Το οξύμελι (ξιδόμελο) είναι
από τα κύρια ροφήματα που η Ιατρική του Ιπποκράτη επιτρέπει και συνιστά να δίνεται σε άτομα με οξέα
νοσήματα. Υπό ορισμένες προϋποθέσεις, επιτρέπει και τη χορήγηση κρασιού,
αραιωμένου με νερό. Είναι αποχρεμπτικό και διευκολύνει την αναπνοή. Υπάρχουν,
ωστόσο, περιπτώσεις που αντί να ανεβάζει τα πτύελα ώστε να αποβληθούν, τα κάνει
γλοιώδη και δυσκολεύει την κατάσταση.
Οξύμελι
Όταν πρέπει να πάρετε ένα βότανο με πολύ έντονη γεύση, όπως το σκόρδο, μπορείτε να καλύψετε τη γεύση με ένα οξύμελι, δηλαδή ένα μείγμα που παρασκευάζεται με πέντε μέρη μελιού και ένα μέρος ξυδιού.
Για να φτιάξετε την απαραίτητη βάση, ρίξτε σε μια κατσαρόλα μισό λίτρο ξύδι και ένα κιλό μέλι και βράστε το μέχρι που το μείγμα να πάρει την πυκνότητα σιροπιού.
Στην συνέχεια μπορούμε να φτιάξουμε την συνταγή της αρεσκείας μας, χρησιμοποιώντας τα βότανα και τους σπόρους που θέλουμε.
Όταν πρέπει να πάρετε ένα βότανο με πολύ έντονη γεύση, όπως το σκόρδο, μπορείτε να καλύψετε τη γεύση με ένα οξύμελι, δηλαδή ένα μείγμα που παρασκευάζεται με πέντε μέρη μελιού και ένα μέρος ξυδιού.
Για να φτιάξετε την απαραίτητη βάση, ρίξτε σε μια κατσαρόλα μισό λίτρο ξύδι και ένα κιλό μέλι και βράστε το μέχρι που το μείγμα να πάρει την πυκνότητα σιροπιού.
Στην συνέχεια μπορούμε να φτιάξουμε την συνταγή της αρεσκείας μας, χρησιμοποιώντας τα βότανα και τους σπόρους που θέλουμε.
Για ένα οξύμελι με σκόρδο: βάλτε σε ένα σκεύος 250γρ. ξύδι, 7 γρ. σπόρους
από Μάραθο, και βράστε το μείγμα, προσθέστε 40 γραμμάρια φρέσκο σκόρδο κομμένο
φέτες και μετά πιέστε για να φύγει το υγρό και προσθέστε 300 γραμμάρια μέλι. Βράστε
το μέχρι να πάρει την πυκνότητα σιροπιού.
Τρόπος Παρασκευής Οξύμελου : για αρωματικά βότανα (δεν περιλαμβάνει βρασμό)
Εάν επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε αρωματικά βότανα (αυτά της οικογένειας
της μέντας για παράδειγμα) μπορείτε απλά να συνδυάσετε έγχυμα βοτάνου σε ξύδι
με ένα έγχυμα βοτάνου σε μέλι. Προτείνω την αναλογία ένα μέρος ξύδι με τρία
μέρη μέλι. Μπορείτε να καθορίσετε την αναλογία μελιού ξυδιού που να ταιριάζει
με τα γούστα σας.
Βότανα κατάλληλα για οξύμελα
Γλυκάνισος Anise hyssop (Agastache foeniculum)
Δεντρολίβανο Rosemary (Rosmarinus
officinalis)
Δυόσμος Spearmint (Mentha spicata) ~ Μέντα Peppermint (Mentha pipperita)
Θυμάρι Thyme (Thymus vulgaris)
Ινούλα Elecampane (Inula helenium) Ρίζα
Μαραθόσπορος Fennel seeds (Foeniculum
vulgare)
Μελισσόχορτο Lemon Balm (Melissa
off.)
Πευκοβελόνες (Pine neadles)
Πιπερόριζα Ginger root (Zingiber officinalis)
Ρίγανη Oregano (Origanum vulgare)
Σκόρδο Garlic (Allium sativum)
Φασκόμηλο Sage (Salvia officinalis)
Χρένο Horseradish (Armoracia rusticana)
Παρασκευή
ελιών με οξύμελι
Διαλέγουμε ελιές μικρούλες, τις καλλίτερες,
δηλαδή μαύρες και εντελώς απείραχτες μαζί με το κλαδί τους, τις πλένουμε με
κρύο νερό και τις στεγνώνουμε επάνω σε καλαμωτή.
Έπειτα τις βάνουμε σε σκαφίδι και χύνουμε
επάνω λάδι και αλάτι, 320 δραμ. στις 7 οκάδες ελιές, και τις ανακατεύουμε σιγά
με το χέρι για να μη σπάσουνε. Κατόπιν τις βάνουμε σε αγγεία και χύνουμε μέσα
οξύμελι τόσο που να βγαίνει επάνω από τις ελιές. Το αγγείο το βουλώνομε με
κλαδιά από μάραθο.
Μοσχαρίσια Φιλετίνια με Αρχαιοελληνική Σάλτσα Οξύμελι
Συστατικά
(για 4 άτομα)
·
1 κιλό φιλέτο μοσχαρίσιο
·
ελαιόλαδο
·
½ κ. γλυκού θυμάρι
·
¼ φλιτζ. Μεταξά
·
¼ φλιτζ. οξύμελι
·
αλάτι
·
πιπέρι φρέσκο
γαρνιτούρα:
·
πουρές πατάτας
για τη σάλτσα:
·
50 γρ. μέλι
·
100 γρ. ξύδι
·
100 γρ. κρασί κόκκινο
·
λίγο κανέλλα
·
λίγο τζίντζερ
·
½ κ. σούπας αλάτι
Ξεκινάμε φτιάχνοντας το πουρέ.
Κατόπιν κάνουμε τη αρχαιοελληνική σάλτσα οξύμελι: βάζουμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα και τα αφήνουμε να πάρουν μία καλή βράση. Αφαιρούμε και κρατάμε στην άκρη.
Κόβουμε το φιλέτο σε μικρά φιλετίνια πάχους σχεδόν ενός εκατοστού και λίγο λιγότερο. Αλατοπιπερώνουμε.
Βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι ½ φλιτζ. ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά και ταυτόχρονα του προσθέτουμε το θυμάρι για να πάρει άρωμα.
Βάζουμε τα φιλετάκια στο τηγάνι και τα σωτάρουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν. Σε δυνατή φωτιά θα χρειαστούνε περίπου δύο λεπτά από κάθε πλευρά.
Σβήνουμε με το Μεταξά και φλαμπάρουμε με έναν αναπτήρα. Μόλις σβήσει η φωτιά προσθέτουμε το οξύμελι και συνεχίζουμε στη φωτιά για ένα λεπτό περίπου ακόμα.
Αποσύρουμε και σερβίρουμε αμέσως με συνοδεία από πουρέ πατάτας.
Καλή σας όρεξη...
Θαλασσινά μαριναρισμένα σε οξύμελι
Προετοιμασία 10 λεπτά
Μαγείρεμα 10 λεπτά
Αναμονή 1 ώρα
Υλικά για 6 άτομα
Αναμονή 1 ώρα
Υλικά για 6 άτομα
Yλικά
-12 στρείδια
-12 μύδια
-1 φλιτζανάκι κρασί λευκό
-2 σκελίδες σκόρδο
-1 κουτ. σούπας σχινόπρασο ψιλοκομμένο
-6 κουτ. σούπας οξύμελι
-6 κουτ. γλυκού μπρικ κόκκινο
-12 κουτ. σούπας χοντρό αλάτι
-12 μύδια
-1 φλιτζανάκι κρασί λευκό
-2 σκελίδες σκόρδο
-1 κουτ. σούπας σχινόπρασο ψιλοκομμένο
-6 κουτ. σούπας οξύμελι
-6 κουτ. γλυκού μπρικ κόκκινο
-12 κουτ. σούπας χοντρό αλάτι
Eκτέλεση
Kαθαρίζουμε και αχνίζουμε τα μύδια στο κρασί με το
σκόρδο για 5 λεπτά περίπου. Aφαιρούμε τα κελύφη από τα στρείδια και τα
μαρινάρουμε σε οξύμελι μαζί με το σχινόπρασο για 1 ώρα. Ψιλοκόβουμε τα μύδια
και τα βάζουμε μαζί με τα στρείδια πάνω στα ανοιχτά κελύφη τους περιχύνοντάς τα
με το οξύμελι. Tοποθετούμε σε κάθε κέλυφος με τα θαλασσινά από μισό κουταλάκι
του γλυκού κόκκινο μπρικ και τα σερβίρουμε πάνω σε ένα λοφάκι χοντρού αλατιού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου