Θεραπευτικά μέλια: Άθερμο μέλι ερείκης με superfoods.

Πέμπτη, 30 Μαΐου 2013

Vanishing Of The Bees


This documentary takes a piercing investigative look at the economic, political and ecological implications of the worldwide disappearance of the honeybee. The film examines our current agricultural landscape and celebrates the ancient and sacred connection between man and the honeybee. The story highlights the positive changes that have resulted due to the tragic phenomenon known as "Colony Collapse Disorder." To empower the audience, the documentary provides viewers with tangible solutions they can apply to their everyday lives. Vanishing of the Bees unfolds as a dramatic tale of science and mystery, illuminating this extraordinary crisis and its greater meaning about the relationship between humankind and Mother Earth. 
The bees have a message - but will we listen?

Δευτέρα, 27 Μαΐου 2013

Ευρωπαϊκή νίκη για το ελληνικό μέλι κόντρα στην κυβέρνηση


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταποκρινόμενη στο διαρκές αίτημα των μελισσοκόμων και στη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) η οποία διαπιστώνει άμεσο κίνδυνο για τις μέλισσες από τη χρήση των νεονικοτινοειδών εντομοκτόνων imidacloprid καιclothianidin της εταιρίας Bayer Crop Science και τουthiamethoxam της εταιρίας Syngenta ενέκρινε την Παρασκευή τον Κανονισμό για τον περιορισμό τωντριών αυτών νεονικοτινοειδών. Οι περιορισμοί θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου του 2013 και θα επανεξεταστούν το αργότερο, εντός δύο ετών.
Με αφορμή την υιοθέτηση της πρότασης, ο Κρίτων Αρσένης έκανε τις εξής δηλώσεις:
“Οι μελισσοκόμοι μετά από πολυετή αγώνα πέτυχαν την πρώτη νίκη ενάντια στο λόμπι της βιομηχανίας φυτοφαρμάκων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστω και αργά αποφάσισε να εφαρμόσει την «αρχή της προφύλαξης» και να εγκρίνει την πανευρωπαϊκή απαγόρευση για δύο χρόνια της χρήσης των τριών νεονικοτινοειδών σε καλαμπόκι, ηλίανθο, βαμβάκι και ελαιοκράμβη για ορισμένες χρήσεις.
Επανειλημμένα τα τελευταία τρία χρόνια είχα ζητήσει με παρεμβάσεις και γραπτές ερωτήσεις στην Επιτροπή αλλά και επιστολές στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την απαγόρευση των νεονικοτινοειδών που θέτουν σε κίνδυνο τις μέλισσες και τη βιωσιμότητα του μελισσοκομικού κλάδου. Περίπου το 80% της συνολικής επικονίασης οφείλεται στις μέλισσες. Επιστημονικές πηγές αναφέρουν ότι οι απώλειες των μελισσιών στην Ελλάδα ανέρχονται σε ποσοστό 10%-35% κάθε χρόνο, τα ποσοστά αυτά όμως είναι συντηρητικές εκτιμήσεις.
Η πρόταση για την απαγόρευση δέχθηκε τα πυρά των εταιριών Bayer Crop Science και Syngenta με βασικό τους ισχυρισμό την απώλεια αγροτικής παραγωγής και θέσεων εργασίας. Η χρήση τωννεονικοτινοειδών στη γεωργία δεν είναι μονόδρομος.
Μεγάλες αγροτικές χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία έχουν περιορίσει τη χρήση κάποιων νεονικοτινοειδώνχωρίς απώλειες στην παραγωγή τους. Τη θέση της βιομηχανίας φάνηκε να συμμερίζεται και η κυβέρνηση. Η χώρα μας αν και κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις σε παραγωγή μελιού στην ΕΕ, εκπροσωπούμενη από την κυβέρνηση στις αντίστοιχες ψηφοφορίες ψήφισε αρχικά κατά της απαγόρευσης των επικίνδυνων για τιςμέλισσες εντομοκτόνων και στη συνέχεια σε ρόλο «Ποντίου Πιλάτου», αποχή. Αυτή τη στιγμή το κίνημα για την προστασία των μελισσών στην Ευρώπη είναι μαζικό και οι υπογραφές από τις διάφορες διαδικτυακές αιτήσεις υπέρ της απαγόρευσης ξεπέρασαν τα 3 εκ.
Αυτή η απαγόρευση είναι μία μικρή νίκη για τις μέλισσες, τους μελισσοκόμους και τη διατροφική μας ασφάλεια. Συνεχίζουμε τον αγώνα για την πλήρη απαγόρευση των νεονικοτινοειδών.”

Τρίτη, 21 Μαΐου 2013

Εκπαιδευμένες μέλισσες εντοπίζουν εκρηκτικά


Καλύτερα λαγωνικά κι απ’ τους σκύλους είναι οι μέλισσες, σύμφωνα με ερευνητές από την Κροατία, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι τα κιτρινόμαυρα έντομα έχουν τέλεια όσφρηση και είναι ικανά να εντοπίσουν ακόμα και νάρκες που δεν έχουν εκραγεί.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ εκπαίδευσαν τις μέλισσες να εντοπίζουν νάρκες, συνδέοντας την τροφή με την μυρωδιά της τρινιτροτολουόλης (TNT), που αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα εκρηκτικά.
melisses-narkopedia-100221Για τις ανάγκες του πειράματος οι ερευνητές τοποθέτησαν σε διάφορα σημεία σε περιορισμένο χώρο δοχεία με τροφή. Μόνο μερικά από τα δοχεία περιείχαν TNT.
Όπως διαπιστώθηκε, η ταυτοποίηση της τροφής με την αίσθηση των εκρηκτικών είχε αποτέλεσμα, αφού τα έντομα συγκεντρώνονταν στα δοχεία που περιείχαν διάλυμα ζάχαρης αναμεμειγμένο με TNT, προσπερνώντας τα υπόλοιπα δοχεία τροφής, τα οποία δεν περιείχαν την εκρηκτική ουσία.
«Δεν είναι πρόβλημα για μια μέλισσα να μάθει τη μυρωδιά ενός εκρηκτικού, το οποίο στη συνέχεια μπορεί να εντοπίσει. Μπορείς να εκπαιδεύσεις μια μέλισσα, όμως το να εκπαιδεύσεις μια αποικία χιλιάδων εντόμων είναι πρόβλημα», δήλωσε ο Δρ. Nikola Kezic, επικεφαλής της μελέτης.
Σκύλοι, ακόμα και ποντίκια, έχουν χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση εκρηκτικών παγκοσμίως, ωστόσο σε αντίθεση με τις μέλισσες μπορούν να προκαλέσουν έκρηξη ενεργοποιώντας μια νάρκη με το βάρος τους.
Αν τα αποτελέσματα της μελέτης επιβεβαιωθούν, το επόμενο βήμα είναι η αποστολή μελισσών σε πρώην ναρκοπέδια, συνδυαστικά με τη χρήση καμερών ανίχνευσης θερμότητας.
Περίπου 750 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην Κροατία πιστεύεται ότι είναι γεμάτα νάρκες από τους Βαλκανικούς πολέμους του ’90, ενώ ακόμα και τα πρώην ναρκοπέδια που υποτίθεται ότι έχουν ελεγχθεί, εξακολουθούν να κρύβουν παγίδες.Καλύτερα λαγωνικά κι απ’ τους σκύλους είναι οι μέλισσες, σύμφωνα με ερευνητές από την Κροατία, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι τα κιτρινόμαυρα έντομα έχουν τέλεια όσφρηση και είναι ικανά να εντοπίσουν ακόμα και νάρκες που δεν έχουν εκραγεί.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ εκπαίδευσαν τις μέλισσες να εντοπίζουν νάρκες, συνδέοντας την τροφή με την μυρωδιά της τρινιτροτολουόλης (TNT), που αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα εκρηκτικά.
Για τις ανάγκες του πειράματος οι ερευνητές τοποθέτησαν σε διάφορα σημεία σε περιορισμένο χώρο δοχεία με τροφή. Μόνο μερικά από τα δοχεία περιείχαν TNT.
Όπως διαπιστώθηκε, η ταυτοποίηση της τροφής με την αίσθηση των εκρηκτικών είχε αποτέλεσμα, αφού τα έντομα συγκεντρώνονταν στα δοχεία που περιείχαν διάλυμα ζάχαρης αναμεμειγμένο με TNT, προσπερνώντας τα υπόλοιπα δοχεία τροφής, τα οποία δεν περιείχαν την εκρηκτική ουσία.
«Δεν είναι πρόβλημα για μια μέλισσα να μάθει τη μυρωδιά ενός εκρηκτικού, το οποίο στη συνέχεια μπορεί να εντοπίσει. Μπορείς να εκπαιδεύσεις μια μέλισσα, όμως το να εκπαιδεύσεις μια αποικία χιλιάδων εντόμων είναι πρόβλημα», δήλωσε ο Δρ. Nikola Kezic, επικεφαλής της μελέτης.
Σκύλοι, ακόμα και ποντίκια, έχουν χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση εκρηκτικών παγκοσμίως, ωστόσο σε αντίθεση με τις μέλισσες μπορούν να προκαλέσουν έκρηξη ενεργοποιώντας μια νάρκη με το βάρος τους.
Αν τα αποτελέσματα της μελέτης επιβεβαιωθούν, το επόμενο βήμα είναι η αποστολή μελισσών σε πρώην ναρκοπέδια, συνδυαστικά με τη χρήση καμερών ανίχνευσης θερμότητας.
Περίπου 750 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην Κροατία πιστεύεται ότι είναι γεμάτα νάρκες από τουςΒαλκανικούς πολέμους του ’90, ενώ ακόμα και τα πρώην ναρκοπέδια που υποτίθεται ότι έχουν ελεγχθεί, εξακολουθούν να κρύβουν παγίδες.

Δευτέρα, 13 Μαΐου 2013

Πιάνοντας ένα μελίσσι


Για τη φυσική σμηνουργία
Μαθητής. Κύριε καθηγητά, έχω ακούσει ότι τα μελίσσια, όταν πρόκειται να σμηνουργούν, στέλνουν ανιχνεύτριες για να γυρέψουν να βρουν κατοικία για να πάνε κει' αληθεύει;
Καθηγητής. Είναι σωστό. Όταν ένα μελίσσι πρόκειται να σμηνουργήσει, στέλνει ανιχνεύτριες μέλισσες για να ψάξουν μέσα στα δάση να βρουν καμιά κουφάλα δένδρου είτε βράχου και να εγκατασταθώ εκεί ο αψεσμός. Τυχαίνει μάλιστα να είναι ή κατοικία του αυτή κανένα ταβάνι, είτε και κανένα πάτωμα που να έχουν καμιά τρύπα που επικοινωνεί με το εξωτερικό. Μου συνέβηκε να δω μελίσσια σε τέτοιες συνθήκες.

Ότι το μελίσσι προτού να σμηνουργήσει ετοιμάζει την καινούργια κατοικία του αποδεικνύεται και από αυτό που θα σου πω. 
Πολλές φορές πιάνουμε τούς άφεσμούς και τούς βάζουμε μέσα στις κυψέλες μας, εγχώριες είτε με πλαίσια, και εγκαταλείπουν τις κυψέλες μας αυτές και φεύγουν. Η αιτία είναι ότι ο αφεσμός, αφού κάθισε μέσα στην καινούργια κατοικία που του δώσαμε, έκανε σύγκριση μεταξύ αυτής και εκείνης πού ετοίμασαν οι ανιχνεύτριες, και βρήκε ότι η δεύτερη αυτή ήταν καλύτερη.

Μαθητής. Καλά, κύριε καθηγητά, όταν πρόκειται να γίνει ή σύγκριση με την εγχώρια κυψέλη, αλλά όταν γίνεται με την πλαισιοκυψέλη που έχει και τεχνητές κηρήθρες;

Καθηγητής. Το μελίσσι έχει τη δίκιά του μανταλιτέ και εξετάζει τα πράγματα με τον δικό του τρόπο. Η πλαισιοκυψέλη του φαίνεται σαν μεγάλη, σαν αφύσικη κατοικία, ενώ εκείνη που ανακάλυψε είναι μικρή, συγκεντρωμένη, πιο ταιριασμένη με την φύση του κ’ έτσι, βάζοντας στη πλάστιγγα και τις τεχνητές κηρήθρες μαζί, κλίνει η προτίμησή του στην κουφάλα του δένδρου, όπου, πάντα εννοείται με την μανταλιτέ τη δίκιά του, νομίζει ότι θα έχει περισσότερη άνεση και θα δημιουργήσει καλύτερο μέλλον.

Μαθητής. Και τί πρέπει να κάνουμε για να μη μάς φύγει ό αφεσμός πού βάζουμε στην κυψέλη;

Καθηγητής. Πρέπει να σκεφτούμε να βρούμε τρόπους και  μέσα για νά κάνουμε την κατοικία, όπου τον εγκαθιστούμε, τόσο καλή ώστε στη σύγκριση πού θα κάνη να την βρει καλύτερη από την άλλη.

Μαθητής. Kαι ποια είναι αυτά τα μέσα;

Καθηγητής. Η κυψέλη μας να μην έχει καμία αποκρουστική μυρουδιά, να είναι προφυλαγμένη από τον ήλιο, τουλάχιστο στις πρώτες μέρες, και κυρίως να της δώσουμε γόνο και μάλιστα νέο, ασφράγιστο.

Μαθητής. Καλά, κύριε καθηγητά, όταν πρόκειται να εγκαταστήσουμε τον αφεσμό μέσα σε πλαισιοκυψέλη το πράγμα είναι εύκολο, γιατί θα βγάλουμε από μια άλλη κυψέλη μας ένα πλαίσιο με γόνο για να βάλουμε μέσα στη νέα κυψέλη. Αλλά όταν θα εγκαταστήσουμε τον αφεσμό μέσα σε μια εγχώρια κυψέλη, για παράδειγμα μέσα στο κοφίνι είτε και μέσα σε πλαισιοκυψέλη, αλλά δεν έχουμε πλαισιοκυψέλη τέτοια άλλη, για να πάρουμε ένα πλαίσιο με γόνο, τότε τί θα κάνουμε;

Καθηγητής. Στην περίπτωση αυτή θα κόψουμε ένα κομμάτι γόνο από το κοφίνι, από το οποίο βγήκε ο αφεσμός, είτε και από άλλο κοφίνι και θα περάσουμε με μια βεργούλα αυτόν τον γόνο μέσα στο άδειο κοφίνι, όπου θα εγκαταστήσουμε τον αφεσμό είτε, αν πρόκειται για πλαισιοκυψέλη, θα προσαρμόσουμε αυτό τον γόνο σε κανένα πλαίσιο και θα τον δέσουμε με σπάγκο.
Αν κατά την απουσία μας βγει κανένας αφέσμός στο μελισσοκομείο μας και μας ενδιαφέρει να μάθουμε από ποιά κυψέλη βγήκε, είτε για να τον γυρίσουμε πίσω είτε για να προλάβουμε άλλη σμνηνουργία από την ίδια κυψέλη, μπορούμε να το εξακριβώσουμε με τον ακόλουθο τρόπο.
Βάζουμε σ’ ένα κουτάκι με αλεύρι καμία δεκαριά μέλισσες από την μελισσόσφαιρα του αφεσμού και αφού απομακρυνθούμε ως 50 μέτρα, ανοίγουμε το κουτάκι για να πετάξουν οι μέλισσες κ’ εμείς τραβάμε στο μελισσοκομείο για να δούμε σέ ποιά κυψέλη επιστρέφοντας θα μπούνε οι πασπαλισμένες με το αλεύρι μέλισσες. Έτσι με τον τρόπο αυτό, θα καταλάβουμε από ποιό μελίσσι βγήκε ο αφεσμός.

Μαθητής. Κύριε καθηγητά, αν και έχω δη πως πιάνουν τους αφεσμούς και τους βάζουν στις κυψέλες, πάλι θα ήθελα από τό στόμα σας μία λεπτομερή περιγραφή γιατί όπως μου έχετε πει, και η μικρότερη λεπτομέρεια στη μελισσοκομία έχει τη σημασία της.

Καθηγητής. Όπως έχουμε πει οι πρώτοι αφεσμοί, επειδή έχουν βασίλισσες παλιές φορτωμένες με αυγά, που δεν μπορούνv να πετάξουν πολύ ψηλά, δεν απομακρύνονται πολύ παρά κάθονται εκεί κοντά και χαμηλά, πολλάκις σέ κανένα χαμοκλάδι, ενώ οι ακόλουθοι αφεσμοί πηγαίνουν μακριά και κάθονται ψηλά, γιατί έχουν παρθένες σβέλτες βασίλισσες. Πρέπει λοιπόν να έχουμε στο μελισσοκομείο μας δένδρα, όχι βέβαια ψηλά, όχι μόνο για τόν ίσκιο των κυψελών μας αλλά και για να καθίσουν οι αφεσμοί.
Το καλύτερο και απλούστερο μέσο για να πιάσουμε τούς αφεσμούς, όταν βγαίνουν από τις κυψέλες, είναι το μελισσόχορτο είτε τα φύλλα της λεμονιάς, είτε και λεμονόκουπες. 
Άμα βγει ο αφεσμός, τρίβουμε καλά καλά με μελισσόχορτο, που έχομε φυτεμένο και πρόχειρο στο μελισσοκομείο μας, είτε και με λεμονόφλουδες που βρίσκονται άφθονες στην εποχή εκείνη, το εσωτερικό κανενός κοφινιού είτε μικρής κάσας, το κρατάμε μέσα στον κύκλο των μελισσών και σε λίβο τραβάμε όλο τον αφεσμό. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να κεντρηθούμε γιατί, όπως σου έχω πει οι μέλισσες, που συνοδεύουν τον αφεσμό, έχουν το μελισσοστομάχι τους γεμάτο με μέλι και συνεπώς δεν έχουν διάθεση για να κεντήσουν. Οι αρχάριοι όμως, για να μη χάσουν την ψυχραιμία τους, πρέπει να φοράνε μάσκα.

Μαθητής. Πως εξηγείται αυτή την ιδιότητα του μελισσόχορτου είτε της λεμονόκουπας που έχει επίσης την ίδια μυρουδιά, να τραβάνε έτσι τους αφεσμούς;

Καθηγητής. Την μαγική αυτή ιδιότητα του μελισσόχορτου την αποδίδουμε στην ιδιάζουσα μυρουδιά που έχει και που είναι, όπως φαίνεται, σαν την μυρουδιά της βασίλισσας. Και το πράγμα αυτό, ότι δηλαδή και η βασίλισσα έχει την ίδια μυρουδιά, εξηγείται και από το ότι, όταν τρίβουμε με μελισσόχορτο κανένα άδειο κοφίνι, μαζεύονται μέσα πολλοί κηφήνες από διάφορες κυψέλες.
Βέβαια η λεμονιά δεν ευδοκιμεί παρά στη Νότια Ελλάδα, αλλά το μελισσόχορτο ευδοκιμεί παντού, άναπτύσσεται γρήγορα, και με μιά ρίζα μπορείς να γέμισης όλο τόν κήπο. Πρακτικότερες όμως είναι οι λεμονόκουπες, που είναι άφθονες και πρόχειρες.
Στα φαρμακεία πουλάνε και μυρωδικό μελισσόχορτου (essen ce de inelisse) που κι’ αυτό κάνει την ίδια δουλειά.
Στους ξένους μελισσοκομιδούς καταλόγους βλέπουμε για πούληση ιδιοσκευάσματα με διάφορα ονόματα για το τράβηγμα των αφεσμών αλλά εμείς, εφ’ όσον έχουμε το μελισσόχορτο και κυρίως τις λεμονόκουπες παντού, δεν έχουμε ανάγκη τους. Πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι εκεί το μελισσόχορτο δεν έχει την ίδια αποτελεσματικότητα που έχει σ’ εμάς. Πάντως θα σας πω ένα ιδιοσκεύασμα εύκολο και εποτελεσματικό, γιατί για βάση έχει ακριβώς τα υλικά που ξέρουμε ότι τραβάνε τους αφεσμούς.
Διαλύουμε σε οινόπνευμα προπολοκερί, για το οποίο σας έχω πει πώς γίνεται, είτε και πρόπολη, αν δεν έχουμε τέτοιο αλλά στην περίπτωση αυτή, πρέπει να το στραγγίσουμε. Στο μίγμα αυτό βάζουμε ψιλοκομμένο μελισσόχορτο είτε ψιλοκομμένη φλούδα λεμονιού, τ’ αφήνουμε μερικές ώρες, και έπειτα τα στραγγίζουμε για να τα τοποθετήσουμε μέσα σ’ ένα μπουκάλι καλά κλεισμένο. Με το μίγμα αυτό τρίβουμε το κοφίνι είτε την κάσα για να τραβήξουμε τους αφεσμούς όταν βγαίνουν

Μαθητής. Και μία άλλη ερώτηση, κ. καθηγητά. Σε μερικά χωριά κάνουν διάφορους κρότους και κάτι ιδιόρρυθμες φωνές για να καθίσει ο αφεσμός. Έχουν καμία επίδραση στον αφεσμό;

Καθηγητής. Οι κρότοι αυτοί και οι φωνές έχουν την αρχή τους από Ρωμαϊκό νόμο σύμφωνα με τον οποίο ένας μελισσοτρόφος, για να έχει δικαίωμα να παρακολουθήσει τον αφεσμό μέσα σε ξένη ιδιοκτησία και να αποδείξει ότι ανήκει σ’ αυτόν έπρεπε άμα έβγαινε ο αφεσμός, να κτυπήσει κανένα χάλκινο αντικείμενο, παρακολουθώντας συνάμα και τον αφεσμό, για να δείξει ότι είναι δικός του και να προληφθούν τα τσακώματα μεταξύ τους για την ιδιοκτησία του αφεσμού.

Αρκετά αποτελεσματικό στο σταμάτημα του αφεσμού είναι το πέταγμα νερού επάνω του με μικρή αντλία, είτε και το πέταγμα άμμου είτε χώματος δημιουργώντας, με τους τρόπους αυτούς, ένα είδος τεχνητής βροχής για να καθίσει γρήγορα ο αφεσμός, νομίζοντας ότι βρέχει.
Αν δεν πετύχουμε να πιάσουμε τον αφεσμό προτού καθίσει, πρέπει να μην καθυστερήσωμε πολύ στο μάζεμά του, γιατί, αν και κανονικά πρέπει να κάθεται τουλάχιστο μία ώρα, δεν αποκλείεται να φύγει και σε μισή ώρα, σπάνια βέβαια, αν κάνη μεγάλη ζέστη και οι αχτίνες του ήλιου πέφτουν κάθετα επάνω του.

Πηγή: Μελισσοκομική Ελλάς-Μαθήματα μελισσοκομίας/Τόμος Β’

Κυριακή, 12 Μαΐου 2013

Κομποστοποίηση με Γεωσκώληκες


Τι είναι οι γεωσκώληκες κομποστοποίησης;

Οι γεωσκώληκες είναι οι φυσικοί ανακυκλωτές της Φύσης. Βάζοντας τους να ανακυκλώσουν τα οργανικά σας απορρίμματα, θα τα μετατρέψετε σε ένα πλούσια θρεπτικό 100% οργανικό λίπασμα.


Γιατί να ανακυκλώσω τα οργανικά μου απορρίμματα;

Είναι γεγονός ότι ένα νοικοκυριό παράγει ένα τεράστιο όγκο απορριμμάτων. Το 50% των αποβλήτων των νοικοκυριών και το 30% των συνολικών αποβλήτων είναι οργανική ύλη. Κατά την υγειονομική ταφή (ΧΥΤΑ) δημιουργούνται δηλητηριώδη αέρια και υγρά τα οποία επιβαρύνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και το περιβάλλον. Αντιμε
τωπίζουμε πρόβλημα εύρεσης χώρων δημιουργίας χωματερών αφού πολύ λογικά κανένας πολίτης δεν θέλει να δημιουργηθεί στην περιοχή του. Είναι άσχημη η εικόνα και έντονες οι οσμές και  τα μικρόβια στη γειτονιά μας με τον μεγάλοόγκο απορριμμάτων στους κάδους, όπου αρκετές φορές είναι διάχυτα εκτός των κάδων. 
Χρησιμοποιούμε  πολύ δημόσιο χρήμα για την συγκομιδή και αποστολή της οργανικής ύλης στις χωματερές ενώ η διαδικασία αυτή αφήνει έντονο αποτύπωμα άνθρακα. Προσθέτοντας και τα συχνά προβλήματα συγκομιδής των απορριμμάτων από τους δήμους μπορούμε να αναλογιστούμε το μέγεθος του προβλήματος που αναζητά λύση. Έχοντας ένα κάδο κομποστοποίησης με γεωσκώληκες θα συμβάλετε και εσείς στη μείωση των σκουπιδιών και των χωματερών. Τοποθετείστε ένα κάδο κομποστοποίησης στην κουζίνα σας ή στο μπαλκόνι σας. Το μόνο που χρειάζεται είναι προστασία από τον ήλιο και τη βροχή.

 

Ποιοι γεωσκώληκες είναι κατάλληλοι για κομποστοποίηση;

Χρειαζόμαστε γεωσκώληκες οι οποίοι να μπορούν να δημιουργήσουν ένα οίκο-περιβάλλον στον κάδο. Να τρώνε πολύ και να αυξάνεται ταχέως ο πληθυσμός τους. Οι ευρέως αναγνωρισμένοι γεωσκώληκες κομποστοποίησης είναι οι eisenia fetida. Τρώνε ημερησίως από το μισό έως ολόκληρο το βάρος τους και ανά 2 με 3 μήνες διπλασιάζεται ο πληθυσμός τους, έως ότου προσαρμοστεί στη διαθέσιμη ποσότητα τροφής. 

 

Πού μπορώ να προμηθευτώ γεωσκώληκες κομποστοποίησης;

Η isle of eco διαθέτει το κορυφαίο είδος γεωσκώληκων κομποστοποίησης eisenia fetida. Διαθέτει 500-600 ενήλικες γεωσκώληκες και επιπλέον τα αυγά που δεν περιλαμβάνονται σε αυτό το νούμερο. Επίσης μπορείτε να προμηθευτείτε μεγαλύτερη ποσότητα με 1000-1100 γεωσκώληκες. Μεγάλη ποσότητα σε ενήλικες σημαίνει ότι ο κάδος θα λειτουργεί σε συντομότερο χρονικό διάστημα και γρήγορα θα αυξηθεί περαιτέρω ο πληθυσμός τους. Η φιλοσοφία της εταιρείας είναι το κόστος της ανακύκλωσης/κομποστοποίησης να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερο και κινείται ενάντια στη λογική ότι η πράσινη ανάπτυξησημαίνει εκμετάλλευση όσων θέλουν να προστατεύσουν το περιβάλλον. Για αυτό τον λόγο προωθεί την ιδέα του να φτιάχνουμε εμείς τον δικό μας κάδο καθώς επίσης και κατασκευάζει τροποποιημένους κάδους. Έχοντας το δικό της εκτροφείο γεωσκώληκα καταφέρνει να δίνει εξαιρετικά χαμηλότερες τιμές συγκριτικά με την υπόλοιπη αγορά.

 

150 - ΑντίγραφοΠώς δημιουργώ μόνος μου έναν κάδο για να περιορίσω τα κόστη;

Η isle of eco έχει αναλυτικές οδηγίες για κάδο «φτιάξτο μόνος σου». Επίσης για κάθε κάδο που αγοράζετε σας παρέχονται και οι οδηγίες του κατασκευαστή. Τέλος στο siteμας μπορείτε να βρείτε και τις δικές μας αναλυτικές οδηγίες. 
Αναλυτικές οδηγίες
 ΕΔΩ.

 

Τι ταΐζουμε τους γεωσκώληκες;

Όταν λέμε ταΐζουμε εννοούμε τι μπορούμε να βάλουμε στο κάδο ώστε να το ανακυκλώσουμε και να το κομποστοποιήσουμε με τους γεωσκώληκες.
Ταΐζουμε τα πάντα στους γεωσκώληκες εκτός από κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά, εσπεριδοειδή, πολλά λάδια και καυτερές σάλτσες. Μπορούμε να βάλουμε μήλα, αγκινάρες, μπανάνες, φασόλια, παντζάρια, μπισκότα, πίτουρο, ψωμί, μπρόκολα, λαχανάκια Βρυξελών, λάχανα, πεπόνι, κέικ, καρότα, σέλινα, δημητριακά, υπολείμματα καφέ, φίλτρα καφέ, καλαμποκοειδή, αγγούρια, μελιτζάνες, αυγά, σταφύλια, υπολείμματα τσαγιού, ακτινίδια, μαρούλια, βρώμη, τηγανίτες, παπάγια, ζυμαρικά, αχλάδια, φασόλια, ροδάκινα, πατάτες, κολοκύθες, σταφίδες, σπανάκι, τομάτες, βάφλες, καρπούζια, ρύζι. 
Επίσης μπορούμε να ρίξουμε χαρτί και χαρτόνι αλλά όχι γυαλιστερό χαρτί περιοδικών αφού περιέχει πλαστικό. Τα χαρτιά είναι πολύ χρήσιμα στο να διατηρήσουν την υγρασία του κάδου στο επιθυμητό επίπεδο, απορροφώντας την επιπλέον υγρασία.
Από τα λαδερά φαγητά στραγγίζουμε το λάδι και μετά τα ρίχνουμε. Ρίχνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα τσόφλια αυγών γιατί βοηθούν στην εξισορρόπηση τουpH του κάδου.
Είναι προτιμότερο να κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια τα απορρίμματα μας, περίπου 3 εκατοστά, έτσι ώστε να κομποστοποιούνται γρήγορα και να μην δημιουργούνται δυσάρεστες οσμές. Διατηρούμε το περιβάλλον υγρό. Προσθέτουμε 1-2 φύλα εφημερίδας την εβδομάδα αφού πρώτα τα σκίσουμε σε λωρίδες και τα μουσκέψουμε. Μια φορά στις 7-10 μέρες ανακατεύουμε ελαφρώς το περιεχόμενο του κάδου.
Θέλει ιδιαίτερη προσοχή τον πρώτο καιρό λειτουργίας του κάδου, ο όγκος απορριμμάτων  που τρέφονται οι γεωσκώληκες να μην είναι υπερβολικά μεγάλος. Οι γεωσκώληκες είναι ακόμα στη διαδικασία αύξησης πληθυσμού οπότε θα πρέπει να ρίχνουμε όσο μπορούν να επεξεργαστούν οι γεωσκώληκες, στους 500 γεωσκώληκες ρίχνουμε 130 έως 260 γραμμάρια οργανικών καθημερινώς. Σταδιακά αυξάνουμε.
Κάθε φορά που ταΐζουμε είναι καλό να προσθέτουμε την τροφή σε διαφορετικό σημείου του κάδου.

 

Τι δεν πρέπει να ταΐσουμε τους γεωσκώληκες;

Δεν τοποθετούμε κρέας, ψάρια, γαλακτοκομικά, εσπεριδοειδή, κρεμμύδια, πράσα, σκόρδο, πολλά λάδια και καυτερές σάλτσες. 
Μικρές ποσότητες δεν θα βλάψουν αν τις θάβουμε, όμως η "isleofeco" για ασφάλεια προτείνει να μην ρίχνουμε καθόλου.

 

Με λίγα λόγια τι να προσέξω;

Την ποσότητα της τροφής. Αρχικά δεν πρόκειται να κομποστοποιείται μεγάλη ποσότητα οργανικών. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον πληθυσμό των γεωσκώληκων. Αν βλέπουμε ότι τα υπολείμματα ξεμένουν, περιμένουμε να φαγωθούν τα περισσότερα και μετά προσθέτουμε άλλα.
Η
 υγρασία στο κάδο. Πρέπει να είναι περίπου όπως αποστραγγισμένο σφουγγάρι. Περισσότερη μπορεί να τα πνίξει οπότε προσθέτουμε εφημερίδες ή χαρτόνι, λιγότερη να τα στεγνώσει οπότε ρίχνουμε νερό.
Η τροφή να είναι αυτή που αναφέραμε. Τα τσόφλια αυγών κάνουν πολύ καλό στο περιβάλλον του κάδου.
Να αναδεύουμε το εσωτερικό μία φορά την εβδομάδα ώστε να υπάρχει οξυγόνο στο κομπόστ και να μην δημιουργούνται μυρωδιές.
Να προσθέτουμε χαρτί/χαρτόνι , να είναι περίπου το 20% του κάδου.
Η θέση που έχει τοποθετηθεί ο κάδος να προστατεύεται από τον ήλιο, τη βροχή και το δυνατό αέρα.

 

Μπορούμε να ρίξουμε στους γεωσκώληκες απορρίμματα κήπου;

Καλύτερα όχι, μπορεί να είναι ψεκασμένα με χημικά που θα τερματίσουν άμεσα το οικο-σύστημα των γεωσκώληκων. Επίσης μεγάλες ποσότητες από γκαζόν και φύλλα μπορεί να ανεβάσει τη θερμοκρασία του κάδου και οι γεωσκώληκες δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν. Για αυτά τα απορρίμματα είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε κάδο κομποστοποίησης αυλής.

 

Χρειάζεται να προσθέτουμε νερό στον κάδο;

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα υγρά που περιέχουν τα οργανικά απορρίμματα είναι αρκετά για να διασφαλίσουν την υγρασία που χρειάζονται οι γεωσκώληκες. Η επιθυμητή υγρασία του κάδου είναι σαν ενός αποστραγγισμένου σφουγγαριού.
Πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή γιατί σε πολύ υψηλά επίπεδα υγρασίας οι γεωσκώληκες μπορεί να πνιγούν. Σε αυτή την περίπτωση προσθέτουμε περισσότερο χαρτί/χαρτόνι/εφημερίδες ώστε να απορροφήσει την παραπάνω υγρασία. Αν το περιβάλλον είναι στεγνό το ποτίζουμε με νερό.

 

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους γεωσκώληκες να φάνε περισσότερο ώστε να κομποστοποιείται μεγαλύτερος όγκος απορριμμάτων;

Πριν ρίξουμε τα απορρίμματα στον κάδο τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια. Ιδανικό είναι να περνάμε πρώτα από το μπλέντερ, και προσπαθούμε πάντα να ρίχνουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποικιλία τροφών. Ρίχνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα θρυμματισμένα τσόφλια αυγών για να μην έχουμε υψηλό pH, ή προσθέτουμε lime mix για τον ίδιο λόγο. Βέλτιστη θερμοκρασία διαβίωσης των γεωσκώληκων μέσα στο κάδο είναι οι 24oC. Ρίχνουμε οργανικών απορριμμάτων.

 

Έχει ένα μήνα που έχω τον κάδο κομποστοποίησης και δεν βλέπω να κομποστοποιούνται τα οργανικά μου.

Χρειάζεται 10-15 μέρες για τους γεωσκώληκες προκειμένου να συνηθίσουν το νέο τους περιβάλλον, οπότε δεν πρόκειται να ασχοληθούν επαρκώς με τα οργανικά μας απορρίμματα. Φυσικό είναι να καθυστερεί και το υγρό κομπόστ. Γενικότερα τα οργανικά που περιέχουν μικρή ποσότητα υγρών αργούν περισσότερο να κομποστοποιηθούν.

 

Τι ποσότητα οργανικών μπορεί να ανακυκλώσει ο κάδος;

Η σωστή απάντηση σε αυτήν την ερώτηση προκύπτει από την παρατήρηση. Βλέπουμε την παραγωγικότητα των γεωσκώληκων και πράττουμε ανάλογα.
Αν θέλουμε να μιλήσουμε με νούμερα μπορούμε να κάνουμε τον εξής υπολογισμό: Αγοράζοντας  γεωσκώληκες κομποστοποίησης 
eiseniafetida από την isle ofeco, για τους πρώτους 2-3 μήνες διαιρούμε τον πληθυσμό που πήραμε δια του 4 και του 2  και ο αριθμός που προκύπτει είναι τα γραμμάρια οργανικών που μπορούμε να τοποθετούμε στον κάδο ημερησίως. Μετά τους 2-3 μήνες μπορούμε να διπλασιάσουμε αυτή τη ποσότητα. Δηλαδή για 500-600 γεωσκώληκες μπορούμε να κομποστοποιούμε 130 με 250 γραμμάρια οργανικών ημερησίως.
Πάντως δεν χρειάζεται να είμαστε τόσο "αυστηροί" με την διαδικασία. Μπορούμε απλά να απορρίπτουμε και όταν βλέπουμε οι συγκεντρώνεται μεγάλος όγκος τροφής που μένει ανέπαφη, τότε σταματάμε για λίγο καιρό. Μόλις δούμε ότι μειώνεται συνεχίζουμε να ρίχνουμε.
Ιδιαίτερη προσοχή να μην ρίχνουμε απότομα τεράστιες ποσότητες στον κάδο. Ο κάδος είναι  ένα οικοσύστημα ευαίσθητο σε απότομες αλλαγές συνθηκών.

 

Υπάρχει περίπτωση να ξεχειλίσει ο κάδος από γεωσκώληκες και να βγουν έξω;

Όχι ο πληθυσμός τους θα φτάσει σε ένα νούμερο το οποίο εξαρτάται από την επιφάνεια του κάδου και την ποσότητα των οργανικών απορριμμάτων που τοποθετούμε. Όλοι οι κάδοι κλείνουν ερμητικά και δεν μπορούν να φύγουν οι γεωσκώληκες. Επίσης είναι φωτοφοβικοί, προτιμούν την υγρασία και το σκοτάδι του κάδου. Ένας γεωσκώληκας εκτός κάδου θα επιζήσει 1-2 ώρες γιατί το 80% του σώματος του αποτελείται από νερό και θα "στεγνώσει" πολύ γρήγορα.

 

original-wormery-cutout - ΑντίγραφοΘα χρειαστεί να δώσω άλλα χρήματα ώστε να αγοράσω επιπλέον γεωσκώληκες ή κάποιο αναλώσιμο;

Όχι οι γεωσκώληκες αναπαράγονται μόνοι τους. Θα αυξήσουν το πληθυσμό τους ανάλογα το μέγεθος του κάδου και τα οργανικά που τους ταΐζουμε. Αυτορυθμίζουν το πληθυσμό τους μόνοι τους δημιουργώντας μέσα στο κάδο ένα οίκο-περιβάλλον.

 

Τι γίνεται με τις ακραίες θερμοκρασίες και την επιβίωση του γεωσκώληκα;

Οι κατάλληλες θερμοκρασίες για τον γεωσκώληκα είναι 10-30oC. Η θερμοκρασία όμως του περιβάλλοντος έχει απόκλιση σε σχέση με την θερμοκρασία εντός του κάδου, λόγω της μόνωσης που προσφέρει το κομπόστ. Αν έχουμε θερμοκρασίες υπό το μηδέν για μεγάλο χρονικό διάστημα καλό είναι να καλύψουμε το κάδο περιμετρικά με νάιλον φούσκας χωρίς να εμποδίζουμε τον αερισμό του κάδου έτσι θα παρέχει επιπλέον μόνωση.
Σε περιόδους καύσωνα πρέπει να καταβρέχουμε συστηματικά το εσωτερικό του κάδου. Μισό λίτρο νερό κάθε δεύτερη μέρα και μεταφορά του κάδου σε σκιερό μέρος. Εάν η εξωτερική θερμοκρασία φτάνει τους 40
oC βαθμούς, θέλει ιδιαίτερη προσοχή και μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουμε τη ποσότητα του νερού. Αν είναι δυνατό να μεταφερθεί ο κάδος σε ένα αποθηκάκι ή υπόγειο ώστε να μην το χτυπά η αντηλιά των ηλιακών ακτινών.

 

Έχουν μαζευτεί οι γεωσκώληκες στο καπάκι, έγινε κάποιο λάθος;

Αν παρατηρήσετε αρκετά μεγάλο αριθμό γεωσκώληκων στο καπάκι ή στα πλαϊνά, είναι πιθανό ότι το περιβάλλον του κάδου είναι άσχημο για τους γεωσκώληκες και πρέπει να προσέξετε.
- Μήπως έπεσε πολύ μεγάλη ποσότητα οργανικών συγκριτικά με τις άλλες φορές; Αφαιρέστε κάποια ποσότητα και προσθέστε χαρτί.
- Μήπως έχει γίνει αναερόβιο το περιβάλλον? Αυτό σημαίνει ότι δεν κυκλοφορεί αρκετό οξυγόνο στα οργανικά προς κομποστοποίηση. Συνήθως το καταλαβαίνουμε και από την άσχημη μυρωδιά. Για να το διορθώσουμε ανακατεύουμε όλο το μείγμα και προσθέτουμε λωρίδες χαρτί και χαρτόνι. 
-Μήπως είναι το περιβάλλον πολύ όξινο λόγω των πολλών φρούτων; Προσθέστε τσόφλια αυγών, αν δεν έχετε προσθέστε limemix.
- Μήπως έχουν προστεθεί εσπεριδοειδή ή φυτά από την οικογένεια των κρεμμυδιών; Πολύ λαδερά φαγητά; Πρέπει να αφαιρεθούν άμεσα.
- Μήπως προστέθηκε φαγητό που περιείχε χημικά ή ήταν ραντισμένο; Αφαιρέστε το, το ταχύτερο δυνατό.

 

Θέλω να φύγω διακοπές για μεγάλο χρονικό διάστημα, τι θα γίνει με τον κάδο;

Εφόσον λειτουργεί σωστά το οίκο-σύστημα του κάδου μπορούμε να τον αφήσουμε αφρόντιστο έως και ένα μήνα χωρίς να υπάρξει σοβαρό πρόβλημα. Απλώς φροντίζουμε να αυξήσουμε σταδιακά τη ποσότητα τροφής πριν φύγουμε έτσι ώστε να έχει συγκεντρωθεί ποσότητα φαγητού. Πριν φύγουμε προσθέτουμε και αρκετές κομμένες και μουσκεμένες εφημερίδες ή καλύτερα βρεγμένο χαρτόνι. Τον μεταφέρουμε σε ένα σημείο που δεν θα υπάρξει πρόβλημα από τις ακραίες καιρικές συνθήκες, κατά προτίμηση σε κλειστό εσωτερικό χώρο και ρίχνουμε και αρκετό νερό ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με την υγρασία.
Είναι καλό να ρίξουμε και ίνες κοκοφοίνικα για να τα διατηρήσουν και για τροφή και ιδανικό περιβάλλον.

 

Πόσο καιρό θα πάρει ώστε να έχω το πρώτο λίπασμα και πόσο θα είναι;

Κάθε υλικό που κομποστοποιείται, χρειάζεται διαφορετικό χρόνο για να γίνει έτοιμο λίπασμα. Γενικά μπορούμε να πούμε ότι θα χρειαστεί περίπου 3 μήνες για να βγάλετε τα πρώτα 10-15 κιλά κομπόστ. Και γύρω στα 3-4 λίτρα υγρό κομπόστ (το οποίο επειδή αραιώνεται με 10 μέρη νερό σημαίνει 30-40 λίτρα υγρό λίπασμα)
Αναλόγως πως ρίχνετε τα οργανικά σας και τι οργανικά ρίχνετε, σε τι κατάσταση είναι ο κάδος και η εποχή που γίνεται η κομποστοποίηση το παραπάνω χρονικό διάστημα θα έχει και απόκλιση.

 

Βγάζοντας το οργανικό λίπασμα.

Αν έχουμε κάδο ενιαίο ή ενός επίπεδου τότε:
Όταν γεμίσει ο κάδος ή χρειαστούμε λίπασμα που ετοιμάστηκε, δεν ταΐζουμε στο σημείο που θέλουμε να αφαιρέσουμε το λίπασμα για 2 εβδομάδες και αφαιρούμε το πάνω μέρος που περιέχει την τροφή - 5 έως 10 εκατοστά - και το βάζουμε στην άκρη. Βγάζουμε το κάτω μέρος που περιέχει πλούσιο θρεπτικό οργανικό λίπασμα. Ξανατοποθετούμε το μέρος που αφαιρέσαμε και μπορούμε να συνεχίσουμε να αποθέτουμε τα οργανικά μας απορρίμματα.
Εναλλακτικά χωρίζουμε το κάδο σε δύο νοητά ίσα μέρη και σταματάμε να τοποθετούμε απορρίμματα στο ένα από τα δύο. Οι γεωσκώληκες θα μετακινηθούν προς το μέρος της τροφής αφήνοντας πίσω το κομπόστ.
Μπορεί να παραμείνει μια ποσότητα γεωσκώληκα στο λίπασμα που βγάλαμε, οι συγκεκριμένοι γεωσκώληκες δεν είναι επιβλαβής στα φυτά μας, αν θέλουμε όμως να τους βγάλουμε μπορούμε να περάσουμε τα υλικά από ένα κόσκινο.
Αν έχουμε κάδο που λειτουργεί σε επίπεδα τότε:
Στο κάτω επίπεδο θα έχει ετοιμαστεί το λίπασμα και οι γεωσκώληκες θα έχουν ανέβει ένα επίπεδο πιο επάνω, οπότε απλώς αδειάζουμε το επίπεδο με το λίπασμα και το τοποθετούμε στην κορυφή.

 

Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσουμε το οργανικό λίπασμα και το υγρό κομποστοποίησης;

Και τα δύο είναι αποτέλεσμα της ανακύκλωσης την οργανικής ύλης. Είναι οργανικό λίπασμα οπότε δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε χημικά ξανά. Είναι πολύ θρεπτικά και θα βελτιώσουν άμεσα το φυτό, θα μεγαλώσει, θα παράγει περισσότερα άνθη και καρπούς. Τα λαχανικά και τα φρούτα που θα βγουν θα είναι επίσης πιο θρεπτικά. Τα καλλωπιστικά φυτά θα ζωηρέψουν, θα μεγαλώσουν, θα έχουν πιο έντονο χρώμα.
Θα αναγνωρίσουμε ότι είναι έτοιμο το λίπασμα αυτό όταν γίνει σαν χώμα, πάρει ένα μαύρο χρώμα και μυρίζει βρεγμένο χώμα δάσους.
Μπορούμε να το ρίξουμε στον κήπο μας χρησιμοποιώντας 2-5 λίτρα σε κάθε τετραγωνικό μέτρο. Στα δέντρα ρίχνουμε 2 λίτρα γύρω από το κορμό και στα λουλούδια μισό φτυαράκι.
Το υγρό της κομποστοποίησης έχει παρόμοια χρήση με το χώμα τονώνοντας άμεσα το φυτό. Το χρησιμοποιούμε καλύτερα σε κάποιο άρρωστο ή ξεραμένο φυτό. Μπορούμε βέβαια να το χρησιμοποιούμε για να ενδυναμώσουμε περισσότερο και ένα υγιές φυτό.

 

Μπορώ να τοποθετήσω γεωσκώληκες κομποστοποίησης στον κήπο μου;

Φυσικά, και θα κάνει εξαιρετική δουλειά. Κάποιες ουσίες που δεν μπορεί να αξιοποιήσει το φυτό ο γεωσκώληκας τις επεξεργάζεται ώστε να είναι κατάλληλες για το φυτό. Επίσης αερίζει το έδαφος. Για να επιζήσει όμως δεν πρέπει να ρίχνουμε χημικά στο έδαφος καθώς επίσης να διατηρούνται κατάλληλα επίπεδα υγρασίας. Ο γεωσκώληκας κομποστοποίησης δεν είναι σαν το γεωσκώληκα εκσκαφέα ο οποίος αναζητεί από μόνος του υγρασία βαθιά μέσα στο χώμα.

 

Διορθώνοντας μια φάρμα

Αν έχετε ακολουθήσει πιστά τις βασικές οδηγίες δεν πρόκειται να σας παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα. Σε περίπτωση που κάτι πήγε στραβά ακολουθούν οι οδηγίες διόρθωσης.
Μικρά μυγάκια Fruit fly  (δροσόφυλλα) ή άσπρα σκουλήκια: 
Σημαίνει ότι το περιβάλλον είναι πολύ όξινο ή ότι ο κάδος δεν κλείνει ερμητικά. Πρέπει να αερίσετε τη φάρμα - ανακατέψετε το περιεχόμενο και να προσθέσετε πάνω από τη τροφή αρκετή ποσότητα μουσκεμένο χαρτί και χώμα. Αν διαθέτετε lime mix εξισορροπιστή pH ρίξτε μια χούφτα ή αλλιώς προσθέτετε τσόφλια αυγών.
Μυρμήγκια:
Μαζεύονται κατά τη διάρκεια που στήνεται η φάρμα και μπορεί να φάνε τα σκουλήκια. Για να τα διώξετε μουσκεύετε τη φάρμα με νερό. Επειδή ευδοκιμούν σε όξινο περιβάλλον μπορείτε να προσθέσετε lime mix, τσόφλια αυγών ή χαρτί. Επίσης μπορείτε να τοποθετήσετε τα πόδια της φάρμας (εφόσον έχει πόδια) μέσα σε βαζάκια με νερό, ή να τα αλείψετε με βαζελίνη έτσι ώστε να μην μπορούν να ανέβουν τα μυρμήγκια.
Πολύ δυσάρεστες οσμές: 
Δημιουργούνται επειδή έχει προστεθεί μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού από όση μπορούν να διαχειριστούν οι γεωσκώληκες. Η επιπλέον τροφή σαπίζει και προκαλείται αναερόβια ζύμωση.
Για να διορθωθεί σταματήστε να ταΐζετε για 1 εβδομάδα και προσθέστε χαρτί ανακατεύοντας το με το περιεχόμενο του κάδου. Ταΐζετε εβδομαδιαίως με τόση τροφή ώστε να μην περισσεύει και σαπίζει. Κόβετε την σε μικρά κομμάτια ή ακόμα και καλύτερα περνάτε την στο μπλέντερ ώστε να χωνεύεται πιο γρήγορα. Ανακατεύετε τη φάρμα ώστε να αερίζεται.

vermi - Αντίγραφο

Είδη που βοηθάνε τους Γεωσκώληκες στο σκληρό τους έργο.
Χαρτί / ΧαρτόνιΠροσθέστε άφθονο και μην φοβάστε τις χρωστικές ουσίες, είναι ελάχιστες και δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα. Κόψτε το σε μικρά κομμάτια και μουσκέψτε τα. Το χαρτί το χρησιμοποιούν για να έχουν άνετο περιβάλλον και το τρώνε αργά.Χρησιμοποιείτε επίσης και για να σκεπάζει τα απορρίμματα που θα κομποστοποιηθούν από τους γεωσκώληκες. Πρόσθετε κάθε εβδομάδα τουλάχιστον 1-2 φύλλα την εβδομάδα σε μικρά κομμάτια και μουσκεμένα. Επίσης μπορούν να μαζέψουν την παραπάνω υγρασία του κάδου – τότε τα προσθέτουμε στεγνά.
Τσόφλια Αυγών : Ουδετεροποιούν το ph στο κάδου, έτσι δεν επιτρέπουν να γίνει όξινο το περιβάλλον του κάδου. Τα πολλά φρούτα είναι ο κύριος λόγω που γίνεται όξινο το περιβάλλον.Limemix           : Πέτρωμα που ουδετεροποιεί το ph του κάδου, δηλαδή βοηθά ώστε να μην γίνει όξινο το περιβάλλον του κάδου. Τα πολλά φρούτα είναι ο κύριος λόγω που γίνεται όξινο το περιβάλλον.Ίνες  κοκοφοίνικα : Χρησιμοποιείται κυρίως για την ανάπτυξη του γεωσκώληκα στα πρώτα στάδια, παρέχει ιδανικό περιβάλλον και τροφή. Μπορούμε να το τοποθετήσουμε όταν ξεκινάμε τον κάδο, όταν φεύγουμε διακοπές, όταν δεν έχουμε κατά περιόδους οργανικά απορρίμματα ή ακόμα και για να ενισχύσουμε την ζωτικότητα του πληθυσμού.
http://www.isleofeco.gr/