Θεραπευτικά μέλια: Άθερμο μέλι ερείκης με superfoods.

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Μέλισσες – ζόμπι στις: Προς κατάρρευση οι αποικίες των μελισσών;

μέλισσες-ζόμπι-στις-Η.Π.ΑΟι μελισσοκόμοι στο Vermont των Η.Π.Α, έρχονται συνεχώς αντιμέτωποι με παρασιτώσεις, ακραίες διακυμάνσεις των θερμοκρασιών με άμεσο κίνδυνο την κατάρρευση των αποικιών των μελισσών. Το περασμένο φθινόπωρο όμως, ήρθε στην επιφάνεια μία νέα απειλή για τους πληθυσμούς των μελισσών: οι μέλισσες-ζόμπι.
Ο μελισσοκόμος Anthony Cantrell από το Burlington ανακάλυψε μέλισσες – ζόμπι στο μελίσσι του τον Οκτώβριο. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη μόλυνση έκανε την εμφάνισή της στις Ανατολικές Η.Π.Α.
Ο John Hafernik, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Πολιτείας του SanFrancisco, ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε τις μέλισσες-ζόμπι το 2008. Η μύγα με την επιστημονική ονομασία Apocephalus borealis προσκολλάται στην μέλισσα και εγχέει τα αυγά της τα οποία, σύμφωνα με τον Hafernik, αναπτύσσονται στο εσωτερικό της μέλισσας. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι προκαλείται κατά αυτόν τον τρόπο σοβαρή νευρολογική βλάβη στις μέλισσες που οδηγεί σε ακανόνιστες, σπασμωδικές κινήσεις και νυχτερινή δραστηριότητα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, τις περισσότερες φορές οι μέλισσες πεθαίνουν μερικές μόλις ώρες αφότου εμφανίσουν τα πρώτα συμπτώματα της μόλυνσης από την μύγα Apocephalus.
Ο Hafernik και η ομάδα συνεργατών και φοιτητών του έχουν παρακολουθήσει την επέκταση της μόλυνσης των μελισσών σε ολόκληρη την επικράτεια των Η.Π.Α. Η Καλιφόρνια, η Washington, το Oregonκαι η Νότια Dakotaέχουν ήδη αναφέρει επιβεβαιωμένα περιστατικά μελισσών-ζόμπι, ενώ σύμφωνα με τον καθηγητή αυτή είναι η πρώτη φορά που σημειώνονται μολύνσεις στο άκρο των ανατολικών Η.Π.Α. Η μύγαApocephalus borealis σημειώθηκε να προσκολλάται πρώτα σε αγριομέλισσες ως ξενιστές της, και όχι σε μέλισσες.
“Έως τώρα, δεν γνωρίζουμε εάν αποτελεί ένα μεμονωμένο περιστατικό (σ.σ.pentapostagma.gr– για την πολιτεία του Vermont)” δήλωσε την Τρίτη οStephen Parise, ειδικός σε θέματα αγροτικής παραγωγής του Vermont κατά την ετήσια αγροτική έκθεση της πολιτείας.
Ο Vermont Parise ανέφερε προς την Ένωση Μελισσοκόμων του Vermont ότι αναμένει ακόμη περισσότερους θανάτους μελισσών την χρονιά που διανύουμε, εξαιτίας των ακραίων διακυμάνσεων της θερμοκρασίας, με την απειλή της κατάρρευσης των αποικιών των μελισσών στις Η.Π.Α να είναι ολοένα και πιο ορατή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου