Θεραπευτικά μέλια: Άθερμο μέλι ερείκης με superfoods.

Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

ΞΗΡΑΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΣΕ ΗΛΙΑΚΑ ΞΗΡΑΝΤΗΡΙΑ


Μια από τις πιο γνωστές μεθόδους συντήρησης διαφόρων προϊόντων αποτελεί η απομάκρυνση του νερού μέσω της ξήρανσή τους. Μεταξύ των διαφόρων μεθόδων ξήρανσης, στη περίπτωση της ικανοποιητικής ηλιακής ακτινοβολίας, αρκετά καλά αποτελέσματα δίδει η ηλιακή ξήρανση.
Σε χώρες της Μεσογείου αποτελεί γνωστή πρακτική από αρχαιοτάτων χρόνων η ξήρανση διαφόρων αγροτικών προϊόντων με την απευθείας έκθεσή τους στον ήλιο.
 Όμως η μέθοδος αυτή παρουσιάζει διάφορα μειονεκτήματα λόγω της ανοικτής έκθεσης των προϊόντων αυτών στο εξωτερικό περιβάλλον. Αντίθετα, η ξήρανσή τους σε απλά ξηραντήρια, σε κλειστό χώρο συνεπάγεται τη μη έκθεση τους σε σκόνη ή σε έντομα και πτηνά. 
Μεταξύ των διαφόρων απλών ξηραντήριων ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν είτε τα ξηραντήρια άμεσου τύπου είτε τα ξηραντήρια έμμεσου τύπου, λόγω της απλότητας της κατασκευής  και της λειτουργίας τους. Η αύξηση της τιμής των συμβατικών καυσίμων που παρατηρείται τελευταία και η αναμενόμενη διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα τα προσεχή έτη σε συνδυασμό με τα περιβαλλοντικά προβλήματα που συνεπάγεται η χρήση τους , κάνει ελκυστική τη χρήση της ηλιακής ενέργειας, για την ξήρανση διαφόρων προϊόντων, εφόσον οι αναγκαίες θερμοκρασίες για την ξήρανση είναι εύκολα επιτεύξιμες.
  

  Ηλιακό παθητικό ξηραντήριο άμεσου τύπου


ΣΧΗΜΑ   2.Α    ΗΛΙΑΚΟ ΞΗΡΑΝΤΗΡΙΟ  ΑΜΕΣΟΥ  ΤΥΠΟΥ

Το ξηραντήριο αυτό αποτελείται από ένα θάλαμο κατασκευασμένο από ξύλο βαμμένο μαύρο , του οποίου οι διαστάσεις παρουσιάζονται στο παρατιθέμενο σκαρίφημα. 
Η ηλιακή ενέργεια εισέρχεται σε αυτό μέσω μιας κεκλιμένης επιφάνειας καλυμμένης με τζάμι. Στο κάτω μέρος του, περιμετρικά υπάρχουν διάφορες μικρές  οπές για την είσοδο του αέρα. Τα προς ξήρανση προϊόντα τοποθετούνται πάνω σε μια μεταλλική εσχάρα εντός του ξηραντηρίου. 
Ο ψυχρός αέρας εισερχόμενος μέσω των οπών στο ξηραντήριο, θερμαίνεται και ανερχόμενος ξηραίνει τα προϊόντα που βρίσκονται πάνω στην εσχάρα. Ο προσανατολισμός του ξηραντηρίου είναι προς το Νότο κατά τη διαδικασία της ξήρανσης. 
Η κλίση της άνω επιφάνειας καλυμμένης με τζάμι, ως προς το οριζόντιο επίπεδο είναι 37ο. Στο ξηραντήριο αυτό άμεσου τύπου η συλλογή της ηλιακής ενέργειας και η ξήρανση των αγροτικών προϊόντων γίνεται στον ίδιο χώρο.Στο σχήμα 2.Α παρουσιάζεται σκαρίφημα του ηλιακού ξηραντηρίου άμεσου τύπου.



  2.Β.  Ηλιακό παθητικό ξηραντήριο έμμεσου τύπου

Στο παθητικό ηλιακό ξηραντήριο έμμεσου τύπου, η συλλογή της ηλιακής ενέργειας και η θέρμανση του αέρα γίνονται σε διαφορετικό χώρο από το χώρο ξήρανσης των προϊόντων (σχήμα 2.Β).
 
                      ΣΧΗΜΑ  2Β.    ΗΛΙΑΚΟ  ΞΗΡΑΝΤΗΡΙΟ  ΕΜΜΕΣΟΥ  ΤΥΠΟΥ


Ο χώρος της συλλογής της ηλιακής ενέργειας αποτελείται από ένα ηλιακό συλλέκτη, κατασκευασμένο από πλαίσιο αλουμινίου, όπου στη πλάτη του από τη μέσα μεριά είναι ενισχυμένος με λεπτό ξύλο τύπου κόντρα πλακέ, βαμμένο με μαύρη μπογιά ώστε να απορροφά την ηλιακή ακτινοβολία. Η επιφάνεια του πλαισίου έχει καλυφτεί με τζάμι. Ο συλλέκτης έχει τοποθετηθεί σε κλίση 35ο ως προς το οριζόντιο επίπεδο, και στο άνω και κάτω μέρος του υπάρχει μεταξύ του πλαισίου και του τζαμιού άνοιγμα, για την είσοδο του ψυχρού αέρα και την έξοδο του θερμού αέρα. Ο χώρος ξήρανσης  σχήματος παραλληλεπιπέδου συνδέεται με το άνω μέρος του ηλιακού συλλέκτη και είναι υπερυψωμένος κατά 40 εκατ., ενώ στη δεξιά πλευρά του υπάρχει μικρή πόρτα για την τοποθέτηση των προϊόντων που πρόκειται να ξηρανθούν πάνω σε μια μεταλλική σχάρα. Στο επάνω μέρος του χώρου ξήρανσης υπάρχει μικρή κυλινδρική καμινάδα για την έξοδο του αέρα. Κατά τη λειτουργία του ξηραντηρίου, ψυχρός αέρας εισέρχεται στο κάτω μέρος του ηλιακού συλλέκτη και θερμαινόμενος   ανέρχεται στο χώρο του ξηραντηρίου όπου έρχεται σε επαφή με τα προς ξήρανση προϊόντα και εξέρχεται από την καμινάδα.




Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Το διατροφικό μυστικό των Αρχαίων Ελλήνων




Το αρχαιότερο ίσως δημητριακό και βασικό συστατικό της διατροφής των αρχαίων.Ζέα (Ζειά)

Η Ζέα (Triticum dicoccum) είναι ένα από τα αρχαιότερα δημητριακά που είναι γνωστά στον άνθρωπο. Δείγματά του έχουν βρεθεί σε ανασκαφές προϊστορικών οικισμών σε όλο τον ελλαδικό χώρο με παλαιότερο που χρονολογείται 12.000 χρόνια π.χ. Ήταν ένα από τα πρώτα δημητριακά που “εξημέρωσε” ο άνθρωπος και βασικό καλλιεργήσιμο είδος της πρώιμης γεωργίας
Αναφορά στην καλλιέργεια αυτού του δημητριακού στην Λακωνική πεδιάδα κάνει και ο Όμηρος λέγοντας: “πυροί τε ζειαί τ’ ήδ’ εύρυφανές κρί λευκόν”.  Ο Ηρόδοτος (5ος αι. π.Χ.) αναφέρει ότι  παρασκεύαζαν ψωμί αποκλειστικά από ζέα και περιφρονούσαν το σιτάρι και το κριθάρι. Ο Θεόφραστος (4ος αι. π.Χ.) διακρίνει σαφώς τη ζέα χαρακτηρίζοντας την ως το πλέον αποδοτικότερο μεταξύ πολλών άλλων δημητριακών.
Σύμφωνα, με τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο και τον Διονύσιο τον Αλικαρνασσέα, η ζειά  είχε καλλιεργηθεί αποκλειστικά ως το μοναδικό δημητριακό στην αρχή της ιστορίας  και αυτό αποδεικνύεται και από τη χρησιμοποίηση τηςς σε όλες τις θρησκευτικές τελετές.

Η θρεπτική του αξία είναι αδιαμφισβήτητη, άλλωστε δεν είναι τυχαίο που η ετυμολογία της λέξης “ζείδωρος” (αυτός που δωρίζει ζωή) προέρχεται από αυτό το δημητριακό. Μετά από μακρόχρονη λησμονιά, οι νεότεροι επιστήμονες το “ανακάλυψαν” ξανά και κυρίως μετά τις έρευνες του Άγγλου Allen. Οι έρευνες αυτές έδειξαν ότι η Ζέα περιέχει 40% περισσότερο μαγνήσιο από τα άλλα δημητριακά. Το συστατικό αυτό βοηθά στην αντιμετώπιση των κραμπών που εμφανίζονται συνήθως μετά από πολύωρη πορεία. Το μαγνήσιο επιπλέον ενεργοποιεί τις ενζυματικές διαδικασίες του μεταβολισμού. Περιέχει δε υψηλά ποσοστά του αμινοξέος λυσίνη που καθιστά τα ζυμαρικά που παράγονται από τη Ζέα, ιδιαίτερα εύπεπτα. Αυτό άλλωστε είναι και το κύριο ζητούμενο της “βελτίωσης” των σιτηρών.

Όμάδα επιστημόνων έφθασε εις τήν Θεσσαλονίκην, όπου εύρισκες τότε ανθρώπους άπό όλες τις φυλές. Ήρεύνησε προσεκτικά και έδημοσίευσε τό 1922 τό πρώτο σύγγραμμα διά τις ομάδες αίματος και τις ιδιαιτερότητες εκάστης. Οί Έλληνες είναι κατά πλειοψηφία “0″ ομάδος και οί υπόλοιποι “Α” ομάδος, .Αρχάς του 1923 στέλνουν εις τήν Θεσσαλονίκη ένα ζευγάρι  ιατρών διά νά εξετάσει τήν διατροφήν τών Ελλήνων, επηρεασμένων άπό τόν Ιπποκράτη, ό όποιος έλεγε εις τους ασθενείς “φάρμακο σου είναι ή τροφή σου”. Άρα αυτοί έσκέφθησαν, έχει καθιερώσει εις τόν Έλληνα υγιεινή διατροφή, ποια είναι όμως ή βασική τροφή; Οί ερευνηταί κατέληξαν, σύντομα, ότι βασική τροφή τών Ελλήνων είναι τό ψωμί. Τό ψωμί όμως τών Ελλήνων ήταν από Ζειά και όχι άπό σιτάρι.
Είς τά χημικά εργαστήρια συνέκριναν αλεύρι άπό Ζειά και Σιτάρι καί μέχρι τό 1926 διαπιστώνουν ότι :
Είς τόν εγκέφαλο του ανθρώπου υπάρχει ένας αδένας μεγέθους διδράχμου τόν όποιον ονόμασαν “Αμυγδαλή” ή “Αμύγδαλα”. Αυτός ό άδήν δημιουργεί τήν μνήμην καί τήν φαντασίαν είς τους ανθρώπους με 300 διαφορετικές πρωτεΐνες (Αμινοξέα). Αυτές οί πρωτεΐνες διά νά συνδεθούν μεταξύ των καί νά δημιουργήσουν τά συμπλέγματα της μνήμης καί νά διατηρηθούν αυτά είς τόν χρόνον, χρειάζονται μίαν δύναμιν, διά νά κολλήσουν Αυτήν τήν κόλλα τήν προσφέρουν οί τροφές μας καί τήν ονομάζουμε πρωτεΐνη στηρίξεως, πού σημαίνει συγκόλλησις καί σταθεροποίησις τής μνήμης.
Τό ψωμί πού τρώμε άπό τό Σιτάρι έχει τελείως διαφορετικές πρωτεΐνες στηρίξεως άπό τό ψωμί άπό τη Ζειά. Εδώ ακριβώς έγκειται καί
ή διαφορά τους. Είς τό Σιτάρι υπάρχει άφθονη ή γλουτένη. Ή γλουτένη είναι μία ισχυρή κόλλα καί χρησιμοποιείται ώς φυσική κόλλα ύπό τών ανθρώπων στην καθημερινή ζωή των. Ή γλουτένη όμως ώς πρωτείνη – στηρίξεως- (συγκόλλησις) τών πρωτεϊνών του εγκεφάλου διά τήν δημιουργίαν τής μνήμης είναι καλή μέν, διότι δημιουργεί ίσχυράν μνήμην, αλλά περιορισμένην, διότι συγκολλά περισσότερες πρωτεΐνες των απαιτουμένων και περιορίζει τό απόθεμα αυτών. Αποτέλεσμα είναι να περιορίζει την μνήμην εις πολύ λίγες εικόνες. Έτσι καταστρέφει τήν φαντασίαν και τό δημιουργικό πνεύμα. Είναι δε εγκληματική, διότι έμμεσα καταστρέφει τήν ύγείαν και τό πνεύμα, τήν πρόοδον και τον πολιτισμόν του ανθρώπου.
Ή γλουτένη του σιταριού καταστρέφει τήν ύγείαν, τό πνεύμα, τήν μεγαλοφυίαν, τον πολιτισμόν της άνθρωπότητος, διότι ώς ισχυρή κόλλα έπικολλάται εις τά τοιχώματα όλων τών αγγείων πού διέρχεται, πεπτικούς σωλήνες, έντερα, φλέβες, αρτηρίες κ.λπ. Ένεκα τούτου παρακωλύει τήν σωστήν πέψιν, κενώσεις και κυκλοφοριαν του αίματος, μέ τις αντίστοιχες επιβαρύνσεις είς τήν ύγείαν.
 Επομένως ή γλουτένη του σιταριού είναι καί ή τροχοπέδη τής εξελίξεως καί του πολιτισμού.  διότι αγωνίζεται και θυσιάζεται δια αξίες πού του ενέπνευσαν τά οργανωμένα συμφέροντα και όχι ή φύσις. Αντίθετα ή πρωτεΐνη στηρίξεως της Ζειά (πληθυντικός Ζειαΐ) διασπάται από τά ένζυμα και αφομοιώνεται σάν καλή τροφή άπό τόν οργανισμό.
Αυτό τό χαρακτηριστικό της την κάνει πολύτιμη εις τόν ανθρώπινο οργανισμό. Διότι ενώ χρησιμεύει ώς πρωτεΐνη “στηρίξεως” (συγκόλλησις – σταθεροποίησις) εις τις πρωτείνες μνήμης του εγκεφάλου, δεν μπλοκάρει αυτόν, δέν δημιουργεί σταθερές και άναλοίωτες ενώσεις σάν βαρύδια στον έγκέφαλον, ώς ή γλουτένη του σιταριού, και αφήνει τόν εγκέφαλο νά λειτουργή ελεύθερα νά συλλαμβάνη, νά σκέπτεται νέες ιδέες, δοξασίες, νά δημιουργεί όνειρα, φαντασία, επιστήμη, κ.λπ.
Οί αρχαίοι Έλληνες τό εγνώριζαν πολύ καλά αυτό, δι’ αυτό εκτρέφοντο μόνο μέ Ζειά, εγνώριζαν ότι ή Ζειά τρέφει τό πνεύμα. Αυτό μας τό λέει ό Αισχύλος εις τό ύμνον του προς τήν Δήμητρα:
“Δήμητερ ή θρέψασα τήν έμήν φρένα είναι με άξιον τών σων μυστηρίων”(Αισχύλος)
Επίσης δέν φράσσει τά αγγεία πού διέρχεται, φλέβες, αρτηρίες, κ.λπ. Δέν παρουσιάζει τις πολλές ασθένειες πού παρουσιάζει ή γλουτένη.Έπί πλέον ή Ζειά περιέχει άφθονα βιταμίνη Ο και πολλά ιχνοστοιχεία πού χρειάζεται ό οργανισμός μας, συν τό άμινοξύ “Λυσίνη” τό πολυτιμότατο συστατικον δια τόν οργανισμό μας, πού σήμερα οί άνθρωποι τό αγοράζουμε πανάκριβα ώς συμπλήρωμα τής διατροφής μας, ένώ θά τό είχαμε άπό τό ψωμί της Ζειάς δωρεάν.
Η Ζειά:
1. Βοηθάει στην άπορρόφησιν τών θρεπτικών συστατικών (ca, mg) κ.ά.
2. Καταστέλλει τις φλεγμονές πού χρονίζουν στον οργανισμό καί καταστρέφουν τα υγιή κύτταρα.
3. Καταστέλλει τα ένζυμα του καρκινικού κυττάρου (εμποδίζει τήν ανάπτυξιν και μετάστασιν του καρκίνου).
4. Περιέχει τό βασικό αμινοξύ Λυσίνη (Lycin) πού ενισχύει τό ανοσοποιητικό σύστημα και είναι τό βασικό στοιχείο στην βιοχημική λειτουργία του εγκεφάλου.
Έκτος των ανωτέρω τά άρτοπαρασκευάσματα άπό αλεύρι Ζειάς είναι εύγεστα καί άσυγκρίτως νοστιμότερα άπό τά αντίστοιχα μέ αλεύρι σιταριού. Έάν δέ φάτε ψωμί ή μακαρόνια άπό Ζειά θά ερωτήσετε, τον κρέμασαν οι Έλληνες αυτόν που τους έστέρησε αυτήν τήν ασύγκριτη άπόλαυσιν ;
Νομίζω πώς όλα αυτά δέν θά ήσαν αρκετά νά τυφλώσουν τον λαό μας καί δέν θά έπετύγχανον, έάν δέν υπήρχε τό ακαλλιέργητο, τό πρωτόγονο ΕΓΩ του, τό όποιο αντιδρά σκληρά καί δέν δέχεται τό αντίθετο, όσο καθαρά καί άν αποδείξης τήν πλάνην του.  Ερευνώντας ή επιτροπή, πού αναφέραμε πιό πάνω, τό διαιτολόγιο τών αρχαίων Ελλήνων έμεινε έκπληκτος.Οί αρχαίοι δέν έτρωγαν ψωμί άπό σιτάρι. Τό σιτάρι τό είχαν ώς τροφή τών ζώων καί τό oνομαζαν πυρρό. Έτρωγαν μόνον ψωμί άπό Ζειά ή Κριθάρι, έν ανάγκη ανάμεικτο με Ζειά.
Ό Μέγας Αλέξανδρος έτρεφε την στρατιάν του μόνο μέ Ζειά, διά νά είναι οι άνδρες του υγιείς και πνευματικά ανεπτυγμένοι.  Μόλις οι κοσμοκράτορες έδιάβασαν αυτήν τήν έκθεσιν τής επιτροπής, δίδουν εντολή το 1928  νά σταματήσει αμέσως ή καλλιέργεια Ζειά στην Ελλάδα, και μόνον στην Ελλάδα !  Οπότε βλέπουμε τόν Βενιζέλο νά έπιστρέφη στην Ελλάδα μετά άπό 8 χρόνια αυτοεξορίας του, και νά  ορμά σάν κατά τής Ζειάς.
Μέσα σέ 60 χρόνια μόνον ήλλοίωσαν τήν πνευματικήν ύπεροχήν του σκέπτεσθαι τών Ελλήνων, τους έκαναν αδιάφορους, άβουλους, μέ μετρίαν αντίληψιν και φιλάσθενους.  Όλα τά ανωτέρω περί Ζειά, γλουτένης καί σωστής διατροφής μέ λεπτομέρειες καί τάς παραμέτρους όλων αυτών καί τήν ύγιεινήν θά τά βρήτε είς τά εμπνευσμένα καί καλομελετημένα βιβλία “Τό Όλον” καί τό «ΌΛ-ΟΝ» Ένα βιβλίο γιά τήν “ΊΑΣΗ”, του πρωτοποριακού μελετητή Μιχάλη Γρηγορίου.
Είπαν εις τόν λαό ότι ή Ζειά είναι ζωοτροφή, δι’ αυτό τά λεξικά την γράφουν έκτοτε ζωοτροφή και ότι είναι βλαβερή στην υγεία.
Αυτό τό πρόβαλαν έντονα τά ΜΜΕ.  Όλοι οί Έλληνες εγκατέλειψαν τήν Ζειά μόνον ένας άπό όλους κράτησε σπόρο Ζειάς. Καί σήμερα 2010 καλλιεργεί  Ζειά μόνον ένας ό Γ.Α.(*) είς ένα χωριό καί κατασκευάζει μακαρόνια άπό αλεύρι Ζειάς, τά όποια είναι υπερβολικά νοστιμώτερα άπό τά μακαρόνια του σίτου. Τήν έπιθεσίν του κατά τής Ζειάς ό “εθνάρχης” ολοκλήρωσε μέ τήν αθρόα εισαγωγήν αλεύρων σίτου ύπό τών φίλων του. Οί φίλοι του έγιναν πάμπλουτοι καί έξέσπασε τότε τό μέγα διά τήν έποχήν και γνωστό ώς “Σκάνδαλο τών αλεύρων”. Καί δέν ήρκέσθη μόνον είς τήν έξαφάνισιν του σπόρου ό “εθνάρχης” μας, επέτυχε νά σβήση τήν Ζειά από τήν μνήμην καί τήν γλώσσαν τών Ελλήνων.
Αποδείξεις: Εσείς έγνωρίζατε τήν λέξιν Ζειά πριν λίγα χρόνια, όταν ήρχισε νά προβάλεται άπό εμάς στά κανάλια; Εύρήκατε τήν λέξιν σέ λεξικό πού συντάχθηκε μετά τό 1930; Δεν θά τήν εύρητε, μήν ψάχνετε. Μόνον εις τυχόν ανατυπωθέντα παλαιά λεξικά θά τήν εύρητε, ή εις τό των Άγγλων “LINDELL & SCΟΤΤ”, τό όποιον δέν τήν εξηγεί σωστά. Εις τό “ΗΛΙΟΣ” πού είναι πιο ενήμερο και σοβαρό λεξικό γράφει:
Ζειά ή Ζέα… τήν Ζέαν τήν μάϊδα πού είναι ό γνωστός αραβόσιτος και κοινώς αραποσίτι”. Αραβόσιτος όμως είναι κοινώς τό Καλαμπόκι.
Ή Ζειά όμως ώς φυτό είναι κάτι σάν σιτάρι και κριθάρι, δέν έχει καμμία σχέσιν στην όψιν μέ τό καλαμπόκι, άλλα και τό σπυρί του είναι ώς του σιταριού πιό πεπλατυσμένο καί χονδρό.
Ή Ζειά μέ τον Σΐτον είναι όπως ή Νερατζιά μέ τήν Πορτοκαλιά.  Καί τό νεράτζι μέ τό πορτοκάλι, ένώ έξωτερικώς είναι όμοια, εις τήν πραγματικότητα έχουν μεγάλες διαφορές εις τά συστατικά των.
Εκεί όμως πού έμεινα εμβρόντητος είναι όταν διάβασα τήν “Οδύσσεια” ραψωδία δ (4)-603-604, τό αρχαίο: “Ω έν μέν λωτός πολύς, έν δέ κύπειρον πυροί τε ζειαί τε ίδ’ εύρυφυές κρίλευκον”. Τό δημητριακό Ζειά η φύσις τό έδώρισε είς τους λαούς του Αιγαίου, γι αυτό ευδοκιμεί  σε  θερμά  κλίματα
Τό σιτάρι ήτο φυσικό δημητριακό τών βορείων περιοχών. Οί Έλληνες τό έφεραν είς τήν Ελλάδα καί τό έκαλλιέργησαν ώς ζωοτροφή, αρκετά χρόνια πρό του Τρωικού Πολέμου, όταν ήρχισαν τό εμπόριο μέ τις βορείως του Ευξείνου Πόντου χώρες. Οι Βόρειοι λαοί αντί χρημάτων, που δέν είχαν, έπλήρωναν τα είδη πού ήγόραζαν άπό τους Έλληνας έμπορους μέ σιτάρι και έτσι ήλθε εις την Ελλάδα τό σιτάρι.
“ΣΤΗΝ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΑΤΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΛΦΑΒΗΤΟΥ” (ύμνοι Όρφέως, Ομηρικά έπη, Μύθοι), διαβάζουμε :
«Ή πόλη τών Αθηνών ονομαζόταν και Ζείδωρος, διότι έπί του εδάφους της έκαλλιεργειτο έκτος άπό τήν έλαία και τό δημητριακό ζειά. Τό ζειά μέ τό ζήτα δηλώνει ζωή, μέ τό εψιλον γιώτα τήν μακρά πορεία και μέ τό άλφα που είναι τό πρώτο στοιχείο τό άριστον, τήν παρουσία του Αιθέρα (τό στοιχείο πού βρίσκεται παντού και δομεί τά πάντα είναι ό Αιθέρας), άρα ζειά σημαίνει μακροζωία».
Τήν Ζειά διεκινείτο άπό ένα λιμάνι του Πειραιώς που έξ αυτής έλαβε τό όνομα και μέχρι σήμερα τό λιμάνι ονομάζεται Ζέα.
Αυτήν τήν σύγχυσιν έκαλλιέργησαν οι φιλέλληνες… διά νά ξεχά¬σουμε τήν Ζειά. 
ΖΕΑ

Φυσικό αναισθητικό στο δάγκωμα της μέλισσας ανακάλυψαν Έλληνες επιστήμονες


Νέα στοιχεία για τη συμπεριφορά των μελισσών φέρνει στο προσκήνιο έρευνα Ελλήνων επιστημόνων με επικεφαλής τον Δρ. Αλέξανδρο Παπαχριστοφόρου, διδάκτορα μελισσοκομίας στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.


Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα, οι μέλισσες δαγκώνουν τα ζώα που είναι πάρα πολύ μικρά για να τσιμπήσουν, όπως για παράδειγμα κάποια παρασιτικά ακάρεα, κάτι που δεν ήταν γνωστό μέχρι σήμερα.
Όπως και στην περίπτωση του φιδιού, το δάγκωμα της μέλισσαςπεριέχει ένα φυσικό αναισθητικό που παραλύει το θύμα ώστε να μπορέσει να το κουβαλήσει ευκολότερα έξω από την κυψέλη.
Τα ευρήματα της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS ONE, εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανεύρεση λύσεων για την καταπολέμηση άλλων παρασίτων που πλήττουν τον ευρύτερο πληθυσμό των μελισσών.
«Τα ευρήματα θα οδηγήσουν στον επαναπροσδιορισμό των αμυντικών μηχανισμών των μελισσών και θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη φυσικών αναισθητικών χαμηλής τοξικότητας για ανθρώπους και ζώα», τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Παπαχριστοφόρου.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές στο πλαίσιο της μελέτης τους, όταν η μέλισσα δαγκώνει το θύμα της εκκρίνεται μια φυσική ουσία που ονομάζεται 2-επτανόνη (2-H) και έχει αναισθητικές ιδιότητες.
«Όπως και το φίδι, η μέλισσα δαγκώνει τον εχθρό της και στη συνέχεια εκκρίνει 2-επτανόνη στην πληγή για να τον αναισθητοποιήσει. Αυτό τη βοηθά να απομακρύνει τον εχθρό από την κυψέλη και αποτελεί πολύ αποτελεσματικό αμυντικό μηχανισμό για την καταπολέμηση παρασίτων όπως οι προνύμφες και τα ακάρεα», επισημαίνεται στη μελέτη.
Οι επιστήμονες θεωρούν τα ευρήματα εξαιρετικής σημασίας καθώς δεν συμβάλλουν μόνο στη βιολογική γνώση αλλά ανοίγουν δρόμους για την ανάπτυξη φυσικών αναισθητικών τοπικής χρήσης.

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Και οι μέλισσες έχουν προσωπικότητα λένε οι επιστήμονες

Κάποιες μέλισσες αγαπούν την περιπέτεια, ενώ άλλες προτιμούν να τριγυρίζουν στην ίδια περιοχή.

Νέα επιστημονική έρευνα από το πανεπιστήμιο του Ιλινόις αποδίδει τη διαφορετική αυτή συμπεριφορά στο γεγονός ότι και οι μέλισσες έχουν τη δική τους προσωπικότητα.

Η κοινωνία των μελισσών είναι καλά οργανωμένη και δομημένη σε επίπεδα, με τις μέλισσες κάθε επιπέδου να πρέπει να φέρουν εις πέρας συγκεκριμένες εργασίες.

Ωστόσο, όπως αποδείχτηκε, στο πλαίσιο των εργασιών τους, οι μέλισσες του ίδιου επιπέδου παρουσιάζουν διαφορετική συμπεριφορά.

Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα μελετώντας τις διαφορές μεταξύ των μελισσών που ψάχνουν διαρκώς για νέες πηγές τροφής (κυνηγοί τροφής) και εκείνων που κινούνται συνεχώς γύρω από το ίδιο σημείο.

Για να χωρίσουν τις μέλισσες στις δυο κατηγορίες που προαναφέρθηκαν, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν νέες πηγές τροφής, με μοναδικά χρώματα και μυρωδιές, και κατέγραψαν ποιες μέλισσες θέλησαν να πειραματιστούν με τις νέες πηγές και ποιες περιορίστηκαν στα γνωστά σημεία τροφής.

Όταν οι επιστήμονες εξέτασαν τις μέλισσες που αγαπούν την περιπέτεια και αναζητούν νέες πηγές τροφής, βρήκαν διαφορές στη γονιδιακή έκφραση, που συνδέονται μάλιστα με τα ίδια μοριακά μονοπάτια που κάνουν τα θηλαστικά και τους ανθρώπους να αισθάνονται ικανοποίηση όταν ψάχνουν και να αναζητούν την καινοτομία.

Συγκρίνοντας τους δυο τύπους μελισσών, αυτές που πειραματίζονται και εκείνες που μένουν προσκολλημένες στο ίδιο σημείο, οι επιστήμονες ανακάλυψαν χιλιάδες διαφορές στη γονιδιακή τους δραστηριότητα, ενώ διαπίστωσαν ότι οι μέλισσες – κυνηγοί έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να βρουν νέες πηγές τροφής.

Η μελέτη της συμπεριφοράς των μελισσών, στις οποίες οφείλεται η επικονίαση του ενός τρίτου των καλλιεργειών που προμηθευόμαστε, θα μπορούσε να συμβάλλει στη διατήρηση τους.

Αν και η συμπεριφορά τους δεν είναι τόσο περίπλοκη συγκριτικά με τους ανθρώπους, η έρευνα επιβεβαιώνει ότι ορισμένα χαρακτηριστικά του ανθρώπου είναι διαδεδομένα και στα ζώα.

ΠΗΓΗ:econews.gr

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Μικρή μονάδα Τυποποίησης Μελιού




Πως τυποποιώ το δικό μου μέλι ; 

   Το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον όπως έχει εξελιχθεί σήμερα οδηγεί τους Έλληνες στην αναθεώρηση του τρόπου ζωής τους και στην επιστροφή σε δοκιμασμένες παλιές αξίες. Λόγω του γεγονότος ότι η ανεργία είναι σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα και πολλοί νέοι προσπαθούν να βρούνε επαγγελματικές λύσεις, η ενασχόληση με τη μελισσοκομία διαρκώς αυξάνεται. Τα δύο τελευταία μάλιστα χρόνια ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων στρέφετε προς την μελισσοκομία. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 33% τον νέων που θα επιλέξουν την ζωική παραγωγή, δηλώνουν ότι θα ασχοληθούν με την μελισσοκομία!!! Αυτό επιβεβαιώνετε και από το αυξημένο ενδιαφέρον για την παρακολούθηση σεμιναρίων που πραγματοποιούνται από τον οργανισμό Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α. ΔΗΜΗΤΡΑ.
πηγή:
zookomos.gr
Συντάκτης:
Ρουκάς Δημήτριος
Ημερ/νία δημοσίευσης:
30 Ιουλίου 2012

Δημήτρης Ρουκάς Τεχν. Γεωπόνος Ζωικής Παραγωγής , Ειδικός Συνεργάτης της Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας

          Η Ελλάδα διεκδικεί μια από τις πρώτες θέσεις στο διεθνή χώρο σε μελίσσια και σε παραγωγή μελιού, αναλογικά με τον πληθυσμό και την έκταση της. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη όσον αφορά την πυκνότητα μελισσών. Έχουμε 11 μελίσσια ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη όσον αφορά των αριθμό των επαγγελματιών μελισσοκόμων.
          Ο έλληνας μελισσοκόμος με σεβασμό στο περιβάλλον συλλέγει αυτόν τον ελληνικό θησαυρό. Το μέλι όταν βγαίνει από την κυψέλη είναι ένα αγνό φυσικό προϊόν. Τα παραδοσιακά προϊόντα της μελισσοκομίας, αποτελούν έναν ανεκτίμητο διατροφικό θησαυρό, λόγω της ποιότητάς τους, της διατροφικής αξίας τους, αλλά και της γαστρονομικής υπεροχής τους. Το μέλι είναι πλέον μια αναγνωρισμένη διατροφική αξία. Η διατήρηση και η ανάπτυξη της μελισσοκομίας έχει πολλά οφέλη (οικονομικά,περιβαλλοντικά) .
   Το ελληνικό μέλι όπως και η φέτα είναι από τα λίγα προϊόντα, που στη σύγχρονη εμπορική εποχή, συνδυάζουν την ποιότητα με την παράδοση, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του μελιού που θεσμοθετήθηκαν μέσω της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης, γεγονός που διευκολύνει σημαντικά τον έλεγχο του μελιού, και το κατατάσσει στα πιο ασφαλή προϊόντα. Η τυποποίηση του μελιού, έχει ως σκοπό να προσφερθεί στον καταναλωτή προϊόν που πληρεί τις προϋποθέσεις του Κώδικα Τροφίμων και των αγορανομικών και υγειονομικών διατάξεων μέσω των ελέγχων.
     Το μέλι που προορίζεται για τον τελικό καταναλωτή και πωλείται προς αυτόν απευθείας από μελισσοκόμους (ερασιτεχνικά), ως μέλι δικής τους παραγωγής, στον τόπο συγκομιδής του είδους και σε οργανωμένες Λαϊκές ή Βιολογικές Αγορές, προσφέρεται υποχρεωτικά μόνο προσυσκευασμένο σε συσκευασία καθαρού βάρους μέχρι 3 χιλιόγραμμα και σε τιμές που κυμαίνονται από 7-16 €/χλγ. Οι έμποροι αγοράζουν το μέλι χονδρικώς σε μεγάλη συσκευασία και το διαθέτουν στα καταστήματα ή το εξωτερικό συνήθως τυποποιημένο και συσκευασμένο. Στη σημερινή αγορά, θέση έχει μόνο ο παραγωγός που μπορεί να προσφέρει ποιότητα σε σωστή τιμή.
         Ο  τρόπος και τα μέσα συσκευασίας και τυποποίησής του μελιού, όπως άλλωστε και όλων των υπόλοιπων μελισσοκομικών προϊόντων, έχουν μεγάλη σημασία για την προώθηση και διάθεση του προϊόντος αυτού στην αγορά και στον τελικό καταναλωτή. Μια μελισσοκομική εκμετάλλευση, για να είναι αποδοτική και να έχει μέλλον, θα πρέπει να είναι καλά οργανωμένη και να διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό. Υπάρχει ανάγκη εκσυγχρονισμού της μελισσοκομίας και αυτό ισχύει σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα.
        Ο τρόπος τυποποίησής του μελιού, σε μία απλή διαδικασία συσκευασίας μπορεί να γίνει φυσικά με απλά μέσα όπως να γεμίζουν τα βάζα από τους πλαστικούς κουβάδες με κάνουλα. Οι πλαστικοί κουβάδες μπορούν να λειτουργήσουν και ως δεξαμενές ηρεμίας που ανά πάσα στιγμή το αποθηκευμένο μέλι μπορεί να συσκευαστεί άμεσα σε βάζα  (μισόκιλα,κιλού κλπ.) χωρίς κίνδυνο πασαλείμματος.
    Ένας απλός τρόπος τυποποίησής του μελιού, με μία απλή συσκευασία γεμίζουν τα βάζα από τους πλαστικούς κουβάδες με κάνουλα.
      Το θέμα είναι πώς το προσφέρει ο καθένας, πόσο το σέβεται, πότε το ελέγχει, το αποθηκεύει σωστά, το συσκευάζει σωστά και πόσο ελέγχεται γι αυτό. Ποιος έχει το όνοµα, την ιστορία, τη γνώση, την ευθύνη γι αυτό που προσφέρει. Είναι επιτακτική ανάγκη να περάσουμε σε τυποποιημένα επώνυμα προϊόντα παραγωγών έναντι των χύμα που κυκλοφορούν με μικρό κόστος τυποποίησης-συσκευασίας.
      
     Η μελισσοκομική εκμετάλλευση με ένα μικρό επενδυτικό σχέδιο, δημιουργίας μιας σύγχρονης μικρής μονάδας μεταποίησης-τυποποίησης, επιτυγχάνει την ευχερέστερη διάθεση προϊόντων που παράγει αλλά και την αύξηση της προστιθέμενης αξίας τους.
    Η μικρή αυτή επένδυση έχει σκοπό τη δημιουργία μιας μονάδας μεταποίησης-τυποποίησης των προϊόντων που παράγει η μελισσοκομική μονάδα έτσι ώστε να δώσει άμεση διέξοδο στην απορρόφησή των προϊόντων και να παράγει με τα πλέον σύγχρονα μέσα προϊόντα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας, στην άκρως ανταγωνιστική αγορά που θα δραστηριοποιηθεί.
      Η ίδρυση μίας μικρής τυποποιητικής μονάδας μελιού γίνεται στα πλαίσια της καθετοποίησης της εκμετάλλευσης (δηλ. Παραγωγή, Τυποποίηση και Εμπορία). Μια μελισσοκομική μονάδα άνω των 100 μελισσοσμηνών είναι εφικτό να μπει στην διαδικασία για την ίδρυση και λειτουργία μιας μικρής τυποποιητικής μονάδας μελιού. Η κατασκευή ενός μικρού εργαστήριου τυποποίησης μελιού είναι μια ιδανική λύση για μελισσοκόμους που έχουν 100-600 μελισσοσμήνη. Η μικρή αυτή μονάδα, και εφόσον ο ιδιοκτήτης έχει τις απαραίτητες νομικές προϋποθέσεις (ασφαλιστικό καθεστώς) μπορεί με πολύ μικρό κοστολόγιο να δουλέψει φασόν για λογαριασμό και άλλων παραγωγών, με την προϋπόθεση ότι οι ποιότητες του μελιού είναι πολύ καλές.
     Η εγκατάσταση και λειτουργία των μικρών αυτών εργαστηρίων μπορεί να γίνει  σε χώρο συνολικό 40 τ.μ. τουλάχιστον έως 100 τ.μ., σύμφωναμε το μέγεθος της παραγωγής. Εφ’ όσον βρίσκονται σε επαρχιακές πόλεις ή κωμοπόλεις, οι διαδικασίες παραγωγής απαιτούν απλές εγκαταστάσεις, και εξοπλισμό και τα προϊόντα τους διαθέτονται χονδρικώς, εξολοκλήρου ή εν μέρει, σε καταστήματα λιανικής πωλήσης αποκλειστικά της περιοχής τους. Γενικά το εμβαδόν του μικρού εργαστηρίου τυποποίησης μελιού πρέπει να είναι ανάλογο προς τον κύκλο εργασιών, ώστε να αποκλείεται η συμφόρηση των εμπορευμάτων και των επίπλων στον χώρο, για να γίνεται εύκολα ο καθαρισμός του και να εξασφαλίζεται η άνετη κυκλοφορία του προσωπικού.
Το μικρό εργαστήριο τυποποίησης μελιού εμβαδού 50 m2 έχει την δυναμικότητα συσκευασίας περίπου 2.200 Kg μέλι εξαρτώμενο από τον μηχανολογικό εξοπλισμό. Το μικρό εργαστήριο τυποποίησης μελιού μπορεί να εξυπηρετήσει εύκολα τους τοπικούς μελισσουργούς οι οποίοι έχουν την δυνατότητα να τοποθετούν το μέλι τους άμεσα σε βάζα και έπειτα σε χαρτοκιβώτια και θα είναι έτοιμο προς πώληση.
    
    Η μικρή τυποποιητική μονάδα μελιού όπως και κάθε μικρό εργαστήριο τροφίμων για να λειτουργήσει νόμιμα θα πρέπει να της χορηγηθεί Άδεια Ίδρυσης, Λειτουργίας και Αριθμός Έγκρισης. Τις άδειες εκδίδουν οι Περιφερειακές Ενότητες (πρώην Νομαρχίες). Χωρίς άδεια, η λειτουργία είναι “παράνομη”.
   Η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας της μικρής τυποποιητικής μονάδας μελιού εκδίδεται από το τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικίας Περιφερειακής Ενότητας. Για τη έκδοση της άδειας απαραίτητη προϋπόθεση είναι η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και η άδεια εγκατάστασης από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της οικίας Περιφερειακής Ενότητας.
   
   Η άδειά χωρίζεται σε δύο στάδια:
•Την άδεια εγκατάστασης
•Την άδεια λειτουργίας.
       Η άδεια εγκατάστασης εκδίδεται αρχικά και ο επιχειρηματίας έχει τη δυνατότητα να εγκαταστήσει τον εξοπλισμό. Στο χρονικό διάστημα που ορίζει η άδεια εγκατάστασης, με τη μονάδα πλήρως εγκατεστημένη και μετά από την βεβαίωση καταλληλότητας από το τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικίας Περιφερειακής Ενότητας , εκδίδεται η άδεια λειτουργίας, και έτσι η εγκατάσταση μπορεί πλέον να λειτουργεί νόμιμα.
     Για τη έκδοση της άδειας απαραίτητη προϋπόθεση όπως αναφέρθηκε είναι η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και η άδεια εγκατάστασης από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της οικίας Περιφερειακής Ενότητας ύστερα από εξέταση της αίτησης (συνοδευόμενης από τα παρακάτω δικαιολογητικά).
       Με τον όρο μικρό εργαστήριο τυποποίησης μελιού πρέπει να γίνει κατανοητό ότι μιλάμε για εργαστήριο τροφίμων το οποίο είναι ΧΑΜΗΛΗΣ ΟΧΛΗΣΗΣ με ΙΣΧΥΣ <22KW. Η δραστηριότητα θεωρείται πολύ μικρής κλίμακας.
       Τα μικρά εργαστήρια τα οποία έχουν εγκατεστημένο εξοπλισμό με συνολική κινητήρια ισχύ μέχρι 22 kW και θερμική μέχρι 50 kW και η στάθμη θορύβου δεν υπερβαίνει τα 45 dBA, σύμφωνα με το υπ’ αριθμ.1180/81 Π.Δ. (ΦΕΚ 2934/6-10-81), θεωρούνται χαμηλής όχλησης μπορούν να εγκατασταθούν και σε περιοχές Γενικής Κατοικίας. Προσοχή πάντως χρειάζεται με τις χρήσεις γης, γιατί συνήθως στα ΦΕΚ στα οποία ορίζονται αυτές, υπάρχουν και άλλες λεπτομέρειες οι οποίες επιτρέπουν ή απαγορεύουν συγκεκριμένες χρήσεις. Όσον αφορά τη χρήση του χώρου, με τον καινούριο Νόμο 3325, δεν απαιτείται αλλαγή χρήσης αν ο χώρος είναι κατάστημα, επαγγελματικός χώρος, ή αποθήκη και είναι χώρος κυρίας χρήσεως. [ΑΡΘΡΟ 8 ΠΑΡ.3. Για την εγκατάσταση επαγγελματικών εργαστηρίων της περιπτ.β της παρ.1 του Αρθ-2 σε χώρους κύριας χρήσης, οι οποίοι στην οικοδομική άδεια αναφέρονται ως κατάστημα ή επαγγελματικός χώρος ή αποθήκη, δεν απαιτείται η αλλαγή χρήσης της παρ.1 του Αρθ-5 του ΓΟΚ/85 (ΦΕΚ-210/Α/85 ).].
          Για τη έκδοση της άδειας απαραίτητη προϋπόθεση όπως αναφέρθηκε είναι η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και η άδεια εγκατάστασης από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της οικίας Περιφερειακής Ενότητας (Πρώην Νομαρχίες) ύστερα από εξέταση της αίτησης (συνοδευόμενης από τα παρακάτω δικαιολογητικά).
    ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΏΝ ΟΡΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕΛΙΟΥ ΧΑΜΗΛΗΣ ΟΧΛΗΣΗΣ & ΙΣΧΥΣ <22KW ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ Π.Ε.
• Χρήση γης γηπέδου της εγκατάστασης(Πολεοδομία οικείου Δήμου).
• Τοπογραφικό.
• Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Η μικρή τυποποιητική μελισσοκομική επιχείρηση υποχρεούται σε έκδοση TΕΧΝΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΕΓΚΑTΑΣTΑΣΗΣ και στην συνέχεια TΕΧΝΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΛΕΙTΟΥΡΓΙΑΣ. Όμως λόγω της μικρής μηχανολογικής ισχύς <22KW δίνετε ΘΕΩΡΗΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΓΙΑ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΑΔΕΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
ΘΕΩΡΗΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΓΙΑ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΑΔΕΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ Π.Ε.
• Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.
• Ειδική Δήλωση (Συμπληρωμένη).
• Βεβαίωση Χρήσεων Γης (Πολεοδομία οικείου Δήμου)
• Οικοδομική άδεια.
         Τα μικρά εργαστήρια τυποποίησης μελιού όπως αναφέρθηκε πρέπει να έχουν εγκατεστημένο εξοπλισμό χαμηλή όχληση με συνολική κινητήρια ισχύ μέχρι 22 kW και θερμική μέχρι 50 kW. Εφόσον διαπιστώνεται υπέρβαση στη στάθμη θορύβου θα πρέπει να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα ηχοπροστασίας. Στην μονάδα μπορεί να γίνεται τυποποίηση και συσκευασία όλων των τύπων μελιού. Ο εγκατεστημένος εξοπλισμός αποτελείται από:
α) Μηχανήματα απαραίτητα για τον τρύγο .
β) Μηχανήματα τυποποίησης όπως: οι ομογενοποιητές μελιού (μηχανήματα που αναμιγνύουν διάφορα είδη μελιού), γεμιστικά δοχείων μελιού, ετικετέζα (μηχάνημα τοποθέτησης ετικέτας), κλειστικά δοχείων.
γ) Εργαλεία και συσκευές όπως: ξηραντήριο γύρης, αντλία βασιλικού πολτού κ.α. για την πλήρη αξιοποίηση όλων των προϊόντων που παράγονται από τις μέλισσες.
          Για να αξιοποιηθούν σωστά τα μηχανήματα, το εργαστήριο πρέπει να είναι άνετο, καθαρό και διαρρυθμισμένο κατάλληλα. Ο καλός σχεδιασμός των χώρων διευκολύνει τις εργασίες και μεγιστοποιεί τη χωρητικότητα. Το εργαστήριο θα πρέπει να έχει στο πάτωμα και στους τοίχους πλακάκια (ύψος μέχρι 1,80 2,00μ) και καλό σύστημα αποστράγγισης. Έτσι απαιτούνται χώροι
Χώρος επεξεργασίας και τυποποίησης (με νεροχύτη διπλό)
Χώρος πρώτων υλών (βάζα-χαρτοκιβώτια κ.λ.π.)
Χώρος έτοιμου προϊόντος
W.C και προθάλαμο w.c
        Η διαδικασία της παραγωγικής διαδικασίας περιλαμβάνει τα παρακάτω στάδια.
• Την επιθυμητή ανά ημέρα ποσότητα δοχείων α΄ ύλης που οδηγείται εντός του θερμοθαλάμου όπου και παραμένουν έως ότου το περιεχόμενο αποκτήσει την κατάλληλη θερμοκρασία και είναι σε θέση να μεταγγιστεί στον θερμαινόμενο αναδευτήρα μελιού.
• Στη συνέχεια το μέλι με την βοήθεια κατάλληλης αντλίας μεταγγίζεται σε δεξαμενή ηρεμίας. Μετά την αντλία και πριν την είσοδο στη δεξαμενή ηρεμίας παρεμβάλλεται φίλτρο μελιού για την κατακράτηση ξένων σωματιδίων. Η χωρητικότητα της δεξαμενής θα είναι ανάλογη της ποσότητας μελιού που θα συσκευάζουμε, τοποθετούμενη σε ύψος τουλάχιστον 2 μέτρα από το έδαφος ώστε να γίνεται με την βαρύτητα η τροφοδοσία της γραμμής συσκευασίας.
• Από τις δεξαμενές ηρεμίας το μέλι με την βαρύτητα θα οδηγείται στην γεμιστική βάζων. Τα βάζα θα έχουν χωρητικότητα 0,5 και 1 λίτρο (Φωτ. 4 ).
• Τα γεμάτα βάζα θα οδηγούνται στην αυτόματη πωματική μηχανή, όπου θα γίνεται αυτόματα η τοποθέτηση πώματος και το κλείσιμο των βάζων.
• Τέλος τα γεμάτα βάζα θα οδηγούνται στην αυτόματη ετικετέζα, όπου θα τοποθετείται η ετικέτα αλλά και η ταινία ασφαλείας
     Η παραπάνω διαδικασία μπορεί να γίνει με πολύ απλό μηχανολογικό εξοπλισμό
        Το μέλι με την βοήθεια της βαρύτητα οδηγείται από τις δεξαμενές ηρεμίας στον γεμιστική βάζων.
Η διαδικασία τυποποίησης μετά τον τρύγο τού μελιού έχει ως σκοπό να διασφαλίσει τη διατήρηση των φυσικών του χαρακτηριστικών. Για να το πετύχουμε στον απόλυτο βαθμό, αποφεύγουμε τους χειρισμούς που υποβαθμίζουν την ποιότητα του μελιού, των φυσικών του χαρακτηριστικών. Κυρίως χημικά, οργανοληπτικά αλλά και φυσικά, επηρεάζονται αρνητικά και είναι πολύ διαδεδομένες στο χώρο των εταιρειών τυποποίησης-συσκευασίας μελιού, δεν ισχύει όμως το ίδιο για μικρού ή μεσαίου μεγέθους μονάδες:
1) Θερμική επεξεργασία
2) Φιλτράρισμα
1) Η θερμική επεξεργασία γίνεται με σκοπό την ανάμιξη μελιού διαφορετικών φυτικών προελεύσεων και την αποφυγή κρυστάλλωσης. Ως φυσικό προϊόν, το μέλι σε όλα τα στάδια, από την απόληψη μέχρι την τυποποίηση, τη συσκευασία, τη σήμανση και τη διάθεσή του στον καταναλωτή, οι θερμοκρασίες που θα βρεθεί δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερες από την υψηλότερη θερμοκρασία που βρίσκεται στη φύση και συγκεκριμένα στο μελίσσι, που κυμαίνεται στους 35°C ± 1°C. Πάντως, η θερμοκρασία επεξεργασίας του μελιού μπορεί να φθάσει μέχρι τους 40°C μόνο με την προϋπόθεση της χρησιμοποίησης ειδικών μηχανημάτων ανάδευσης. Το τυποποιημένο μέλι, στο οποίο εφαρμόζεται σωστά η διαδικασία αυτή, εγγυάται τη φυσικότητα και τη γνησιότητα του μελιού και διατηρεί τα φυσικοχημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελληνικού μελιού, καθώς και τη βιολογική του αξία .
2) Το φιλτράρισμα γίνεται συνήθως για την απομάκρυνση ξένων σωματιδίων όπως κομμάτια κεριού, πόδια ή φτερά μελισσών, φυσαλίδες αέρα κοκ. Προσοχή θέλει στο μέγεθος των φίλτρων που θα χρησιμοποιήσουμε για να μην απομακρύνονται και γυρεόκοκκοι υψηλής θρεπτικής αξίας και υποβαθμίζεται έτσι η θρεπτική αξία και του τελικού προϊόντος.
       Το σύνολο της δαπάνης της κατασκευής του μικρού μελισσοκομικού εργαστηρίου, το οποίο περιλαμβάνει τους χώρους επεξεργασίας του μελιού (εξαγωγή, ωρίμανση, τυποποίηση και αποθήκευση) δε πρέπει να υπερβαίνει τα 330 €/τ.µ.. Πρέπει να αποφύγουμε το υψηλό κόστος για την κατασκευή που απαιτείται διότι η μελισσοκομία δεν αποτελεί την κύρια δραστηριότητα συνήθως του παραγωγού, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζεται «ερασιτεχνικά».
        Αναλυτικά η άδεια ίδρυσης, από υγειονομικής κτηνιατρικής πλευράς, χορηγείται με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη ύστερα από εξέταση της αίτησης (συνοδευόμενης από τα παρακάτω δικαιολογητικά) από τριμελή επιτροπή κτηνιάτρων και εισήγηση του τμήματος Κτηνιατρικής.
        Μετά την χορήγηση της άδειας ίδρυσης, την ολοκλήρωση κατασκευής της μονάδας και την εγκατάσταση του εξοπλισμού, ο ενδιαφερόμενος επανέρχεται με νέα αίτηση για την χορήγηση άδειας λειτουργίας. Η αίτηση εξετάζεται από την παραπάνω τριμελή επιτροπή κτηνιάτρων, η οποία πραγματοποιεί αυτοψία στην εγκατάσταση και στη συνέχεια γνωμοδοτεί αποφασίζοντας για την χορήγηση ή μη άδειας λειτουργίας.
        Εν συνεχεία η Κτηνιατρική Αρχή της Π.Ε. υποβάλλει τον φάκελο στην Δ/νση Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη χορήγηση αριθμού έγκρισης της εγκατάστασης. Ο αριθμός αυτός δίνει τη δυνατότητα στην μικρή τυποποιητική επιχείρηση να διατηρεί το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα έναντι άλλων μελισσοκομικών εταιρειών και μάλιστα σε πολύ απαιτητικές αγορές, όπως αυτές των χωρών του εξωτερικού στις οποίες η ποιότητα και η πλήρης γνώση του τόπου συγκομιδής και τυποποίησης είναι το ζητούμενο..
      ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΑΔΕΙΑ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΙΚΡΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕΛΙΟΥ ΧΑΜΗΛΗΣ ΟΧΛΗΣΗΣ & ΙΣΧΥΣ <22KW ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ Π.Ε.
• Αίτηση με τα στοιχεία της επιχείρησης (διατίθεται από την Υπηρεσία). Το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία και την διεύθυνση κατοικίας ή της έδρας του αιτούντος, το εμπορικό σήμα της επιχείρησης τροφίμων εάν υπάρχει, τον τόπο εγκατάστασης της μονάδας) που συνοδεύεται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
• Τοπογραφικό οικοπέδου 1:500 και 1:5000 ή 1:10000.
• Κάτοψη των εγκαταστάσεων με λεπτομερή απεικόνιση και περιγραφή των χώρων.
• Τεχνική περιγραφή του εξοπλισμού με μνεία στη δυναμικότητα και απαρίθμηση των μηχανημάτων και της τοποθέτησης τους στο χώρο.
• Περιγραφή παραγωγικής διαδικασίας με μνεία στην ημερήσια δυναμικότητα, τις γραμμές παραγωγής και το είδος της πρώτης ύλης και των τελικών προϊόντων.
• Μελέτη και εφαρμογή συστήματος HACCP.
• Μελέτη και έγκριση περιβαλλοντικών όρων.
• Άδεια διάθεσης λυμάτων (Μέσα στην μελέτη).
• Βεβαίωση χρήσης χώρου(από πολεοδομία).
• Θετική εισηγητική έκθεση τριμελούς επιτροπής.
 Απόβλητα στερεά και υγρά
      Τα στερεά απόβλητα που προκύπτουν από τη δραστηριότητα του μικρού εργαστηρίου ανήκουν στον κατάλογο των μη επικινδύνων αποβλήτων (όπως ορίζεται στην ΚΥΑ Η.Π. 50910/2727/03 – ΦΕΚ 1909/2003).
           Υγρά απόβλητα δεν παράγονται από την παραγωγική διαδικασία, παρά μόνο από τα πλυσίματα δαπέδων και εξοπλισμού στο τέλος της ημέρας. Τα υγρά απόβλητα έχουν κάποιο οργανικό ρυπαντικό φορτίο, το περισσότερο από το οποίο είναι υπό μορφή διαλυμένης γλυκόζης και φρουκτόζης. Όπως είναι γνωστό το πρώτο νερό που πλένουμε τον εξοπλισμό συσκευασίας που περιέχει τα παραπάνω σάκχαρα το χρησιμοποιούμε για να κάνουμε σιρόπι για τις μέλισσές. Λόγω της ιδιαίτερης φύσης των αποβλήτων, του μικρού όγκου τους, της απόλυτης συμβατότητας με τα οικιακά απόβλητα, αλλά και του γεγονότος ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, θα γίνονται απ’ευθείας διάθεση στο δίκτυο χωρίς την παρεμβολή κανενός μέτρου επεξεργασίας.
         Αφού εγκριθεί η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας στη συνέχεια απαιτείται η έγκριση κωδικού αριθμού της εγκατάστασης που δίνεται από τον ΕΦΕΤ.
         Η μικρή μελισσοκομική τυποποιητική μονάδα είναι μια σύγχρονη μονάδα προσαρμοσμένη στα διεθνή πρότυπα ασφάλειας τροφίμων, διασφαλίζοντας άριστες συνθήκες παραγωγής των προϊόντων της. Η λειτουργία του μικρού συσκευαστηρίου μελιού διέπεται από τις πιο κάτω προϋποθέσεις:
Α) Την τήρηση των διατάξεων των Κανονισμών 852/04 συστήματος αυτοελέγχου (HACCP), 853/04, 854/04, 882/04 και 2073/05 που αφορούν τους βασικούς κανόνες υγιεινής και τους ελέγχους στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης των επίσημων ελέγχων στα προϊόντα που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο. Αυτό σημαίνει ότι τηρούνται όλες οι Ευρωπαϊκές Προδιαγραφές και οι κανόνες υγιεινής για τα εργαστήρια τροφίμων σε όλα τα επίπεδα.
Β) Την συνεργασία του υπευθύνου της εγκατάστασης με την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής τμήμα Κτηνιατρικής, για την εφαρμογή του ετήσιου ελέγχου προγράμματος ελέγχου καταλοίπων και την διευκόλυνση των δειγματοληψιών του προϊόντος από την εγκατάσταση.
Γ) Την εφαρμογή του άρθρου 11 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (Κ.Τ.Π.) στις ετικέτες σήμανσης του προϊόντος. (προστασία από την νοθεία).
Τέλος διευκρινίζετε ότι οι πιο έγκυρες πληροφορίες για την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας της μικρής τυποποιητικής μονάδος μελιού δίδονται από τις αρμόδιες Δημόσιες Υπηρεσίες.
Υ.Γ. Για την όσο απλούστερη παρουσίαση της νομοθεσίας που διέπει την έκδοση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας μίας μικρής τυποποιητικής μονάδος μελιού οι πληροφορίες δόθηκαν από την Διευθύντρια της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας κα. Ευδοκία Κίτσιου, από τον Διευθυντή της Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας κο. Γεώργιο Βλάχο και από την Προϊσταμένη του τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας κα Μαρία Μπαρά.
Νοθεία μελιού
           Είναι γεγονός ότι η αγορά λειτουργεί σε ένα «θολό» τοπίο. Σήμερα ο καταναλωτής νομίζει ότι τρώει ελληνικό μέλι, αλλά στην πραγματικότητα στην αγορά το 50% του μελιού που καταναλώνεται είναι εισαγόμενο και το χειρότερο ο Έλληνας καταναλωτής το πληρώνει σαν ελληνικό.
        Η νοθεία του μελιού είναι προσφιλείς μέθοδοι στα μη ελεγχόμενα δίκτυα διακίνησης του μελιού, σε βάρος βέβαια του καταναλωτή που πιστεύει ότι αγοράζει «αγνό μέλι» από επιτήδειους. Η νοθεία στο μέλι αναφέρεται:
• Στη προσθήκη σακχάρων ή γλυκαντικών ουσιών.
• Στη πώληση εισαγόμενου μελιού ή αναμεμειγμένου ελληνικού μελιού με μέλι από άλλες χώρες ως αγνού «ελληνικού» μελιού (ελληνοποιήσεις).
• Στη πώληση μελιού διαφορετικής φυτικής ή γεωγραφικής προέλευσης από αυτή που αναγράφεται στην ετικέτα ή γενικά η πώληση μελιού που δε συμμορφώνεται με τις προδιαγραφές της νομοθεσίας.
        Ο κίνδυνος αυτός περιορίζεται όπου υπάρχει δυνατότητα κρατικού ελέγχου δηλαδή στα νόμιμα ελεγχόμενα δίκτυα τυποποίησης και πώλησης (εργαστήρια, σούπερ-μάρκετ, καταστήματα τροφίμων κ.α.).
     Η ελληνική μελισσοκομεία μπορεί να έχει μέλλον παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει (νοθεία στην αγορά), με την αγορά τυποποιημένου μελιού µόνο από επώνυμους μελισσοκόμους της εμπιστοσύνης. Έχουμε κάθε λόγο λοιπόν να ενισχύουμε τη μελισσοκομία, προστατεύοντας αποτελεσματικά τον κλάδο, από το στάδιο της παραγωγής μέχρι την τυποποίηση και τη διάθεσή του. Η δημιουργία μίας μικρής τοπικής τυποποιητικής μονάδας μελιού θα οδηγήσει στην βελτίωση της εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας (μέλι, γύρη, πρόπολη, κερί, δηλητήριο) ενισχύοντας τη παραδοσιακή αυτή απασχόληση των κατοίκων, και βελτιώνοντας το εισόδημά τους, γιατί η συγκεκριμένη παραγωγή θα ξεκινά να υπερτερεί σε επίπεδο προώθησης λόγο της τυποποίησης. Ακόμη η τυποποίηση του προϊόντος, μέσα από επιχορηγούμενα προγράμματα, θα μπορούσε να βελτιώσει την κατάσταση, αφού όταν μπορεί ο παραγωγός να το εμπορεύεται μόνος του θα καταφέρνει να απολαύσει καλύτερη τιμή.
ΥΓ : συγχαρητήρια στον κ Δημήτρη Ρουκά και το περιοδικό Ζωοκόμος που με το συγκεκριμένο άρθρο κατευθύνουν τον νέο επίδοξο μελισσοκόμο, όχι απλώς στον τομέα της παραγωγής , αλλά και στον τομέα της γραφειοκρατίας .