Θεραπευτικά μέλια: Άθερμο μέλι ερείκης με superfoods.

Παρασκευή, 26 Δεκεμβρίου 2014

ΜΥΣΤΙΚΟ ΥΓΙΕΙΑΣ 2.000 ΕΤΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΥΠΑ ΓΑΛΑ! ! !

1440

Πρόκειται για ένα θαυμάσιο ποτό με οφέλη που είναι εκπληκτικά. Το κύριο συστατικό του είναι ο Κουρκουμάς (Turmeric). Ο κουρκουμάς περιέχει κουρκουμίνη, την πολυφενόλη που αναγνωρίζεται ως το κύριο ενεργό συστατικό το οποίο παρουσιάζει πάνω από150 θεραπευτικές δραστηριότητες, που περιλαμβάνουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες.
Επιγραμματικά τα πλεονεκτήματα του κουρκουμά:
*Αντιφλεγμονώδεςαντιοξειδωτικό, αντισηπτικό,αναλγητικό.
*Ενισχύει το ανοσοποιητικό.
*Αντικαρκινικό.

*Βοηθά στην διατήρηση των επιπέδων χοληστερίνης.
*Βελτιώνει την λειτουργία της πέψεως.
*Αποτοξινώνει το συκώτι.
*Ρυθμίζει τον μεταβολισμό και τον έλεγχο του βάρους.
*Ρυθμίζει την υψηλή αρτηριακή πίεση.
*Βελτιώνει την μνήμη και την λειτουργία του εγκεφάλου.
*Βελτιώνει την κατάσταση του δέρματος.
*Βελτιώνει τις νευρολογικές διαταραχές.
*Χαμηλώνει τα Τριγλυκερίδια.
Προσθέτοντας μαύρο πιπέρι στον κουρκουμά ή σε τροφές που παρασκευάζονται με κουρκουμά ενισχύει την βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης 1.000 φορές, λόγω της πιπερίνης του μαύρου πιπεριού. Με την ανάμιξη αυξάνεται η απορροφητικότητα του κουρκουμά κατά 2000%.

Βήμα 1: Πάστα Κουρκουμά
Υλικά:
  • ¼ της κούπας σκόνη κουρκουμά.
  • ½ του κουταλιού του τσαγιού τριμμένο μαύρο πιπέρι.
  • ½ της κούπας φιλτραρισμένο νερό.
Οδηγίες:
Ανακατέψτε όλα τα συστατικά σε ένα κατσαρόλι και ανακατέψτε καλά. Ανεβάστε την φωτιά σε μεσαία και ανακατεύετε συνεχώς. Ανεβάστε λίγο την φωτιά και συνεχίστε να ανακατεύετε έως ότου το μείγμα γίνει μια πυκνή πάστα. Αυτό γίνεται σύντομα οπότε μην εγκαταλείπετε το κατσαρόλι. Δείτε το βίντεο. Αφήστε το μίγμα να κρυώσει και φυλάξτε το σε ένα βαζάκι στο ψυγείο.
14411442

Βήμα 2: Χρυσό Γάλα
Υλικά:
Οδηγίες:
Συνδυάστε όλα τα συστατικά, εκτός από το μέλι σε ένα κατσαρολάκι. Βάλτε μεσαία φωτιά. Ενώ το ζεσταίνετε ανακατεύετε συνέχεια και μην αφήσετε το μίγμα να βράσει. Προσθέστε όσο μέλι σας αρέσει.


Πρόκειται για ένα  ριζωματοειδές πολυετές φυτό, προέρχεται από την τροπική Νότιο Ασία και το κύριο συστατικό της κιτρινόριζας είναι η κουρκουμίνη. Το μπαχαρικό, προέρχεται απο το ρίζωμα του φυτου Curcuma longa, που ανηκει στην οικογένεια των Ζιγγιβεριδων (συγγενης δηλαδη και του τζιντζερ), και είναι ιθαγενές της Νοτιο-Ανατολικης Ασιας.. Ειναι γνωστο και ως "κροκος της Ινδιας", απο το πορτοκαλοκιτρινο χρωμα του, που μοιαζει πολυ με αυτο του κροκου; λογω του χαμηλοτερου κοστους του, πολλες φορες χρησιμοποιειται αντι για αυτον, ενω το χρησιμοποιουν επισης και για να νοθευουν τη σκονη του κροκου. Πιο σπανια, μπορει να το συναντησετε και σαν τουμερικ, απο την αγγλικη του ονομασια, Turmeric ή Curcuma domestica (Κουρκούμη η οικιακή).
Είναι ενα φυτο ποωδες, πολυετες, φτανει σε υψος περιπου το 1 μετρο και καλλιεργειται αποκλειστικα στις τοπικες περιοχες, οπου επικρατουν θερμοκρασιες μεταξυ 20 °C και 35 °C και πολλες βροχοπτωσεις. Τα φυλλα του ειναι μεγαλα, μακρια και λογχοειδη. Τα ανθη του ειναι συγκεντρωμένα σε ενα μεγάλο τσαμπί που αποτελειται απο πολλες "θηκες", που ειναι πρασινες στη βαση τους και λευκες ή βιολετι στις ακρες. Μεσα απο αυτες τις "θηκες" ξεπροβαλλουν τα ανθη που ειναι μεγαλα και κιτρινωπα. Η ριζα του ειναι κυλινδρικη και ριζωματοειδης, διακλαδιζομενη, χρωματος πορτοκαλοκιτρινου και με εντονο αρωμα. Τα ριζωματα, αφου καθαριστουν, βραζονται για πολλες ωρες, επειτα ξηραινονται στον ηλιο ή σε ειδικους φουρνους και τελος αλέθονται, οποτε και παιρνουμε μια πορτοκαλοκιτρινη σκονη, που ειναι το γνωστο μας μπαχαρικο. Η τριμμένη κιτρινόριζα χρησιμοποιείται στις κουζίνες της Νοτίου Ασίας και της Μέσης Ανατολής, ως συστατικό σε μείγματα κάρι αλλά και ως χρωστική είτε σε διάφορα παρασκευάσματα ή ακόμη και σε υφάσματα. Πιο διαδεδομένα η κιτρινόριζα είναι ένα από τα βασικά συστατικά της μουστάρδας. Ως πρόσθετο στα τρόφιμα η κιτρινόριζα χρησιμοποιείται γιατί παρέχει στο τρόφιμο προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία.
Η κυρια χωρα παραγωγης του κουρκουμα ειναι η Ινδια. Συμφωνα με τα στατιστικα στοιχεια, η μαγαλυτερη παραγωγη σημειωνεται στο κρατιδιο Andhra Pradesh στην Κεντρο-Ανατολικη Ινδια. Παδαροσιακα, οι πολεις Sangli, στο Maharashtra, και Erode, στο Tamil Nadu, θεωρουνται τα μεγαλυτερα κεντρα παραγωγης και διακινησης παγκοσμιως. 

Διάφορα χημικά συστατικά έχουν απομονωθεί από αυτό το μπαχαρικό, όπως είναι οι πολυφαινόλες, τα διτερπένια, οι στερόλες και τα αλκαλοειδή.  Το κύριο δραστικό συστατικό του κουρκουμά είναι η κουρκουμίνη, η οποία του προσδίδει το χαρακτηριστικό, βαθύ κίτρινο χρώμα του. Η κουκουμινη εχει γευση "γηινη", πικρη, πικαντικη και ειναι εξαιρετικα πτητικη, ενω το χρωμα της δεν αλλοιωνεται με τον χρονο. Ο κουρκουμας ειναι ενα απο τα βασικα φαρμακα της παραδοσιακης Ινδικης ιατρικης, της Αγιουβερδα, και χρησιμοποιειται για να γιατρεψει μια σειρα απο παθησεις και συμπτωματα.
Πολυαριθμα εργαστηριακα πειραματα εδειξαν οτι η κουρκουμινη μπορει να εχει δραση αντιοξειδωτικη, αντιισχαιμικη, αντιφλεγμονωδη, κατα της αρθριτιδας ακομη και αντικαρκινικη, επιβραδύνει την εμφάνιση εκφυλιστικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και τη σκλήρυνση κατά πλάκας.
  • Διαθέτει αντιφλεγμονώδη δράση ανάλογη αυτής της κορτιζόνης
  • Προκαλεί υποχώρηση συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας
  • Μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης.
  • Είναι γνωστή για την αντικαρκινική της δράση.
  • Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες.
  •  Προλαμβάνει τη χολολιθίαση, τη σπαστική κολίτιδα και άλλες παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος
  • Βοηθά στην καλυτέρευση της πέψης και είναι φιλικό με το στομάχι. 
  • Είναι ευεργετικό σε ασθενείς με Αλτσχάϊμερ καθώς μπορεί να σταματήσει την περαιτέρω ανάπτυξη της ασθένειας αποτρέποντας την συσσώρευση της πρωτεΐνης β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο.
  • Έχει ευεργετική δράση στους κακοήθεις όγκους.
  • Ανακουφίζει σχεδόν όλες τις αλλεργικές καταστάσεις, είτε του δέρματος (έκζεμα), είτε του αναπνευστικού.
  • Επιταχύνει την παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας και βοηθά σημαντικά τον μη ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη των ενηλίκων.
  • Σταματάει γρήγορα την αιμορραγία και έχει αντισηπτικές ιδιότητες, εάν πασπαλιστεί προσεκτικά πάνω από πληγές. Επιταχύνει τη διαδικασία της επούλωσης
  • Φάρμακο εξπρές κατά της καταρροής και του φλέγματος
  • Προστατεύει το συκώτι από τις τοξίνες
  • Κατά της αναιμίας
  • Κατά της διάρροιας
  • Χρησιμοποιείται και στην κοσμετολογία για την αντιμετώπιση του αποχρωματισμού του δέρματος και τα σημάδια της ακμής

Μελέτες απέδειξαν ότι η κουρκουμίνη διαθέτει αντιφλεγμονώδη δράση ανάλογη αυτής της κορτιζόνης. Προκαλεί υποχώρηση συμπτωμάτων φλεγμονής σε πειραματόζωα και ρευματοειδούς αρθρίτιδας στους ανθρώπους. Από άλλες μελέτες προέκυψε ότι μειώνει τη χοληστερόλη, εμποδίζει τη συγκολλητικότητα των αιμοπεταλίων (που οδηγεί σε θρόμβους), προστατεύει το ήπαρ από τις τοξίνες, ενισχύει την άμυνα του στομάχου κατά των οξέων, ελαττώνει τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος σε διαβητικούς. Ο κουρκουμάς μπορεί επίσης να μειώσει την πιθανότητα εκδήλωσης διαβήτη, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
Eξουδετερώνει αρκετούς καρκινογόνους παράγοντες. Είναι γνωστή για την αντικαρκινική της δράση.
Η βιταμίνη D και η κουρκούμη ενδέχεται να βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να απαλλάξει τον εγκέφαλο από τις πλάκες β-αμυλοειδούς που συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, αναφέρουν Αμερικανοί ερευνητές. Η μελέτη των ερευνητών, δημοσιεύθηκε στο Journal of Alzheimer's Disease
Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pharmacognosy Magazine με τίτλο «Η κουρκουμίνη εξασθενεί τη νευροτοξική δράση του φθορίου: αποδείξεις in vivo», ενισχύει την υποψία ότι το φθόριο είναι πράγματι μια ουσία που βλάπτει τον εγκέφαλο αποκαλύπτοντας επίσης ότι υπάρχει ένα φυσικό μπαχαρικό που παρέχει προστασία από τις διάφορες επιπτώσεις στην υγεία που οφείλονται σ’ αυτό
Έκχυμα Κουρκουμά:  Αισθανόμαστε το κρυολόγημα να πλησιάζει ή είμαστε ήδη κρυωμένοι; Σε ένα φλιτζάνι τσαγιού ζεστό νερό, ανακατεύουμε μισό κουταλάκι γλυκού κουρκουμά και ένα κουταλάκι μέλι. Το πίνουμε ζεστό μέχρι και τρεις φορές την ημέρα.
Εξωτερική χρήση:
ΑκμήΑναμίξετε κουρκουμά με λίγο χυμό λάιμ μέχρι να γίνει μία πάστα, και τρίψτε το πάνω στις δυσχρωμίες του δέρματος ή στα σημάδια της ακμής. Αφήστε το για περίπου 20 λεπτά και ξεπλύνετε με ζεστό νερό. Η περιοχή που θα το απλώσετε ίσως να πάρει μία κίτρινη απόχρωση, η οποία όμως φεύγει με το πλύσιμο. Γι αυτό είναι καλύτερα να κάνετε τη θεραπεία αυτή το Σαββατοκύριακο.
Πανάδες: Η χρήση του, είναι μία από τις πολλές ιδανικές φυσικές θεραπείες των πανάδων.  Η τακτική χρήση κρέμας που θα κάνουμε με κουρκούμα, χυμό λεμονιού και πολτοποιημένο αγγούρι βοηθάει στην θεραπεία των πανάδων.
Αναμειγνύουμε κουρκουμά με σησαμέλαιο - ή παίρνουμε ίσες ποσότητες από κουρκουμά και σουσάμι και με την βοήθεια του νερού (καλό θα είναι να είναι αποσταγμένο) κάνουμε μία παχύρρευστη κρέμα και την απλώνουμε στις πανάδες για είκοσι λεπτά. Ξεπλένουμε με χλιαρό νερό.
Το κάρυ: Δεν πρέπει ο Κουρκουμάς να συγχέεται με το κάρυ το οποίο δεν αποτελεί ξεχωριστό καρύκευμα αλλά είναι μείγμα που παρασκευάζεται από 20-30% κουρκούμη αναμειγμένη με κόλιαντρο, κύμινο κάρδαμο και διάφορα είδη πιπεριών.
Χρήσεις στη μαγειρική:
Για να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε τις ιδιότητες του κουρκουμα, εκτός απο την απλή χρήση του σαν μπαχαρικό, μπορούμε να εισάγουμε συστηματικά στην δίαιτα μας, μια ποσότητα εως ενα γεμάτο κουταλάκι του καφέ, την ημέρα. Μπορούμε να το προσθέσουμε στο τέλος του μαγειρέματος σε πολλά παρασκευάσματα, στις σάλτσες, στο γιαούρτι, αλλά και σε ροφήματα.
   Όταν βράζουμε ζυμαρικά ή ρύζι μπορούμε να προσθέσουμε λίγο κουρκουμά στο νερό που βράζουμε.
   Στο μπριάμ ή στα ψητά λαχανικά και πατάτες ταιριάζει καταπληκτικά η γεύση του κουρκουμά.

Είναι σημαντικο επίσης να γνωρίζετε, οτι όταν συνδυάζεται με το μαύρο πιπέρι ή το πράσινο τσαι, αυξάνεται η απορρόφηση του από τον οργανισμό. Επίσης, το ιδιο αποτέλεσμα φέρνει και ο συνδυασμός του με κάποια λιπαρή ουσία, πχ. ελαιόλαδο ή βούτυρο. Σε συνδυασμό με το μαύρο πιπέρι, ανεβάζει την αποτελεσματικότητά του έως 1000 φορές στον άνθρωπο.

Σε αυξημένες δέσεις παρουσιάζει μια σειρά απο παρενέργειες, γιαυτό πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ

Εκτός απο την ιατρική του χρηση, ο κουρκουμας, χρησιμοποιειται και για το χρωμα του. Ως χρωστικη σε υφασματα δεν εχει μεγαλη επιτυχια, γιατι το χρωμα ξεθωραζει στον ηλιο. Χρησιμοποιειται ομως ευρεως ως χρωστικη στα τροφιμα; μαλιστα, για μια σειρα απο λογους, εχει τον πρωτο κωδικο στα προσθετα τροφιμων, ειναι το E1
00.

Η καύση κουρκουμά απομακρύνει τα κουνούπια.



Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου 2014

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ


Ίσως να έχεις κουραστεί να δέχεσαι ευχές που ποτέ δεν πραγματοποιούνται όπως λες. 
Μην τις απορρίπτεις όμως γιατί η αξία τους είναι ανεκτίμητη και
 η ύπαρξή τους στόχος που αργά ή γρήγορα
 θα κατακτηθεί αρκεί να έχεις υγεία και να το θες.


Αυτά τα Χριστούγεννα ας αναστήσουν το χαμόγελο στα χείλη των ανθρώπων,
ας ζεστάνουν τις παγωμένες καρδιές τους και
ας χαρίσουν σ’ αυτούς που αγωνίζονται την ζωή που τους αξίζει.

Καλά Χριστούγεννα!!!!!!

Ευκαιρίες ανάπτυξης στον τομέα του μελιού

Η ​​διεθνοποιημένη αγορά έχει οδηγήσει (όλο και περισσότερο) την πρωτογενή παραγωγή σε μια κατεύθυνση συμπίεσης του κόστους, κυρίως μέσα από πρακτικές μη ασφαλούς παραγωγής και αναζήτησης πρώτων υλών που εξυπηρετούν τη μαζική βιομηχανία τροφίμων. Η Ελλάδα, ως μια περιοχή πρωτογενούς παραγωγής, δεν μπορεί να ανταγωνιστεί με όρους μαζικής, φτηνής παραγωγής, γιατί το μέγεθός της δεν επιτρέπει τη μετάβαση σε τέτοιου είδους εκμεταλλεύσεις. Το πλεονέκτημά της ήταν οι μικρές παραγωγές που με κόπο, μεράκι και σεβασμό στον άνθρωπο μπορούσε να αντλήσει από το χώμα της. Η ελληνική γη και οι άνθρωποί της μπορούν να παράγουν καταπληκτικά προϊόντα. Σαφέστατα οι συνέργειες τέτοιων μικρών παραγωγών μπορούν να δώσουν το απαραίτητο μέγεθος εξωστρέφειας, χωρίς όμως να υποτιμούμε τις διατροφικές ανάγκες της ίδιας της χώρας. Μια σημαντική παραγωγή στη χώρα μας είναι το μέλι με το οποίο θα ασχοληθούμε στο άρθρο αυτό.

– Το βαμβάκι είναι ένα εντατικά καλλιεργούμενο προϊόν σε κάποιες περιοχές στην Ελλάδα, όπως στη Θεσσαλία. Το μέλι βαμβακιού υπερέχει έναντι των άλλων ποικιλιών μελιού στη συγκέντρωση υπεροξειδίου του υδρογόνου (H2O2, το κοινό οξυζενέ). Η φαρμακοβιομηχανία τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιεί σε επιθέματα τραυμάτων μέλι με αυξανόμενους ρυθμούς. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσε να προωθηθεί το μέλι αυτό στη συγκεκριμένη αλυσίδα μεταποίησης και χρήσης, με τιμή πάνω από 200 ευρώ το κιλό. Απαιτεί όμως μια κεντρική συμφωνία μεταξύ γεωργών, κρατικών δομών και μελισσοκόμων. Οι μελισσοκόμοι να εφαρμόζουν μια ορθή μελισσοκομική πρακτική παραγωγής βαμβακόμελου. Οι κρατικές δομές να προωθήσουν την εν λόγω καλλιέργεια με όρους ποιότητας (εδώ η ανάλυση δυσκολεύει, γιατί εμπλέκεται η ευρωπαϊκή και η εθνική αγροτική πολιτική, και οι δυστοκίες μιας χρόνιας αναποτελεσματικής γεωργικής κοινωνίας). Οι γεωργοί να εφαρμόσουν την αντίστοιχη ορθή γεωργική πρακτική (βήμα που απαιτεί πολλή εκπαίδευση και είσοδο στον κλάδο νέων πρακτικών σκέψης).

– Η μελισσοκομία είναι νομαδική και ο Ελληνας μελισσοκόμος πλεονεκτεί λόγω θέσης. Υπάρχει ένα ελληνικό μέλι που παράγεται από τα πευκοδάση. Για να παραχθεί το μέλι πεύκου, μεσολαβεί ένα κοκκοειδές έντομο που ονομάζεται Marchalina hellenica. Οπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, είναι ένα ενδημικό έντομο του Αιγαίου (υπάρχει και στα παράλια της Τουρκίας). Το μέλι πεύκου δεν παράγεται πουθενά αλλού στον κόσμο. Αυτό το δεδομένο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια προώθησης ενός προϊόντος στην παγκόσμια ανοιχτή πλέον αγορά. Ενα προϊόν που υπάρχει μόνο στην Ελλάδα (και στην Τουρκία). Ενα προϊόν που με βάση τα χαρακτηριστικά του έχει αξιόλογες βακτηριοστατικές ιδιότητες και που θα μπορούσε να αποτελεί για τον Ελληνα μελισσοκόμο ό,τι και το ακριβότερο μέλι στον κόσμο, το μέλι Manouka της Νέας Ζηλανδίας.
Οσον αφορά τα υπόλοιπα προϊόντα της μέλισσας:

• Η γύρη και ο βασιλικός πολτός χαρακτηρίζονται «λειτουργικά τρόφιμα» (neutraceuticals) και η αξία των προϊόντων αυτών αυξάνει καθώς αυξάνει η ζήτησή τους και η εκτίμησή τους από το αγοραστικό κοινό. Η πρόπολη και το δηλητήριο, που δεν είναι τρόφιμα και έχουν πληθώρα βιολογικών δράσεων, θεραπευτικών ακόμα και καλλυντικών εφαρμογών, αποτελούν επίσης περιζήτητα προϊόντα με μεγάλη ζήτηση και υψηλή τιμή.

• Μεγάλο ενδιαφέρον επίσης έχει η ζύμωση του μελιού σε υδρόμελι («κρασί» από μέλι), η απόσταξή του σε μουντοβίνα («τσίπουρο» από μέλι) ή η περαιτέρω ζύμωσή του σε «ξύδι» από μέλι. Εξάλλου ήδη η ποτοποιία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για το μέλι. Υπάρχουν μπίρες με μέλι στην ελληνική αγορά, ρακόμελα και πιθανώς να δούμε και κρασί με μέλι σύντομα.

• Το κερί τροφοδοτεί κηροπλαστεία ή κηρηθροποιεία που εφοδιάζουν τους μελισσοκόμους, βιοτεχνίες παραγωγής διακοσμητικών κεριών και είναι βασικό συστατικό στις περίφημες παραδοσιακές κεραλοιφές που εμφανίζουν μεγάλη ζήτηση.

• Ο μελισσοκομικός τουρισμός δεν έχει αναπτυχθεί στη χώρα μας, ενώ στην Τουρκία ανθεί. Μελισσοκόμοι από όλη την Ευρώπη συνδυάζουν επισκέψεις σε φυσικά ή πολιτιστικά αξιοθέατα με επισκέψεις σε μελισσοκομεία, μελισσοκομικά ινστιτούτα, μελισσοκομικά μουσεία, γιορτές μελιού ή συσκευαστήρια.
*Ο κ. Κουρέτας είναι καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος Συμβουλίου Καινοτομίας Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Έντυπη

Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2014

Σουφλιώτικη Μπάμπω-Ένα Χριστουγεννιάτικο έδεσμα

Περιγραφή

Παραδοσιακό φαγητό των Χριστουγέννων, συνοδευμένο με το περίφημο μπρούσικο σουφλιώτικο κρασί!
Σουφλιώτικη  Μπάμπω

Τι χρειαζόμαστε:

  • Έντερα *
  • 1 kg κρέας μοσχάρι
  • 1kg κρέας χοιρινό
  • συκώτι (300 gr)
  • 2 πράσα ψιλοκομμένα
  • λίγο παστό
  • ρύζι (2 χουφτίτσες)
  • μαύρο πιπέρι, ρίγανη, κύμινο, μπαχάρι, αλάτι (κατά βούληση), λίγο κόκκινο πιπέρι και λίγο αλάτι (1 ½ κουτάλι σούπας)
  • 1 μικρό ποτηράκι νερό στο μείγμα για να διευκολύνει το γέμισμα.
  • 1 χωνί
  • Πώς το κάνουμε:
    1. Κόβουμε σε μικρά κομματάκια το κρέας, ικανά να χωρούν στο χωνί που θα χρησιμοποιήσουμε κατά το γέμισμα. 
    2. Κόβουμε τα πράσα σε πολύ ψιλά κομματάκια. 
    3. Ρίχνουμε το ρύζι στο μείγμα, τα μπαχαρικά μας, το νεράκι και αφού τα ανακατέψουμε λίγο, με ένα κουτάλι γεμίζουμε το έντερο (δεν ξεχνάμε να το δέσουμε στην κάτω άκρη, αλλιώς…). 
    4. Αφού τελειώσουμε βγάζουμε το χωνί από το έντερο και δένουμε σφιχτά.
    5. Ψήνουμε τη μπάμπω ή τη βράζουμε (καλύτερα) στην κατσαρόλα (ή φουφού) σε σιγανή φωτιά (αργά και βασανιστικά όλη τη νύχτα) τρυπώντας την με βελόνι σε κάποια σημεία ώστε να μην ανοίξει κατά το βράσιμο.
    6. Η μπάμπω τρώγεται άμα τη επιστροφή μας από την εκκλησία (κι όποιος προλάβει πρόλαβε).
    Καλή μας όρεξη !

    Λίγα μυστικά ακόμα

    * Η κατανάλωση της μπάμπως μετριέται σε m !

Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2014

Αποφάσεις - "τομές" προανήγγειλε ο Πάρ. Κουκουλόπουλος για τη μελισσοκομία

Τρεις σημαντικές ανακοινώσεις έκανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος, μιλώντας χθες στην εκδήλωση των εγκαινίων του 6ου Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας. Μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός προανήγγειλε πως η γύρη και ο βασιλικός πολτός θα ενταχτούν στον Κώδικα τροφίμων και ποτών, ικανοποιώντας έτσι ένα χρόνιο αίτημα των παραγωγών.
Με βάση αυτές τις ανακοινώσεις:
1. Στην Υπουργική Απόφαση που πρόκειται σύντομα να υπογραφεί από τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Ανάπτυξης, η οποία αφορά την οικοτεχνία, - τη δυνατότητα δηλαδή του αγρότη να συσκευάζει και να προωθεί τα προϊόντα που παράγει για πώληση - σε αυτά τα προϊόντα πέρα από το μέλι, τη γύρη, τον βασιλικό πολτό και την πρόπολη θα ενταχθούν και οι κηραλοιφές που παράγουν οι μελισσοκόμοι για να στηριχθεί το εισόδημά τους.
2. Μετά από πολλά χρόνια ικανοποιείται  το πάγιο αίτημα των μελισσοκόμων και σύντομα ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για να  ενταχθεί η γύρη και ο βασιλικός πολτός στον Κώδικα  Τροφίμων και Ποτών, με στόχο να δοθεί νέα ώθηση στα ποιοτικά προϊόντα της ελληνικής μελισσοκομίας.
3. Αμέσως μετά τις γιορτές τίθεται σε εφαρμογή και επιχειρησιακή λειτουργία  το πρόγραμμα «ΑΡΤΕΜΙΣ» που έχει ως στόχο να βάλει φραγμό στις ελληνοποιήσεις και να παρέχει απόλυτη προστασία στην ελληνική παραγωγή και τον Έλληνα καταναλωτή. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από τα βοοειδή και τα αιγοπρόβατα, θα επεκταθεί στα αβγά και τα πουλερικά και στη συνέχεια στη μελισσοκομία και τα προϊόντα της.
Ο κ. Κουκουλόπουλος στην ομιλία του επεσήμανε ακόμα ότι  «Η ελληνική γεωργία ξαναβρίσκει  τον παραγωγικό της προσανατολισμό επενδύοντας στα ποιοτικά ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα, καταγράφοντας σημαντικές επιδόσεις στις εξαγωγές». 
Έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στο ελληνικό μέλι, τονίζοντας πως η ζήτηση του στο εξωτερικό χάρη στην εξαιρετική του ποιότητα και την υψηλή διατροφική του αξία είναι έξι φορές μεγαλύτερη από τη σημερινή δυνατότητα εξαγωγή μας.  Γι΄ αυτό ο Αναπληρωτής Υπουργός υπογράμμισε πως «η ελληνική μελισσοκομία θα υποστηριχθεί από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική που ξεκινάει από την 1.1.2015 και αποτελεί τη μεγαλύτερη «μηχανή» ανάπτυξης και απασχόλησης, με χρηματοδότηση περίπου 20 δις ευρώ για την περίοδο 2014 – 2020», ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά και στα επιμέρους προγράμματα και τις δράσεις που υλοποιεί το ΥπΑΑΤ για τη στήριξη του κλάδου και του εισοδήματος των Ελλήνων μελισσοκόμων.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ.  Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο Γενικός Γραμματέας του ΥπΑΑΤ κ. Μόσχος Κορασίδης, βουλευτές, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, παραγωγικών φορέων και μελισσοκομικών συλλόγων.



Η ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού έχει ως εξής:

«Αγαπητοί παραγωγοί, χαίρομαι πραγματικά που βρεθήκαμε εδώ όλοι μαζί, βλέποντας τη σύνθεση της σημερινής εκδήλωσης. Είμαστε από πολλές πτέρυγες της Βουλής, από δυο Υπουργεία, που το ένα έχει ως αποστολή να στηρίζει τον παραγωγό και το άλλο να στηρίζει την προώθηση των προϊόντων. Βρίσκονται εδώ και οι δυο βαθμοί αυτοδιοίκησης, οι οποίοι καλούνται με αρμοδιότητες και πόρους να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο από την 1.1.2015 στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που πρέπει να σημάνει μια νέα αρχή για τη χώρα.

Η εκδήλωση συμπίπτει με μέρες τραγικά δύσκολες και αναφέρομαι στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, καθώς είμαι από την πλευρά  που σηκώνει το βάρος εδώ και 5 χρόνια, από άλλους είναι παρεξηγημένη αυτή η πλευρά, από άλλους όχι. Το μεγάλο δίλημμα της χώρας είναι ένα και μοναδικό: ή θα ακολουθήσουμε το δρόμο του δανεισμού και θα καταναλώνουμε εισαγόμενα προϊόντα με τα γνωστά σε όλους μας αποτελέσματα ή θα ακολουθήσουμε το δρόμο της παραγωγής προϊόντων, γνώσης και υπηρεσιών για να προκύψει πραγματικός πλούτος και εισόδημα σιγά σιγά για όλους μας.
Και υπάρχει ένα ηχηρό μήνυμα που μας δίνουν οι Έλληνες παραγωγοί σε αυτά τα τόσο δύσκολα χρόνια της κρίσης. Δείχνουν ικανοί και άξιοι να σηκώσουν και πάλι το βάρος που έχουν σηκώσει πάρα πολλές φορές στο παρελθόν, όταν αντιμετώπιζε κρίση η πατρίδα μας.
Βλέπουμε την ελληνική γεωργία να ξαναβρίσκει μέσα στην κρίση την ταυτότητά της που είναι πανίσχυρη αλλά κινδυνεύσαμε να τη χάσουμε τα τελευταία 25 χρόνια.
Ξαναβρίσκει  τον παραγωγικό της προσανατολισμό επενδύοντας στα ποιοτικά ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα, καταγράφοντας σημαντικές επιδόσεις στις εξαγωγές.
Προσελκύει ξανά νέους ανθρώπους όλων των επιπέδων και βαθμίδων εκπαίδευσης, με υψηλά προσόντα.
Βλέπουμε να συνειδητοποιούν οι αγρότες την ανάγκη να αντιμετωπίσουν την έλλειψη οργάνωσης, με νέα σχήματα ομάδων και συνεταιρισμών για να μπορέσουν να δώσουν αξία στο προϊόν τους και να αντιμετωπίσουν διαρθρωτικά προβλήματα.
Επιδιώκουν τη συνέργεια με άλλους παραγωγικούς τομείς  από τη  μεταποίηση, την παραγωγή τροφίμων, αλλά  κυρίως με τον τουρισμό για μια πραγματικά βιώσιμη ανάπτυξη της περιφέρειας.
Η ελληνική γεωργία επενδύει σε νέες τεχνολογίες για να αξιοποιήσει τη μεγαλύτερη «μηχανή» ανάπτυξης και απασχόλησης που είναι η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, με χρηματοδότηση περίπου 20 δις ευρώ για την περίοδο 2014 – 2020.
Όλα τα παραπάνω που ανέφερα ισχύουν και για τη μελισσοκομία, όπου τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια εκ νέου άνθηση του κλάδου που παρουσιάζει μια σταθερά αναπτυξιακή πορεία. Σήμερα είναι καταγεγραμμένοι περίπου 22.000 μελισσοκόμοι και έχουν στην κατοχή του περισσότερα από 1.800.000 μελισσοσμήνη, με την ετήσια παραγωγή μελιού να κυμαίνεται κατά μέσο όρο από 15.000 έως 17.000 τόνους.
Η εξαιρετική ποιότητα του ελληνικού μελιού που είναι περιζήτητη παγκοσμίως και διαχωρίζεται απόλυτα από τα μεταλλαγμένα προϊόντα. Η ποιότητα αυτή και η   υψηλή διατροφική του αξία συνέβαλλε στο γεγονός η ζήτηση του ελληνικού μελιού στο εξωτερικό να είναι έξι φορές μεγαλύτερη από τη δυνατότητα εξαγωγής.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καταβάλλει κάθε προσπάθεια για τη στήριξη των Ελλήνων μελισσοκόμων και της μελισσοκομίας. Είναι πολλά τα προγράμματα που υλοποιούνται σε συνεργασία με τους μελισσοκόμους, ώστε να ενισχυθεί η παραδοσιακή αυτή απασχόληση και η βελτίωση του εισοδήματός τους.
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Βελτίωση των Συνθηκών Παραγωγής και Εμπορίας των Προϊόντων της Μελισσοκομίας» για τα έτη 2014 έως 2016 έχουν εγκριθεί 17 εκατ. ευρώ με δράσεις όπως:
●    της μετακίνησης των κυψελών,
●    της αντικατάστασης των παλιών και φθαρμένων κυψελών με νέες,
●    της λειτουργίας των Κέντρων Μελισσοκομίας
●    των αναλύσεων μελιού,
●    των ταχύρρυθμων εκπαιδεύσεων και της έρευνας,
●    του προγράμματος πρωτοβουλιών από τους μελισσοκομικούς συνεταιρισμούς στα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους.
Επίσης ξεχωριστές δράσεις αποτελούν στο πλαίσιο του προγράμματος
●    η παροχή κινήτρων και η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας μέσω των σχεδίων βελτίωσης,
●    η παροχή κινήτρων για τη συσκευασία και
●    τα κίνητρα για την εγκατάσταση νέων γεωργών.
Υπάρχουν βέβαια και πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι με τις ζωονόσους, όπως και άλλα θέματα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της καθημερινής συνεργασίας του ΥπΑΑΤ με τους παραγωγούς.
Θα ήθελα να κλείσω την ομιλία μου με τρεις πολύ σημαντικές ειδήσεις που είναι αποτέλεσμα της καθημερινής συνεργασίας των υπηρεσιών του  Υπουργείου με τους μελισσοκόμους και την επιστημονική κοινότητα.  Πρώτον:Στην Υπουργική Απόφαση που πρόκειται σύντομα να υπογραφεί από τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Ανάπτυξης, η οποία αφορά την οικοτεχνία, - τη δυνατότητα δηλαδή του αγρότη να συσκευάζει και να προωθεί τα προϊόντα που παράγει για πώληση - σε αυτά τα προϊόντα πέρα από το μέλι, τη γύρη, τον βασιλικό πολτό και την πρόπολη θα ενταχθούν και οι κηραλοιφές που παράγουν οι μελισσοκόμοι για να στηριχθεί το εισόδημά τους.  Δεύτερον: Μετά από πολλά χρόνια ικανοποιείται  το πάγιο αίτημα των μελισσοκόμων και σύντομα ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για να  ενταχθεί η γύρη και ο βασιλικός πολτός στον Κώδικα  Τροφίμων και Ποτών, με στόχο να δοθεί νέα ώθηση στα ποιοτικά προϊόντα της ελληνικής μελισσοκομίας. Τρίτον: Αμέσως μετά τις γιορτές τίθεται σε εφαρμογή και επιχειρησιακή λειτουργία  το πρόγραμμα «ΑΡΤΕΜΙΣ» που έχει ως στόχο να βάλει φραγμό στις ελληνοποιήσεις και να παρέχει απόλυτη προστασία στην ελληνική παραγωγή και τον Έλληνα καταναλωτή. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από τα βοοειδή και τα αιγοπρόβατα, θα επεκταθεί στα αβγά και τα πουλερικά και στη συνέχεια στη μελισσοκομία και τα προϊόντα της.

Εύχομαι καλή επιτυχία στη διοργάνωσή σας που από μόνη της αποτελεί αισιόδοξο γεγονός, καθώς φέρνει κοντά όλους τους παραγωγικούς φορείς της χώρας που δραστηριοποιούνται με το μέλι».

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μπίκας

Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2014

Εντοπίστηκαν 13 ζωντανά βακτήρια στο ανεπεξέργαστο μέλι που σκοτώνουν μικρόβια


 

Το ανεπεξέργαστο μέλι είναι φάρμακο , και όχι αυτό από το σούπερ μάρκετ!!!

Για αιώνες, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν ακατέργαστο μέλι για την καταπολέμηση των λοιμώξεων, αλλά οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα καταλάβει τι του δίνει αυτές τις απίστευτες αντιμικροβιακές ιδιότητες. Μια νέα ανακάλυψη όμως ερχεται να αλλάξει ριζικά τα μεχρι τώρα δεδομένα...


Τώρα μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Lund στη Σουηδία, έχει εντοπίσει μια μοναδική ομάδα από 13 βακτήρια του γαλακτικού οξέος (LAB) που προέρχονται από το στομάχι των μελισσών, και βρίσκονται στο φρέσκο μέλι, το οποίο έχει μια εντυπωσιακή ικανότητα για την καταπολέμηση παθογόνων. 

Τα ζωντανά αυτά βακτήρια παράγουν ένα αριθμό ενεργών μικροβιακών ενώσεων, όπως υπεροξείδιο του υδρογόνου, τα λιπαρά οξέα και κάποια αναισθητικά, που μπορούν να σκοτώσουν άλλα επιβλαβή βακτήρια. Δυστυχώς, μα το μέλι που αγοράζουμε στα καταστήματα έχει υποστεί επεξεργασία και μαζί με αυτό και τα LAB που περιέχει υποβάλλονται σε επεξεργασία. Όμως οι ερευνητές πιστεύουν ότι τώρα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στη αντιβιοτική αντίσταση του οργανισμού μας. 

Η ομάδα δοκίμασε τα βακτήρια αυτά της μέλισσας στο εργαστήριο, κατά των στελεχών των παθογόνων που προκαλούν σοβαρές λοιμώξεις στον άνθρωπο, συμπεριλαμβανομένων των ανθεκτικών στη μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus (MRSA), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις θανατηφόρα Staph. Τα εντυπωσιακά αυτά αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο International Wound Journal. 

Οι επιστήμονες ανάμειξαν το LAB με μέλι και το εφάρμοσαν άμεσα σε άλογα που είχαν πληγές που δεν μπορούσαν να επουλωθούν και που ήταν ανθεκτικές σε άλλες θεραπείες. Μετά τη χρήση του μείγματος μελιού - βακτήρια, όλα τα τραύματα επουλώθηκαν πλήρως.

Μέχρι στιγμής, τα βακτήρια της μέλισσας έχουν δοκιμαστεί σε ανθρώπους μόνο στο εργαστήριο, έτσι δεν ξέρουμε αν θα είναι εξίσου αποτελεσματικό για τις ανθρώπινες πληγές, αλλά τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρα. 

Η ομάδα εξήγησε σε δελτίο Τύπου ότι πιστεύει πως τα LAB είναι τόσο ισχυρά, επειδή παράγουν ένα ευρύ φάσμα ουσιών, οι οποίες αλλάζουν ανάλογα με αυτά του παθογόνου που καλούνται να καταπολεμήσουν. 

"Τα αντιβιοτικά είναι συνήθως μία δραστική ουσία, αποτελεσματική ενάντια μόνο σε ένα στενό φάσμα βακτηρίων», δήλωσε ο Tobias Olofsson - ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης - σε ένα δελτίο τύπου.

"Όταν χρησιμοποιούνται ζωντανά, αυτά τα 13 βακτήρια του γαλακτικού οξέος, παράγουν το σωστό είδος των αντιμικροβιακών ενώσεων, όπως απαιτείται, ανάλογα με την απειλή. Φαίνεται ότι αυτά έχουν εργαστεί αποτελεσματικά για εκατομμύρια χρόνια για την προστασία της υγείας των μελισσών ενάντια από άλλους επιβλαβείς μικροοργανισμούς. Ωστόσο, τα τυποποιημένα-επεξεργασμένα μέλια της αγοράς δεν περιέχουν ζωντανά βακτήρια γαλακτικού οξέος", πρόσθεσε. 

Οι ερευνητές θα προχωρήσουν τώρα σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους για να δούνε αν το LAB μπορεί να βοηθήσει τη θεραπεία λοιμώξεων που είναι ανθεκτικές στα αντιβιοτικά.

πηγή : sciencealert.com

Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου 2014

Μετά τις γιορτές σε λειτουργία το πρόγραμμα Άρτεμις που εκτός του κρέατος θα επεκταθεί στα αβγά, στα πουλερικά και στη μελισσοκομία

Τρία μέτρα που θα βοηθήσουν την ελληνική παραγωγή μελιού έκανε γνωστά ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, μιλώντας στην εκδήλωση των εγκαινίων του 6ου Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας. Μεταξύ άλλων έκανε γνωστό ότι μετά τις γιορτές τίθεται σε εφαρμογή και επιχειρησιακή λειτουργία το πρόγραμμα «Άρτεμις» που έχει ως στόχο να βάλει φραγμό στις ελληνοποιήσεις και να παρέχει απόλυτη προστασία στην ελληνική παραγωγή και τον Έλληνα καταναλωτή. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από τα βοοειδή και τα αιγοπρόβατα, θα επεκταθεί στα αβγά και τα πουλερικά και στη συνέχεια στη μελισσοκομία και τα προϊόντα της.

Επιπλέον με βάση τα όσα ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός:

  • Στην Υπουργική Απόφαση που πρόκειται σύντομα να υπογραφεί από τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Ανάπτυξης, η οποία αφορά την οικοτεχνία, - τη δυνατότητα δηλαδή του αγρότη να συσκευάζει και να προωθεί τα προϊόντα που παράγει για πώληση - σε αυτά τα προϊόντα πέρα από το μέλι, τη γύρη, τον βασιλικό πολτό και την πρόπολη θα ενταχθούν και οι κηραλοιφές που παράγουν οι μελισσοκόμοι για να στηριχθεί το εισόδημά τους.
  • Μετά από πολλά χρόνια ικανοποιείται το πάγιο αίτημα των μελισσοκόμων και σύντομα ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για να ενταχθεί η γύρη και ο βασιλικός πολτός στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, με στόχο να δοθεί νέα ώθηση στα ποιοτικά προϊόντα της ελληνικής μελισσοκομίας.
Ο κ. Κουκουλόπουλος στην ομιλία του επεσήμανε ακόμα ότι «Η ελληνική γεωργία ξαναβρίσκει τον παραγωγικό της προσανατολισμό επενδύοντας στα ποιοτικά ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα, καταγράφοντας σημαντικές επιδόσεις στις εξαγωγές».
Έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στο ελληνικό μέλι, τονίζοντας πως η ζήτηση του στο εξωτερικό χάρη στην εξαιρετική του ποιότητα και την υψηλή διατροφική του αξία είναι έξι φορές μεγαλύτερη από τη σημερινή δυνατότητα εξαγωγή μας. Γι΄ αυτό ο Αναπληρωτής Υπουργός υπογράμμισε πως «η ελληνική μελισσοκομία θα υποστηριχθεί από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική που ξεκινάει από την 1.1.2015 και αποτελεί τη μεγαλύτερη «μηχανή» ανάπτυξης και απασχόλησης, με χρηματοδότηση περίπου 20 δις ευρώ για την περίοδο 2014 – 2020», ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά και στα επιμέρους προγράμματα και τις δράσεις που υλοποιεί το ΥπΑΑΤ για τη στήριξη του κλάδου και του εισοδήματος των Ελλήνων μελισσοκόμων.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο Γενικός Γραμματέας του ΥπΑΑΤ κ. Μόσχος Κορασίδης, βουλευτές, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, παραγωγικών φορέων και μελισσοκομικών συλλόγων.