Η λεγόμενη γυρεόπιτα είναι μια άριστη λύση για τις περιόδους που η φύση δεν παρέχει αρκετή γύρη στα μελίσσια. Οι ανάγκες για γύρη αυξάνονται όταν γίνεται εκτροφή γόνου και ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των ασθενειών και του βαρρόα. Ακολουθεί η συνταγή για την παρασκευή γυρεόπιτας, ελεγμένη από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο:
ΣΚΕΥΗ
- Κουβάς ή μεγάλη λεκάνη
- Μεγάλη κουτάλα
- Ζυμωτήριο ή πολύ μεγάλη λεκάνη
- Σακουλάκια για τη συσκευασία
- Ζυγαριά
ΥΛΙΚΑ
- 4 κιλά ζάχαρη άχνη
- 2 κιλά σογιάλευρο
- ½ κιλό φρέσκια μαγιά αρτοποιίας
- 1 κιλό φρέσκια γύρη
- 1κιλό μέλι
- 1 ½ λίτρο νερό (χλιαρό )
(για 10 περίπου κιλά)
Ποσοστιαία αναλογία γιατο υποκατάστατο γύρης
- 40% ζάχαρη άχνη
- 20% σογιάλευρο
- 5% νωπή μαγιά αρτοποιίας
- 10% μέλι
- 15% νερό
Το ζυμάρι θα περιέχει 13% πρωτεΐνη και 53% υδατάνθρακες
Οδηγίες για την παρασκευή
- Η ζάχαρη άχνη πρέπει να είναι λεπτοαλεσμένη και να μην περιέχει άμυλο
- Η μαγιά αρτοποιίας θα πρέπει να είναι φρέσκια γιατί έχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά και λόγω κόστους
- Η γύρη θα πρέπει να είναι φρέσκια που έχει συλλεχθεί από το δικό μας μελισσοκομείο για αποφυγή μετάδοσης ασθενειών και να έχει συντηρηθεί στην κατάψυξη
- Το νερό πρέπει να είναι χλιαρό για να διαλυθεί καλά η μαγιά η γύρη και το μέλι.
Στο ζυμωτήριο βάζουμε τη ζάχαρη άχνη με το σογιάλευρο και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε το υγρό μείγμα σιγά σιγά
Ένα σακουλάκι υποκατάστατου γύρης μπορεί να εκθρέψει ένα ολόκληρο πλαίσιο γόνου, δηλαδή 6.000 περίπου νέες μέλισσες.
Η συνταγή εκτελέστηκε από την Αγγελική Παντελαίου με επιβλέποντα τον κ. Πασχάλη Χαριζάνη στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου