Θεραπευτικά μέλια: Άθερμο μέλι ερείκης με superfoods.

Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Ανησυχία για τη μείωση του πληθυσμού των μελισσών: η Ε.Ε. περιορίζει τη χρήση των νεονικοτινοειδών εντομοκτόνων


 
Οι Ευρωπαϊκές αρχές καταλαβαίνουν πλέον ότι μαζική συρρίκνωση των πληθυσμών των μελισσών αποτελεί ένα μείζον ζήτημα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται, πλέον, να περιορίσει έως και να απαγορεύσει τη χρήση εντομοκτόνων που συνδέονται «στενά» με τους θανάτους μελισσών, παρά την αντίθεση που έχουν ήδη εκφράσει ορισμένα κράτη-μέλη επί του ζητήματος.

Τα νεονικοτινοειδή χημικά συστατικά που υπάρχουν στα εντομοκτόνα νέας γενιάς έχει αποδειχθεί ότι βλάπτουν άμεσα τους πληθυσμούς των μελισσών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει τον περιορισμό της χρήσης τους σε καλλιέργειες που δεν «προσελκύουν» μέλισσες ή άλλους επικονιαστές.

Πολλοί αγρότες υποστηρίζουν ότι τα επιστημονικά δεδομένα είναι ανεπαρκή. Σύμφωνα, όμως, με την Γούναρη Σοφία – (σ.σ. pentapostagma.gr ερευνήτρια του ΕΛΓΟ Δήμητρα) - τα δεδομένα αποδεικνύουν ότι τα νεονικοτινοειδή εντομοκτόνα προκαλούν παράλυση και θάνατο στις μέλισσες, χρόνια εξασθένηση του αμυντικού τους συστήματος (τοξίκωση), μείωση της ικανότητας προσανατολισμού τους καθώς και δυσμενέστατες επιπτώσεις στο αναπνευστικό και αδενικό σύστημα των ενήλικων μελισσών. Επίσης, στις αρχές του μήνα, τα αποτελέσματα δύο νέων μελετών που δόθηκαν στη δημοσιότητα κατέδειξαν ότι τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα προκαλούν σοβαρότατη εγκεφαλική βλάβη στις μέλισσες. Ως αποτέλεσμα περιορίζεται σημαντικά η γνωσιακή και μνημονική τους λειτουργία, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες επιβίωσής τους καθώς επηρεάζεται αρνητικά η προσπαθεία τους να εντοπίσουν τροφή.

Δεκαπέντες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη ψηφίσει υπέρ της προτεινόμενης απαγόρευσης, αριθμός που όμως δεν συνιστά μία απαιτούμενη πλειοψηφία. Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει πλέον την επιλογή να επιβάλλει ένα διετή περιορισμό στη χρήση των νεονικοτινοειδών – με το Ηνωμένο Βασίλειο που προβάλλει αντιρρήσεις να μην μπορεί να αποφύγει την απόφαση της Επιτροπής. 

Η Επιτροπή ανέφερε ότι ο διετής περιορισμός *(moratorium) θα πρέπει να ξεκινήσει το αργότερο έως την 1η Δεκεμβρίου του 2013. Η Μεγάλη Βρετανία δεν υποστήριξε την πρόταση απαγόρευσης των νεονικοτινοειδών – καθώς θεωρεί ότι οι επιστημονικές αποδείξεις που στηρίζουν την πρόταση είναι αμφιλεγόμενες. Οχτώ χώρες συνολικά καταψήφισαν την πρόταση, ενώ τέσσερις απείχαν από την ψηφοφορία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι μέλλισες είναι υπεύθυνες για την επικονίαση του ενός-τρίτου περίπου των παγκόσμιων καλλιεργειών. Οι περιορισμοί της χρήσης των νεονικοτινοειδών έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή στη Γαλλία, τη Γερμανία την Ιταλία και τη Σλοβενία.

Σημαντικά δεδομένα για τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα εδώ


ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου