Θεραπευτικά μέλια: Άθερμο μέλι ερείκης με superfoods.

Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2015

Γύρη: Πού βοηθά και πόση πρέπει να τρώμε την ημέρα

gyrh
Η γύρη των μελισσών, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί πλήρη θρεπτική τροφή για τον άνθρωπο, καθώς περιέχει όλο το φάσμα των πρωτεϊνών, τα απαραίτητα αμινοξέα, βιταμίνες, σάκχαρα και λίπη, και είναι ιδανική για την τόνωση του οργανισμού.
Η κ. Σοφία Γούναρη Ερευνήτρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών οικοσυστημάτων, η οποία θα είναι η βασική ομιλήτρια στο τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο μελισσοκομίας που θα ξεκινήσει αύριο στα Ιωάννινα, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για τα θρεπτικό πρωτεϊνούχο προϊόν της μέλισσας, την γύρη. Οι μέλισσες, μαζεύουν την γύρη των ανθέων και την αποθηκεύουν στην κυψέλη, δίπλα στο γόνο για να τον τρέφουν, ενώ προσθέτουν και άλλες ουσίες που παράγουν οι ίδιες. Την γύρη συλλέγουν οι μελισσοκόμοι στο τέλος της άνοιξης και τις αρχές του καλοκαιριού με την βοήθεια παγίδων μέσα από τις κυψέλες.
Η κ. Γούναρη επισημαίνει πώς, παράλληλα με την υψηλή διατροφική και βιολογική αξία για τον άνθρωπο, είναι και προϊόν, «υψηλής προστιθέμενης αξίας».
Στην γύρη έχουν αποδοθεί πολλές δράσεις, ωστόσο, «η επίδρασή της διαφέρει από οργανισμό σε οργανισμό», εξηγεί η ερευνήτρια, καθώς δεν έχει τα ίδια αποτελέσματα σε όλους. Επιστημονικές εργασίες έχουν αποδείξει, πως, ιατρικά βοηθάει στον προστάτη σε άνδρες άνω των 45 ετών και χρησιμοποιείται με καλά αποτελέσματα, σε ανορεκτικά ή με αναιμία άτομα. Υπάρχουν χώρες, αναφέρει η κ. Γούναρη, όπως η Γαλλία, η Ρωσία, η Λατινική Αμερική οι οποίες κάνουν έρευνα για τις θεραπευτικές δράσεις των προϊόντων της μέλισσας.
Η γεύση της γύρης δεν είναι σταθερή, αλλάζει χρονιά με την χρονιά ανάλογα με τα λουλούδια από τα οποία την συλλέγουν τα μελίσσια. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση για τους ενήλικες, είναι μια κουταλιά της σούπας, ενώ για τα παιδιά ένα κουταλάκι του γλυκού. Μάλιστα, σε αντίθεση με τον βασιλικό πολτό μπορεί να φαγωθεί με γιαούρτι ή να μπει σε κάποιο χυμό. Η γύρη πρέπει να διατηρείται σε ψυγείο και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην κατάψυξη.
Επισημαίνεται, πως άτομα που θα φάνε για πρώτη φορά γύρη, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά, κυρίως εάν παρουσιάζουν κάποια αλλεργία κατά την άνοιξη.
Η μελισσοκομική περίοδος βρίσκεται στο ζενίθ αυτό μήνα, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Αρισταίου Μελισσοκομικού Συλλόγου Ιωαννίνων Τάσος Ποντίκης.
Πολλοί μελισσοκόμοι έχουν πραγματοποιήσει ήδη τον πρώτο «τρύγο» του μελιού και σιγά- σιγά μεταφέρουν τις κυψέλες στα βουνά, σε περιοχές με θυμάρι, όπου ανθίζουν διάφορα βότανα. Αυτή την περίοδο γίνεται και η συλλογή του βασιλικού πολτού ενώ ολοκληρώνεται η συλλογή της γύρης, του «ψωμιού των μελισσών», όπως χαρακτηριστικά περιγράφει ο κ. Ποντίκης το θρεπτικό προϊόν.
Η ερευνήτρια κ. Σοφία Γούναρη υπογραμμίζει ότι η μελισσοκομία στην Ελλάδα έχει μεγάλη δυναμική και πως θα πρέπει οι μελισσοκόμοι να οργανωθούν προκειμένου να τυποποιήσουν τα προϊόντα τους.
iefimerida.gr

Τετάρτη, 1 Ιουλίου 2015

Έφτιαξαν αυτοκινητόδρομο για μέλισσες στη Νορβηγία

Νορβηγοί ερευνητές κατασκεύασαν την πρώτη «λεωφόρο» για μέλισσες στον κόσμο, με σκοπό την προστασία των μελισσών και την πρόληψη διαταραχών στην παραγωγή τροφίμων.

Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, οι ερευνητές ελπίζουν να παρέχουν στους κύριους επικονιαστές του πλανήτη μία ασφαλή δίοδο στην πόλη του Όσλο μέσω επαρκών καταλυμάτων και πηγών τροφίμων.
Ο «αυτοκινητόδρομος» για μέλισσες δημιουργήθηκε σε συνεργασία με διάφορες εταιρείες, ιδιώτες και κρατικούς φορείς.
Αυτές οι ομάδες μετασχημάτισαν κομμάτια ιδιοκτησιών τους σε τοποθεσίες με γρασίδι, λουλούδια και άλλα είδη ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των μελισσών. Νέοι εθελοντές μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και να το υποστηρίξουν, προσφέροντας μέρος των στεγών τους για τη βελτιστοποίηση της μακράς διαδρομής των μελισσών.
«Αναδιαμορφώντας συνεχώς το περιβάλλον μας για να καλύψουμε τις ανάγκες μας, ξεχνάμε ότι άλλα είδη ζουν επίσης σε αυτό», δήλωσε η  Άγκνιες Λίχε Μέλβαερ, επικεφαλής της Bybi, της περιβαλλοντικής ομάδας που ηγείται του έργου.
«Για να διορθώσουμε αυτή την κατάσταση, πρέπει να επιστρέψουμε κάποια κομμάτια για να ζήσουν και να τραφούν τα άλλα είδη», πρόσθεσε.
Το πρόβλημα της μείωσης του πληθυσμού των μελισσών στη Νορβηγία δεν είναι τόσο σοβαρό όσο στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Ωστόσο, το ένα τρίτο των 200 ειδών στη χώρα θεωρούνται ήδη απειλούμενα.
Αν η Νορβηγία συνεχίζει να χάνει τις μέλισσες της, ο κύκλος παραγωγής τροφίμων μπορεί να επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό, καθώς περίπου το 30 με 40 τοις εκατό της παραγωγής τροφίμων βασίζεται στην επικονίαση.
Οι μέλισσες είναι σημαντικές για τον άνθρωπο, καθώς αποτελούν τους κύριους επικονιαστές του πλανήτη. Είδη όπως τα μήλα, τα σπαράγγια, τα κεράσια, τα αγγούρια, τα βατόμουρα, οι κολοκύθες και τα καρπούζια είναι μεταξύ των πολλών που χρειάζονται τις υπηρεσίες επικονίασης από τις μέλισσες για να αναπτυχθούν.
Οι μέλισσες συμβάλλουν επίσης στην ωραιοποίηση του πλανήτη ευνοώντας την ανάπτυξη των λουλουδιών. Οι μέλισσες παρέχουν επίσης καταφύγιο σε άλλα έντομα και πουλιά, τα οποία είναι απαραίτητα για το οικοσύστημα.