Θεραπευτικά μέλια: Άθερμο μέλι ερείκης με superfoods.

Κυριακή, 9 Δεκεμβρίου 2012

Μπούτι χοιρινό ή σπάλα χοιρινή με μέλι στον φούρνο


Μπούτι χοιρινό με μέλι στον φούρνο

Υλικά
1 χοιρινό μπούτι ή σπάλα  (2-3 κιλά)
200ml. μέλι θυμαρίσιο ή κάποιο της επιλογής σας   και 1 κουταλιά για τη σάλτσα
60ml ελαιόλαδο
60ml χυμός λεμονιού
1 κουταλάκι γλυκού κόλιαντρος σε σκόνη
2 κουταλιές σούπας φρέσκο  ή ξερό θυμάρι
Αλάτι, πιπέρι
Παρασκευή
Μαρινάρισμα: Από την προηγούμενη, βάζουμε το μπούτι σε ένα ταψί και το αλείφουμε καλά με 1 μεγάλη κουταλιά αλάτι, ώστε να πάει παντού. Πασπαλίζουμε με μπόλικο πιπέρι.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά  το μέλι, το λάδι, το χυμό λεμονιού, το θυμάρι και τον κόλιαντρο. Περιχύνουμε το μπούτι με αυτό το μείγμα για να πάει παντού. 
Την επόμενη, προθερμαίνουμε καλά τον φούρνο στους 170 βαθμούς. Βάζουμε στο ταψί 2 ποτήρια νερό. Ψήνουμε το μπούτι για 2-3 ώρες.
 Κατά τη διάρκεια του ψησίματος φροντίζουμε να περιχύνουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα το μπούτι με τη μαρινάδα.
 Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και ακουμπάμε το μπούτι σε μια πιατέλα. 
Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα πριν το κόψουμε. Σουρώνουμε τα υγρά του ταψιού μέσα σε ένα κατσαρολάκι και τα βράζουμε μέχρι σχεδόν να σιροπιάσουν, προσθέτοντας στο τέλος 1 κουταλιά μέλι,  ½ κουταλάκι ξίδι από κόκκινο κρασί, αλάτι, πιπέρι.
Κόβουμε το κρέας  μ΄ ένα  κοφτερό μαχαίρι σε φέτες περιχύνουμε με τη σάλτσα και συνοδεύουμε  με σάλτσα από φρέσκο κάρδαμο. 


ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ