και αν εφαρμόζονται συχνότερα δεν δίνουν ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Κλαδέματα
Γίνονται σε διάφορα χρονικά διαστήματα ανάλογα με το είδος των δένδρων, την ανάπτυξή τους και το σκοπό που επιδιώκουμε.
Στα δένδρα των πάρκων, συνήθως, δεν γίνονται κλαδέματα. Για όλα αυτά όμως πρέπει να συμβουλευθείτε τον δασικό της περιοχής σας.
Καταπολέμηση ασθενειών
Γίνεται αμέσως μόλις παρουσιαστούν προσβολές (φαγωμένα φύλλα, εξογκώματα στον κορμό, μαρασμός του δένδρου κ.λ.π.). Η καταπολέμηση είναι ανάλογη με το αίτιο της προσβολής.
Λίπανση
Καλό είναι να γίνεται με κοπριά ή λίπασμα. Για το είδος του λιπάσματος, για τη συστηματική γενικά λίπανση συμβουλευτείτε το Δασικό της περιοχής σας.
ΑΡΑΙΩΣΗ - ΥΛΟΤΟΜΙΑ

Για αραίωση με σκοπό να βοηθήσετε την ανάπτυξη ή να καρπωθείτε το ξύλο, πρέπει να γίνεται αφού πάρετε την γνώμη της Δασικής Αρχής. Το ίδιο και όταν θα κάνετε τελική υλοτομία για το ξαναφύτευμα της εκτάσεως.

Φύτεμα σε γλάστρες
Πηγή: Ειδικό έντυπο του Υπ. Γεωργίας





Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013

Bee Venom Collector













Ένα ποιοτικό προϊόν αναπτύχθηκε με τη χρήση τελευταίας τεχνολογίας για μέγιστη απόδοση, όσο το δυνατόν πλησιέστερα στην τέλειος τρόπος για τη συλλογή δηλητήριο της μέλισσας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από επαγγελματίες και ερασιτέχνες.
http://beewhisper.com/

Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2013

Κεραλοιφές




Κεραλοιφή ενυδάτωσης     50ml  

Μελισσοκέρι, Αμυγδαλέλαιο, Ελαιόλαδο, Καστορέλαιο,Jojoba,Βούτυρο Καριτέ, Ροδόνερο, Γιασεμί



Κεραλοιφή  για μυϊκούς πόνους   30 ml 

Μελισσοκέρι, Αμυγδαλέλαιο, Σπαθόλαδο, Αλόη, Χαμομηλόνερο,Δεντρολίβανο, Μέντα, Φασκόμηλο,  Θυμάρι, Χαμομήλι, Ριγανέλαιο 

After Shave         50 ml

 Σταφυλέλαιο, Αχιλλέα, Καλέντουλα, Χαμομηλόνερο, Ροδόνερο, Πρόπολη, Κυπαρίσσι, Μέντα, Χαμομήλι, Πεύκο

 Κεραλοιφή Επουλωτική ,Σύγκαμα, Έγκαυμα 50ml
  
Μελισσοκέρι, Αμυγδαλέλαιο, Σπαθόλαδο, Καλέντουλα, Βούτυρο Καριτέ Ροδόνερο,Πρόπολη, Κυπαρίσσι, Λεβάντα, Χαμομήλι


Κεραλοιφή για  κρυολόγημα   30 ml

Μελισσοκέρι, Αμυγδαλέλαιο, Ελαιόλαδο, Ριγανέλαιο, Σπαθόλαδο,Ροδόνερο, Πεύκο,  Ευκάλυπτος

Κεραλοιφή Αντιρυτιδική ξηρές επιδερμίδες 50 ml
  
Μελισσοκέρι, Βερυκοκέλαιο, Αβοκάντο, Σιτέλαιο, Αμαμελίδα,Γκρέιπφρουτ ,Υλάνγκ Υλάνγκ  


Τα αιθέρια έλαια είναι επιλεγμένα από την Ιταλική εταιρία Esperis. Τα φυτικά έλαια απο τις Γερμανικές εταιρίες Henry Lamotte και CLR. Τα αρώματα από την Ελληνική εταιρία Vioryl



Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2013

Σου θυμίζει κάτι;





Ηλεκτρική θερμάστρα για κυψέλες μελισσών 12V






Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της θέρμανσης μιας κυψέλης


  • Μειώθηκε υγρασία
  • Ταχύτερη Άνοιξη δημιουργία
  • Ταχύτερη θεραπεία του σιροπιού το Φθινόπωρο
  • Λιγότερο ζάχαρη / μέλι καταναλώνεται
  • Καλύτερη τιμές διαχείμασης
  • Διαχειμάζοντα ασθενέστερων αποικίες

Υποθετική Μειονεκτήματα:
  • Δύσκολο να ελέγχουν τα επίπεδα θέρμανσης (ανάγκες ελέγχου)
  • Κίνδυνος μαγείρεμα των μελισσών
  • Κόστος (καλώδια, μονάδα θέρμανσης, ενέργειας, κλπ)
  • Δεν κέρδη διαχείμασης
  • Ξηρότητα μέσα στην κυψέλη (λίγο νερό για τις μέλισσες;)
  • Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία
  • Περισσότερη δουλειά για την μελισσοκόμος
  • Η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης / μελιού



Η λεηλασία



Κατά τη διάρκεια ξηρασίας (έλλειψη μελιτοφορίας), οι μέλισσες μπορεί 
να συλλέξουν άλλες γλυκές ουσίες, όπως σιρόπι, πεταμένους χυμούς ή αναψυκτικά. Κανένα όμως από τα παραπάνω, δεν είναι τόσο ελκυστικό όσο το μέλι και η καλύτερη πηγή μελιού κατά τη διάρκεια ξηρασίας είναι ένα άλλο μελίσσι. Οι μέλισσες δε διστάζουν να εισβάλουν σε αδύνατα μελίσσια και να κλέψουν το μέλι τους, σκοτώνοντας συγχρόνως πολλές μέλισσες. 
Για κάθε μέλισσα το μέλι σε μία άλλη κυψέλη είναι πηγή τροφής.
Η ανιχνεύτρια μέλισσα που μυρίζεται το μέλι προσπαθεί να μπει μέσα στην κυψέλη. Αν στη μάχη που θα δώσει με μια φρουρό μέλισσα επιζήσει, τότε μπαίνει μέσα, γεμίζει τον πρόλοβό της, με μέλι και, όταν επιστρέψει στην κυψέλη της ειδοποιεί τις άλλες μέλισσες ότι βρήκε πηγή τροφής. Ένα αδύνατο μελίσσι δεν έχει πολλές φρουρούς μέλισσες, για να προστατεύσει την κυψέλη τους από τις λεηλάτριες μέλισσες δυνατού μελισσιού.
 Οι λεηλάτριες μέλισσες συνηθίζουν και μπορεί να λεηλατούν το αδύνατο μελίσσι συνεχώς επί μερικές ημέρες. Με τη συνεχή αυτή επίθεση το λεηλατούμενο μελίσσι είναι καταδικασμένο να πεθάνει, αν δεν επέμβει έγκαιρα ο μελισσοκόμος. Η χαρακτηριστική συμπεριφορά των λεηλατριών μελισσών είναι ότι προσπαθούν να μπουν στην ξένη κυψέλη από κάθε σχισμή ή άνοιγμά της.
 Η λεηλασία εξαπλώνεται γρήγορα και σε άλλα μελίσσια του μελισσοκομείου και έτσι γενικεύεται το κακό. 
Για να αποφύγουμε τη λεηλασία θα πρέπει να έχουμε υπόψη τα παρακάτω: 

1. Να διατηρούμε ισοδύναμα σε πληθυσμό μελίσσια και το κάθε ένα να έχει βασίλισσα. 
2. Όταν επιθεωρούμε τα μελίσσια σε περίοδο ξηρασίας, να είμαστε προσεκτικοί αλλά σύντομοι. Να μην αφήνουμε εκτεθειμένες κηρήθρες με μέλι, αλλά να τις διατηρούμε σε πάτωμα καλά κλεισμένες.
3. Αν πρέπει να τροφοδοτήσουμε, τότε η τροφοδότηση πρέπει να γίνει πολύ αργά το απόγευμα, για να προλάβει να νυχτώσει, σε περίπτωση που αρχίσει κάποια λεηλασία. 
4. Να μειώνουμε την είσοδο της κυψέλης με σίτα, η οποία δεν εμποδίζει τον αερισμό της. 

Αν ξεσπάσει λεηλασία στο μελισσοκομείο, είναι δύσκολη η καταστολή της και πρέπει να κάνουμε τις παρακάτω ενέργειες: 

1. Σκεπάζουμε όλα τα εκτεθειμένα μέλια και καθαρίζουμε καλά τα σημεία που έσταξε μέλι. 
2. Κλείνουμε με κολλητική ταινία τυχόν τρύπες και ρωγμές των κυψελών. 
3. Μειώνουμε πολύ την είσοδο των κυψελών με χόρτα ή με τις πόρτες τους. 
4. Αν η λεηλασία επαναληφθεί την επόμενη μέρα, τότε καλό είναι να μεταφέρουμε τα αδύνατα μελίσσια σε άλλη περιοχή. 

Η σοβαρότερη ίσως επίπτωση της λεηλασίας είναι η μετάδοση ασθενειών. Επειδή τα άρρωστα μελίσσια είναι πιο αδύνατα, λεηλατούνται και ευκολότερα. 

Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2013

Aποξήρανση λαχανικών για περίπτωση ανάγκης


dehydrating 

Για όσους δεν ξέρουν η αποξήρανσή τροφών είναι μια πολύ παλιά τεχνική, συντήρησης τροφών.   

Κατά την αποξήρανσή, αφαιρείτε το νερό/υγρασία που περιέχεται στην τροφή, με αποτέλεσμα, οι τροφές να συντηρούνται για μεγάλο διάστημα.
Και επειδή με την σημερινή κατάσταση, όλοι έχουμε μπει στον πειρασμό να στοκάρουμε τρόφιμα, η αποξήρανσή φαίνεται ως.μια πολύ καλή λύση.
Ξήρανση λαχανικών
Η ξήρανση είναι μια από τις παλαιότερες μεθόδους για την συντήρηση των τροφίμων.
Συντηρεί τα τρόφιμα με την αφαίρεση αρκετής υγρασίας, για να αποτρέψει την αποσύνθεση και το χάλασμα τους. Η περιεκτικότητα σε νερό των κατάλληλα ξεραμένων τροφίμων ποικίλλει από 5% έως 25% τοις εκατό ανάλογα με τα τρόφιμα.
Η επιτυχής ξήρανση εξαρτάται από:
. την επαρκή θερμότητα για να βγει έξω η υγρασία χωρίς να μαγειρευτούν τα τρόφιμα
. τον ξηρό αέρα για να απορροφήσει την απελευθερωμένη υγρασία
. την επαρκή κυκλοφορία του αέρα για να διώξει την υγρασία.
 
download (26)  
Καλαμπόκι
Προετοιμασία: Αφαιρέστε τους σπόρους από το στέλεχος και πλύνετε τους
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):4-6
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):6-10
Δοκιμή ξήρανσης: Τραγανά, εύθραυστα
download (27)  
Καρότα
Προετοιμασία: Πλύνετε τα κόψτε τις ρίζες και τεμαχίστε σε κομμάτια 3 χιλιοστών
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):4
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):6-10
Δοκιμή ξήρανσης: Σκληρά, εύθραυστα
download (28)  
Κολοκύθια-Κολοκύθες
Προετοιμασία: Καθαρίστε και πλύνετε. Κόψτε σε κομμάτια 6 χιλιοστών
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):4
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):10-16
Δοκιμή ξήρανσης: Πέτσινα και εύθραυστα
download (29)  
Κουνουπίδι
Προετοιμασία: Πλύνετε τα και χωρίστε τα σε μικρά κομμάτια
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):4-5
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):12-15
Δοκιμή ξήρανσης: Σκληρά, εύθραυστα
download (30)   
Κρεμμύδια

Προετοιμασία: Πλύνετε τα και αφαιρέστε τις φλούδες και τις άκρες τους και κόψτε τα σε 3-6 χιλιοστά
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):4
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):6-10
Δοκιμή ξήρανσης: Πολύ εύθραυστα
download (31)   
Λαχανάκια Βρυξελλών
Προετοιμασία: Πλύνετε τα και κόψτε τα στη μέση κατά μήκος από το στέλεχος
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):5-6
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):12-18
Δοκιμή ξήρανσης: Σκληρά έως εύθραυστα
download (32)  
Λάχανο
Προετοιμασία: Πλύνετε και αφαιρέστε τα έξω φύλλα και το στέλεχος, κόψτε το σε λωρίδες 3 χιλιοστών
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):4
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):10-12
Δοκιμή ξήρανσης: Τραγανό, εύθραυστο
images (21)

Mαϊντανός, άλλα βότανα

Προετοιμασία: Πλύνετε τα καλά, χωρίστε τα στελέχη και αφαιρέστε τα σκληρά μέρη
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):4
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):4-6
Δοκιμή ξήρανσης: Φλοίδες
images (22)

Μανιτάρια
Προετοιμασία: Πλύνετε τρίβοντάς τα καλά και αφαιρέστε τα σκληρά μέρη. Κόψτε τα 6 χιλιοστά και βάλτε τα για 10 λεπτά σε διάλυμα ενός λίτρου νερού με 1 κουταλάκι λεμόνι.
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):-
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):8-12
Δοκιμή ξήρανσης: Πέτσινα, ξεραμένα
download (18)  
Μελιτζάνα
Προετοιμασία: Πλύνετε και κόψετε τις σε κομμάτια 6 χιλιοστών
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):4
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):12-14
Δοκιμή ξήρανσης: Πέτσινη έως εύθραυστη
image006-762733 
Μπάμιες
Προετοιμασία: Πλύνετε και κόψτε τες 1.3 εκατοστά ή στη μέση κατά μήκος
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):4
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):8-10
Δοκιμή ξήρανσης: Σκληρές, εύθραυστες
download (33)
Aρακάς
Προετοιμασία: Ξεγυμνώστε και πλύνετε τα
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):4
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):8-10
Δοκιμή ξήρανσης: Σκληρά, ζαρωμένα, πράσινα
download (31)  
Μπρόκολα

Προετοιμασία: Κόψτε τα όπως τα σερβίρετε. Κόψτε τους μίσχους κατά μήκος στα 4
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):4
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):12-15
Δοκιμή ξήρανσης: Τραγανά, εύθραυστα
download (19)  
Ντομάτες
Προετοιμασία: Ζεματίστε τις ντομάτες για λίγο για να αφαιρέσετε την φλούδα τους και κρυώστε τις σε νερό. Κόψτε τις σε λεπτές φέτες 1.3 εκατοστών ή μικρά κομμάτια και βάλτε τις για 10 λεπτά σε διάλυμα ενός λίτρου νερού με 1 κουταλάκι λεμόνι
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):-
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):6-24
Δοκιμή ξήρανσης: Τραγανές
images (19)   
Παντζάρια, Τεύτλα
Προετοιμασία: Μαγειρέψτε τα ως συνήθως. Κόψτε τα σε λωρίδες τριών χιλιοστών
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):-
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):10-12
Δοκιμή ξήρανσης: Εύθραυστα, κόκκινο σκούρο χρώμα
download (20)  
Πατάτες
Προετοιμασία: Πλύνετε τις και ξεφλουδίστε τις. Κόψτε τις σε μικρές λωρίδες 6 χιλιοστών ή λεπτές φέτες 3 χιλιοστών
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):7
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):6-10
Δοκιμή ξήρανσης: Εύθραυστες
images (23)  
Πιπεριές
Προετοιμασία: Πλύνετε τις, αφαιρέστε το εσωτερικό και τους σπόρους και τεμαχίστε τες σε 6 χιλιοστά ή 1.2 εκατοστά
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):4
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):8-12
Δοκιμή ξήρανσης: Εύθραυστες
download (21)  
Πιπεριές καυτερές πράσινες


Προετοιμασία: Κόψτε τες στα 2 ζεματίστε λίγο για να βγάλετε την φλοίδα
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):-
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):12-24
Δοκιμή ξήρανσης: Τραγανές, εύθραυστες μετρίως πράσινες
download (22)   
Πιπεριές καυτερές κόκκινες

Προετοιμασία: Πλύνε τε και αφήστε τις ολόκληρες ή κόψτε τις μεγάλες
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):4
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):12-24
Δοκιμή ξήρανσης: Ζαρωμένες, εύκαμπτες
download (23)  
Ραπάνια
Προετοιμασία: Πλύνετέ τα και ξύστε τα
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):-
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):6-10
Δοκιμή ξήρανσης: Εύθραυστα, σε μορφή σκόνης
images (20)  
Σέλινο
Προετοιμασία: Πλύνετε τα, κόψτε και τεμαχίστε τα κοτσάνια
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):4
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):10-16
Δοκιμή ξήρανσης: Πολύ εύθραυστα
Spinach, greens, lettuces, mustards    
Σπανάκι, χόρτα, μαρούλια, σινάπια

Προετοιμασία: Καθαρίσετε και πλύνετε τα
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):4
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):6-10
Δοκιμή ξήρανσης: Τραγανά
download (24) 
Σπαράγγια

Προετοιμασία: Πλύνατε πολύ καλά. Κόψτε τα μεγάλα στη μέση
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):4-5
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):6-10
Δοκιμή ξήρανσης: Πέτσινη έως εύθραυστη
download (25)  
Φασολάκια πράσινα
Προετοιμασία: Κόψτε τα σε κομμάτια ή λωρίδες
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):4
Χρόνος ξήρανσης (ώρες): 8-14
Δοκιμή ξήρανσης: Πολύ ξερό, εύθραυστο
Το κλειδί για την επιτυχή ξήρανση είναι να αφαιρεθεί η υγρασία όσο το δυνατόν γρηγορότερα σε μια θερμοκρασία που δεν θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στη γεύση, τη σύσταση και το χρώμα των τροφίμων. Εάν η θερμοκρασία είναι πάρα πολύ χαμηλή στην αρχή, οι μικροοργανισμοί μπορούν να επιζήσουν και να αναπτυχτούν ακόμη και προτού τα τρόφιμα να είναι επαρκώς ξηραμένα. Εάν η θερμοκρασία είναι πάρα πολύ υψηλή και η υγρασία πάρα πολύ χαμηλή, τα τρόφιμα μπορεί να σκληρύνουν στην επιφάνειά τους.                                                                                                                                                      Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η υγρασία να φεύγει 
Groceries-1 δυσκολότερα και τα τρόφιμα δεν ξεραίνονται κατάλληλα.
Αν και η ξήρανση είναι μια σχετικά απλή μέθοδος συντήρησης τροφίμων, η διαδικασία δεν είναι πάντα ακριβής. Μια διαδικασία «δοκιμής και λάθους» χρειάζεται συχνά για να αποφασίσουμε ποιες τεχνικές λειτουργούν καλύτερα.
OFL
Θρεπτική αξία των ξηρών τροφίμων.
Η ξήρανση, όπως σε όλες τις μεθόδους συντήρησης, μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια μερικών θρεπτικών ουσιών. Οι θρεπτικές αλλαγές που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της ξήρανσης περιλαμβάνουν:
. Θερμίδες: δεν αλλάζουν, αλλά συγκεντρώνονται σε μικρότερη μάζα καθώς η υγρασία αφαιρείται.
. Ίνες: καμία αλλαγή.
. Βιταμίνη Α: διατηρείτε καλά κάτω από ελεγχόμενες μεθόδους θέρμανσης.
. Βιταμίνη C: ως επί το πλείστον καταστρέφετε κατά τη διάρκεια του ζεματίσματος και της ξήρανσης των λαχανικών.
. Η θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη: μικρή απώλεια κατά τη διάρκεια του ζεματίσματος
. Μεταλλικά στοιχεία: μερικά μπορεί να χαθούν κατά τη διάρκεια της ενυδάτωσης, εάν δεν χρησιμοποιηθεί νερό. Ο σίδηρος δεν καταστρέφεται με την ξήρανση. Για την καλύτερη διατήρηση των θρεπτικών ουσιών, αποθηκεύσετε τα ξηρά τρόφιμα σε δροσερή, σκοτεινή, και ξηρή θέση και καταναλώστε τα μέσα σε ένα χρόνο.

Επιλέγοντας τα λαχανικά τη σωστή εποχή
Επιλέξτε να ξηράνετε τα λαχανικά σας, όταν έχουν την καλύτερη γεύση και ποιότητα. Αυτό είναι συνήθως όταν φθάνουν σε ωρίμανση. Το γλυκό καλαμπόκι και ο αρακάς ωστόσο θα πρέπει να είναι λίγο άγουρα, ώστε να διατηρούν την γλυκιά γεύση τους πριν τα σάκχαρα τους μετατραπούν σε άμυλο.
Όταν μαζέψουμε τα λαχανικά μας, ενεργοποιούνται τα ένζυμα που προκαλούν αλλαγές στο χρώμα, τη γεύση, την υφή, την περιεκτικότητα σε ζάχαρη και στα θρεπτικά στοιχεία. Για να ελέγξετε τις αλλαγές αυτές, προτιμάστε την διαδικασία της παραγωγής αμέσως μετά τη συλλογή και αρχίστε την επεξεργασία αμέσως. Πλύνετε πολύ καλά τα λαχανικά σας για να τα καθαρίσετε από σκόνη ή σπρέι.
Στραγγίσετε τα φυλλώδη λαχανικά πολύ καλά. Ταξινομήστε και πετάξτε οποιαδήποτε τρόφιμα που έχουν αποσύνθεση, χτυπήματα ή μούχλα. Αυτά μπορούν να επηρεάσουν όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα.
Προ επεξεργασία των λαχανικών για βελτίωση ποιότητας και ασφάλειας
Η προ επεξεργασία λαχανικών με ζεμάτισμα σε βραστό νερό ή διάλυμα κιτρικού όξινου νερού, συστήνεται για την βελτίωση της ποιότητας και της ασφάλειας των ξηραμένων λαχανικών. Το ζεμάτισμα βοηθά στην επιβράδυνση ή στο σταμάτημα της ενζυμικής δραστηριότητας, που μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες αλλαγές στη γεύση και τη σύσταση κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης. Το ζεμάτισμα χαλαρώνει επίσης τους ιστούς με αποτέλεσμα τα κομμάτια να ξεραίνονται γρηγορότερα, προστατεύει τις βιταμίνες και το χρώμα τους και μειώνει το χρόνο που απαιτείται για την ενυδάτωση των λαχανικών πριν μαγειρευτούν. Επιπλέον, οι ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει ότι η προ επεξεργασία των λαχανικών με ζεμάτισμα σε νερό, ενισχύει την καταστροφή επιβλαβών βακτηριδίων (κολοβακτηρίδια, σαλμονέλα, λιστέρια) κατά τη διάρκεια της ξήρανσης.
Ζεμάτισμα
Απλό νερό, σκέτο ή μαζί με κιτρικό οξύ μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Το κιτρικό οξύ ενεργεί για να μη μαυρίζουν τα λαχανικά αλλά και σαν αντί μικροβιακός παράγοντας. Προετοιμάστε το όξινο νερό ανακατεύοντας 1/4 κουταλιού του γλυκού (1 γραμμάριο) του κιτρικού οξέος σε ένα λίτρο περίπου νερό. Δουλέψτε προσθέτοντας μικρές ποσότητες τροφών ώστε το νερό να μην σταματήσει να βράζει.
Groceries-23
Προ μαγειρέψτε ως εξής:
. Γεμίστε μια μεγάλη κατσαρόλα μέχρι τη μέση με νερό ή κιτρικό όξινο νερό και φέρτε το σε σημείο βρασμού.
. Βάλτε σε μία λευκή πάνινη σακούλα ποσότητα λαχανικών που μπορεί να σκεπάσει το βρασμένο νερό σας
. Βυθίστε τη σακούλα στο βρασμένο νερό και σιγουρευτείτε ότι καλύπτει όλα τα λαχανικά σας.
. Ρυθμίστε τη θερμότητα για να εξασφαλίσετε συνεχή βρασμό.
.Βράστε για όσο χρόνο χρειάζεται ακλουθώντας τον πίνακα που ακολουθεί.
. Τοποθετήστε τη σακούλα σε κρύο νερό για ίδιο χρόνο όσο και στο ζεμάτισμα.
. Απλώστε σε χαρτί ή ύφασμα.
Μέθοδοι ξήρανσης
Τακτοποιήστε τα προ επεξεργασμένα λαχανικά σε δίσκους σε ενιαία λεπτά στρώματα. Ξεράνετε σε αποξηραντή ή φούρνο όπως περιγράφεται παρακάτω.

1270028205_c9f194144646   
Ξήρανση σε αποξηραντή
Στην αγορά υπάρχουν θερμοστατικά ελεγχόμενοι ηλεκτρικοί αποξηραντές που χρησιμοποιούνται για την ξήρανση τροφίμων. Είναι σχετικά ανέξοδοι, εύχρηστοι και κατάλληλοι για την ξήρανση μεγάλων ή μικρών ποσοτήτων τροφίμων. Οι καλοί αποξηραντές έχουν θερμοστάτες για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας και ανεμιστήρες που φυσούν το ζεστό αέρα στα τρόφιμα. Μερικοί έχουν την πηγή θερμότητας στο κατώτατο σημείο και μετακινούμενους διάτρητους δίσκους (για την κυκλοφορία αέρα)ς.
Οι αποξηραντές πρέπει να χρησιμοποιούνται σε ένα ξηρό και καλά αερισμένο δωμάτιο. Τα τρόφιμα στους χαμηλότερους δίσκους κοντά στην πηγή θερμότητας θα ξεραίνονται συνήθως γρηγορότερα από τα τρόφιμα στους υψηλότερους δίσκους και επομένως οι δίσκοι θα πρέπει να περιστρέφοντα σε όλη την διάρκεια της ξήρανσης.
Ξήρανση σε φούρνους
Εάν δεν έχετε αποξηραντή τροφίμων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ηλεκτρικό ή υγραερίου φούρνο για να ξεράνετε τα λαχανικά. Εδώ απαιτείτε προσοχή για να αποτραπεί το καψάλισμα. Η κατάλληλη θερμοκρασία και ο καλός εξαερισμός είναι πολύ σημαντικά στην ξήρανση σε φούρνο. Για να ξηράνετε στο φούρνο, προθερμάνετε το φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία (60 έως 66 βαθμούς Κελσίου). Στηρίξτε την πόρτα του φούρνου με ένα αντικείμενο να είναι λίγο ανοικτή για να φεύγει ο υγρός αέρας και ρυθμίστε με το θερμοστάτη την θερμοκρασία, μέχρι να επιτύχετε μια συνεχή σταθερή θερμοκρασία στο φούρνο στους 60 βαθμούς Κελσίου. Οι συμβατικοί φούρνοι μπορεί να μην διατηρούν την απαιτούμενη θερμοκρασία στις χαμηλές ρυθμίσεις. Για να εξασφαλίσετε την διατήρηση σε 60 έως 66 βαθμούς Κελσίου, ελέγξτε τη θερμοκρασία του φούρνου χρησιμοποιώντας ένα θερμόμετρο φούρνου. Τοποθετήστε το θερμόμετρο φούρνου στο δίσκο και ελέγχετε κάθε δύο ώρες κατά τη διάρκεια της ξήρανσης. Τοποθετήστε τους δίσκους των προ επεξεργασμένων τροφίμων στο φούρνο, αφήνοντας 8 πόντους από την πάνω και την κάτω μεριά του φούρνου και 6 πόντους απόσταση ανάμεσα στους δίσκους με τα τρόφιμα. Αλλάζετε την θέση των δίσκων από πάνω προς τα κάτω και από έξω προς τα μέσα κάθε μισή ώρα. Εάν έχετε μόνο ένα δίσκο με τρόφιμα για ξήρανση δεν χρειάζεται αλλαγή θέσης. Ανακατώνετε τα τρόφιμα συχνά εάν έχουν πάχος 1.30 πόντους ή περισσότερο. Τα τρόφιμα καψαλίζονται εύκολα προς το τέλος του χρόνου της ξήρανσης επομένως κλείστε τη θερμότητα όταν η ξήρανση είναι σχεδόν πλήρης και ανοίξτε την πόρτα του φούρνου τελείως για μια ακόμη ώρα.

Συσκευασία και αποθήκευση
Συσκευάστε τα αποξηραμένα τρόφιμα σε γυάλινα βάζα κατά προτίμηση σκουρόχρωμα ή σε μεταλλικά δοχεία αφού πρώτα τα τοποθετήσετε σε μια πλαστική σακούλα τροφίμων.
Φυλάξτε τα σε σκοτεινό και δροσερό μέρος χωρίς υγρασία. Τα σωστά αποξηραμένα τρόφιμα διατηρούνται καλά για 6 έως 12 μήνες.
Μαγείρεμα των αποξεραμένων λαχανικών
Ένα φλιτζάνι αποξηραμένα λαχανικά ανασυνθέτετε σε περίπου 2 φλιτζάνια. Για την ενυδάτωση και το μαγείρεμα φυλλωδών και τρυφερών λαχανικών (σπανάκι, λάχανα, χόρτα, ντομάτες), καλύψτε με ζεστό νερό και σιγοβράστε έως ότου γίνουν τρυφερά. Τα λαχανικά που είναι από ρίζες, στελέχη και σπόρους (καρότα, πράσινα φασόλια, μπιζέλια, καλαμπόκι) καλύψτε τα με κρύο νερό για 30-90 λεπτά ή με ζεστό νερό για 20-60 λεπτά πριν από το μαγείρεμα. Μετά το μούλιασμα, σιγοβράσετε μέχρι να μαλακώσουν.
Τα αφυδατωμένα λαχανικά έχουν μια μοναδική υφή και γεύση. Χρησιμοποιούνται καλύτερα ως συστατικά για σούπες, σάλτσες, σάλτσες, γέμισμα και μαγείρεμα στην κατσαρόλα.