Θεραπευτικά μέλια: Άθερμο μέλι ερείκης με superfoods.

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΦΥΛΛΩΝ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ





Στα φύλλα της ελιάς περιέχονται αρκετές φαινολικές ενώσεις, σημαντικότερες εκ των οποίων είναι η ελαιοευρωπαΐνη και η υδροξυτυροσόλη. Οι ιδιότητες των φύλλων ελιάς, έχουν αποδοθεί κυρίως σε αυτές τις 2 ουσίες.
Τα οφέλη από την κατανάλωση φύλλων ελιάς (χυμού, αψεθήματος, ελαιόλαδου), συνοπτικά                            αναφέρονται ως εξής:

1. Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος. Αποτελεί το κυρίαρχο όφελος με την κατανάλωση χυμού ή ροφήματος φύλλων ελιάς, λόγω του ενεργού συστατικού τους, την ελαιοευρωπαΐνη. Η αποτελεσματικότητα κατά πολλών παθογόνων, μπορεί να ωφελήσει στην αντιμετώπιση των ιών της γρίπης, του έρπητα, μύκητες (υπερανάπτυξη ζυμομυκήτων - Yeast Syndrome), βακτήρια (11 ειδών). Έχουν αναφερθεί θεαματικά αποτελέσματα και στην αντιμετώπιση έντονων συμπτωμάτων του AIDS με χορήγηση φύλλων ελιάς.
2. Αντιοξειδωτική δράση. Η αναστολή της οξείδωσης της LDL χοληστερόλης, που προκαλεί η ελαιοευρωπαΐνη των φύλλων ελιάς, μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η ταυτόχρονη παρουσία της «αντιοξειδωτικής» βιταμίνης Ε που υπάρχει σε αφθονία στα φύλλα ελιάς, ενισχύει ακόμα περισσότερο την εν λόγω δράση.
3. Αντιυπερτασική δράση. Από τη δεκαετία του 1950, υπάρχουν κλινικά δεδομένα για τη χρήση των φύλλων ελιάς στη θεραπεία της υπέρτασης, μέσω της αγγειοδιασταλτικής τους δράσης.
4. Αναστολή συγκόλλησης των αιμοπεταλίων. Αυτή η ιδιότητα μετατρέπει τα φύλλα ελιάς, σε σημαντικό όπλο για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών επεισοδίων και την αποφυγή επικίνδυνων θρόμβων.
5. Αύξηση ενεργητικότητας - Αντιμετώπιση χρόνιας κόπωσης. Η κατανάλωση φύλλων ελιάς έχει αναφερθεί πολλάκις από ασθενείς, αλλά και από υγιή άτομα, ότι προσδίδει μεγαλύτερη ενεργητικότητα. Αυτή η μεγαλύτερη ενεργητικότητα, δυνητικά μπορεί να αυξήσει την απόδοση στην εργασία, την επίδοση στον αθλητισμό. Επίσης, έχουν αναφερθεί πολλά περιστατικά ταχείας ανάρρωσης από χρόνια κόπωση με τη συχνή και συστηματική κατανάλωση φύλλων ελιάς. Εν ολίγοις, αποτελούν σημαντικότατο εργαλείο του σύγχρονου και επιβαρημένου από το στρες ανθρώπου, στην ανάγκη για ευεξία και μακροζωία.
Εύκολα μπορεί κανείς να παρατηρήσει, τον πλούτο των φύλλων ελιάς σε ιχνοστοιχεία, μέταλλα και βιταμίνες, καθιστώντας τα σε πολύτιμο διατροφικό εργαλείο του ανθρώπου. Παράλληλα, η αναλογία τους σε λιπαρά οξέα (κορεσμένα, μονοακόρεστα, πολυακόρεστα), είναι η ιδανική και υποδεικνύει τις καρδιοπροστατευτικές τους ιδιότητες.
Η παρουσία της βιταμίνης Ε, είναι διπλάσια και από αυτή που υπάρχει σε ανάλογη ποσότητα σησαμέλαιου (4,1 mg/100gr), καθιστώντας τα φύλλα ελιάς, σε τρόφιμο πλούσιο στην εν λόγω βιταμίνη.
Όσον αφορά το σίδηρο, η παρουσία του είναι μεγαλύτερη από αντίστοιχη παρουσία δημητριακών πρωινού (8,2mg/100gr), που τόσο διαφημίζονται ως πλήρης και ποιοτική τροφή για το σύγχρονο άνθρωπο.
Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και στις διαιτητικές ίνες των φύλλων ελιάς. Οι διαιτητικές ίνες, βρίσκονται σε αυτό το τρόφιμο σε αφθονία, καθιστώντας το σε τρόφιμο που βοηθά στην πολυπαραγοντική αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
ΣΗΜ : Συνιστώμενη Ημερήσια Παροχή ( Εκτός αυτών , στα φύλλα ελιάς επισημάνθηκαν αξιοσημείωτες ποσότητες και άλλων βιταμινών , όπως είναι οι « αντιοξειδωτικές βιταμίνες » C & A, βιταμίνες του συμπλέγματος B, νιασίνη. για περισσότερα, press here)

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΡΟΦΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΦΥΛΛΑ ΕΛΙΑΣ

Υλικά: Φρέσκα φύλλα ελιάς, Νερό

Εκτέλεση:
Γίνεται αποξήρανση των φύλλων ελιάς στον ήλιο ή σε θερμοκρασία όχι μεγαλύτερη των 65 C . Η διαδικασία ροφήματος γίνεται όπως τα άλλα τσάγια δηλαδή για ένα ποτήρι τσάι 4-5 αποξυραμμένα φύλλα ελίας και να βράζουν για 15-20 λεπτά σε χαμηλή-μέτρια φωτιά. Όπως αναφέρθηκε 2 φορές την μέρα για 6 μήνες μπορεί να βοηθήσει ασθενείς να ξεπεράσουν αρκετές ασθένειες από της οποίες αναφερθήκαμε πιο πάνω και πάντα τηρώντας σωστή διατροφή με αρκετά αντιοξειδωτικά (όπως τα φρούτα, κόκκινες πιπεριές, σκόρδο, μαϊντανό, κρεμμύδι, ρίγανη, και άλλα λαχανικά), ...για περισσότερα, βλέπε 1η σελίδα, 2η σελίδα, 3η σελίδα, Ζωντανή Διατροφή.

Σημείωση: Θα πρέπει όποιος θέλει να πίνει τον χυμό να ρωτήσει πρώτα τον γιατρό του και σε καμία περίπτωση να μην σταματήσει τυχόν φάρμακα από μόνος του κι ότι ο χυμός από φύλλα ελιάς δίνεται ως διατροφικό συμπλήρωμα και όχι ως φάρμακο (εφόσον δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες έρευνες προς σιγουριά ότι ο χυμός πρέπει να πίνεται χωρίς την χορήγηση φαρμάκών, άρα συμβουλευόμαστε το γιατρό μας πρώτα).

Συνταγή Χυμού Φύλλων Ελιάς Ενάντια στο ΚΑΡΚΙΝΟ

«Η τροφή πρέπει να είναι το φάρμακό σου και αν χρειαστείς φάρμακο,
πάρτο και από την τροφή»
- Ιπποκράτης -


Οδηγίες Δρ. Λαμπρόπουλου για να φτιάξετε χυμό για θεραπεία:
1. Διαλέξτε ένα ελαιόδεντρο Μεσογειακού τύπου που δεν έχει ψεκαστεί με χημικά.
2. Κόψτε το ανώτερο 30 - 40cm ενός κλαδιού.
3. Διαλέξτε κυρίως τα φύλλα που είναι συνδεδεμένα με τον κύριο μίσχο και τα φρέσκα φύλλα από τα κλωνάρια των μικρότερων κλαδιών, όχι μεγαλύτερο από 3 cm το φύλλο.
4. Ξεπλύνετε τα φύλλα (10 λεπτά μέσα στο νερό) πολύ καλά με άλας και λίγο ξύδι άσπρο.
5. Τα λιώνουμε στο μπλέντερ και μετά τον πολτό τον σουρώνουμε και βγάζουμε τον καθαρό χυμό των φύλλων της ελιάς (περισσότερα πιο κάτω).
Σημείωση: Θα πρέπει όποιος θέλει να πίνει τον χυμό να ρωτήσει πρώτα τον γιατρό του και σε καμία περίπτωση να μην σταματήσει τυχόν φάρμακα από μόνος του κι ότι ο χυμός από φύλλα ελιάς δίνεται ως διατροφικό συμπλήρωμα και όχι ως φάρμακο (εφόσον δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες έρευνες προς σιγουριά ότι ο χυμός πρέπει να πίνεται χωρίς την χορήγηση φαρμάκών, άρα συμβουλευόμαστε το γιατρό μας πρώτα).

Ο Δρ. Λαμπρόπουλος συνέστησε ότι αυτή η θεραπεία είναι αποτελεσματική αν παίρνεις την ακόλουθη δοσολογία:
Δοσολογίες
Καρκινοπαθείς:
Ανακατέψτε 1 πατημένο ποτήρι με φύλλα ελιάς και 2 ποτήρια νερό (καθαρό χωρίς χλωρίνη) σε μίξερ. Πρέπει να παίρνεται 1 ποτήρι κρασιού (1/2 ποτήρι) καθαρού χυμού από φύλλα ελιάς τρεις φορές την ημέρα (πρωί – μεσημέρι - βράδυ), καθημερινά και χωρίς διακοπή, πριν ή μετά το φαΐ για τέσσερις μήνες το λιγότερο.
Για καλύτερη γεύση

Μπορείτε να πίνετε σκέτο το χυμό ελιάς είτε με άλλα φρέσκα αντιοξειδωτικά όπως είναι το φρέσκο πορτοκάλι, ακτινίδιο, μάνγκο, αλόη βέρα (ενισχυτική διατροφή με 75 ωφέλιμες ουσίες) ακόμα και μπανάνα, ροδάκινα, μήλα, λαχανικά, μια πρέζα φυτό κρόκο Κοζάνης (αλλά όχι απαραίτητα) για να είναι πιο εύγεστο και ευεργετικό το ρόφημα.

Μη καρκινοπαθείς:
Ανακατέψτε 1 πατημένο ποτήρι με φύλλα ελιάς και 3 ποτήρια νερό (καθαρό χωρίς χλωρίνη) σε μίξερ. Παίρνεται 1/4 ποτήρι καθαρού χυμού από φύλλα ελιάς, 1-3 φορές την εβδομάδα πριν ή μετά το φαΐ για διάστημα 1 - 4 μηνών κάθε χρόνο. Το πίνετε είτε σκέτο είτε με άλλα φρέσκα αντιοξειδωτικά όπως είναι το φρέσκο πορτοκάλι, ακτινίδιο, μάνγκο, αλόη βέρα (ενισχυτική διατροφή με 75 ωφέλιμες ουσίες) ακόμα και μπανάνα, ροδάκινα, μήλα, λαχανικά για να είναι πιο εύγεστο και ευεργετικό ρόφημα. Ή ακόμα και τσάι, βλέπετε πιο κάτω.

6. Σε περίπτωση που θα φτιάξετε επιπλέον ποσότητα χυμού:

Α. Τοποθετήστε το στο ψυγείο. Να είστε σίγουροι ότι ο χυμός είναι εντελώς σφραγισμένος και δεν εισέρχεται καθόλου αέρας διαφορετικά θα γίνει οξείδωση στον χυμό και θα χάσει τις θεραπευτικές του αξίες, όχι περισσότερες από 2-3 ημέρες στο ψυγείο.
Β. Ας μη χρησιμοποιείται αμέσως αφού βγει από το ψυγείο, καλύτερα να το αφήνετε μια ώρα περίπου για να μην είναι πολύ κρύο. Μπορεί να λαμβάνεται μονομιάς ή λίγο - λίγο σε διάστημα μιας ώρας.
Γ. Αναταράσσουμε καλά το περιεχόμενο στη μπουκάλα και ο ασθενής πρέπει να το παίρνει καλύτερα λίγο πριν από το φαγητό (περίπου μισή ώρα) οπότε διεγείρει και την όρεξη. Μπορεί να λαμβάνεται και μετά το φαγητό αν τυχόν προκαλέσει ενοχλήσεις στον ασθενή όταν το πάρει πριν από το φαγητό.
Είναι εντελώς αβλαβές και ασθενείς που το λάμβαναν επί 26 μήνες, δεν παρουσίασαν καμία ενόχληση. Ο χρόνος της λήψης του δεν είναι ακόμα καθορισμένος. Το πιο ωφέλιμο είναι να αποφεύγει ο ασθενής να παίρνει φάρμακα ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΚΟΡΤΙΖΟΝΗ και αν αυτό είναι δυνατό, δηλαδή ο ασθενής να μην υποφέρει από πόνους και αν δε τυχόν παραπέσει σε άλλη ασθένεια που θα χρειαστεί κάποια φαρμακευτική αγωγή προς αντιμετώπιση.
Σε δύο περίπου μήνες αρχίζουν τα πρώτα αποτελέσματα με σταδιακή αναζωογόνηση του οργανισμού, καταφανή ευεξία, καλή διάθεση, όρεξη κ.λ.π. Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά. Εκατοντάδες καρκινοπαθείς, στο τελευταίο στάδιο της ασθένειας, καταδικασμένοι σε θάνατο, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα της κρατούσας ιατρικής, χαίρονται τη ζωή, εντελώς υγιείς.
Σημείωση: Θα πρέπει όποιος θέλει να πίνει τον χυμό να ρωτήσει πρώτα τον γιατρό του και σε καμία περίπτωση να μην σταματήσει τυχόν φάρμακα από μόνος του κι ότι ο χυμός από φύλλα ελιάς δίνεται ως διατροφικό συμπλήρωμα και όχι ως φάρμακο (εφόσον δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες έρευνες προς σιγουριά ότι ο χυμός πρέπει να πίνεται χωρίς την χορήγηση φαρμάκων, άρα συμβουλευόμαστε το γιατρό μας πρώτα).
http://www.papimi.gr/febs.htm

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Ἡ πρόπολη ἀναστέλλει τοὺς καρκινικοὺς ὄγκους


H πρόπολη εμποδίζει τα καρκινικά κύτταρα να αναπτυχθούν Το οξύ που βρίσκεται στην πρόπολη – ένα δημοφιλές προϊόν της μέλισσας – μπορεί να αναστέλλει την ανάπτυξη των όγκων του προστάτη. Εμποδίζει τα καρκινικά κύτταρα από το να πάρουν τη δύναμη που χρειάζονται για την ανάπτυξη τους. 


Οι καρκινικοί όγκοι του προστάτη Η πρόπολη – σταματά την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων του προστάτη.

Αυτό αποδείχθηκε από πειράματα σε ποντίκια που πραγματοποιήθηκαν από Αμερικανούς επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Έρευνα των επιστημόνων και πειράματα σε ποντίκια .

Στη μελέτη, οι ποντικοί έλαβαν μια μικρή δόση  πρόπολης από το στόμα.



Μετά από έξι εβδομάδες διαπιστώθηκε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των όγκων μειώθηκε κατά το ήμισυ.
Από αυτό, οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ουσία δεν σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα, αλλά σταματά την ενεργητικότητα τους.
Επίσης διαπίστωσαν ότι η πρόπολη κατέστειλε την δραστηριότητα της ειδικών πρωτεϊνικής κινάσης p70S6 – που παίζει σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγή των καρκινικών  κυττάρων.
Σύμφωνα με την μελέτη αυτή, κύριο ρόλο για τα αποτελέσματα αυτό παίζει ένα ειδικό οξύ που υπάρχει στην πρόπολη. Έτσι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι με την καθημερινή χρήση της πρόπολης σε τρόφιμα εμποδίζονται τα καρκινικά κύτταρα από το να πάρουν τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την ανάπτυξη τους.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια του καρκίνου.


Εάν η κατανάλωση πρόπολης διακοπεί, μετά από μερικές εβδομάδες, η ανάπτυξη του όγκου συνεχίζει,” – είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, αναπληρωτής καθηγητής Richard Jones.
Για πολλούς αιώνες, πρόπολη χρησιμοποιείται ως μια φυσική θεραπεία για την αμυγδαλίτιδα αλλά και κατά αλλεργικών παθήσεων.

Αυτό το αποτέλεσμα της νέας έρευνας είναι πολλά υποσχόμενο, αφού με βάση την πρόπολη μπορεί να παραχθούν μελλοντικά νέα φάρμακα, τα οποία σε συνδυασμό με την χημειοθεραπεία μπορεί να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα.

Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω κλινικές δοκιμές , κατέληξε ο Richard Jones.


Eυαγγέλου Μαριάννα
Βιοχημικός Ms


ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2012/12/blog-post_9001.html#ixzz2FQ7EGpWj

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ Από την Αθήνα ξεκίνησε το προωθητικό «ταξίδι» του Mount Athos Area Gourmet 2013 στην ελληνική αγορά



Παρουσίαση του Mount Athos Area Gourmet 2013 πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στην Αθήνα, όπου στην αίθουσα εκδηλώσεων του εκπαιδευτικού ομίλου Le Monde, εκπρόσωποι τύπου και τουριστικών γραφείων καθώς και διακεκριμένοι chefs ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες που προσφέρει η διοργάνωση στην περιοχή ως προς την προσέλκυση επισκεπτών και την καθιέρωσή της ως γαστρονομικού προορισμού διακοπών.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης η chef Ντίνα Νικολάου, που υπογράφει και φέτος τη διοργάνωση, παρουσίασε το αναλυτικό της πρόγραμμα, το οποίο - όπως κάθε χρόνο - πραγματοποιείται από τις 15 Μαΐου μέχρι και τις 15 Ιουνίου και  περιλαμβάνει 5 θεματικές εβδομαδιαίες ενότητες, που αναδεικνύουν τις επί μέρους γαστρονομικές επιρροές της περιοχής :

- Την αρχαιοελληνική κουζίνα,

- Την καθαυτό τοπική (που βασίζεται στην εν γένει παραγωγή του αγιορείτικου κόλπου),

- Τη μοναστηριακή,

- Την προσφυγική και

- Τη μεσογειακή.

Αναφέρθηκε δε στο χαρακτήρα της διοργάνωσης, η οποία βασίζεται μόνο στη χρήση της πρωτογενούς τοπικής παραγωγής, ενισχύει τις γαστρονομικές / οινολογικές γιορτές του δρόμου και των λιμανιών, δημιουργεί γαστρονομικά και οινολογικά προγράμματα, αναβιώνει γαστρονομικά έθιμα και προσφέρει υπέροχα παραδοσιακά ή gourmet menu, που συνοδεύονται πάντα από τοπικά / αγιορείτικα κρασιά, δημιουργώντας χρόνο με το χρόνο  ένα πολύ ιδιαίτερο γαστρονομικό brand name. 

Η διευθύντρια marketing του Οργανισμού, κ. Μαρία Πάππα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο λόγο που οδήγησε τους εμπλεκόμενους στη δημιουργία του συγκεκριμένου θεσμού : «η προ του Άθω περιοχή έχει τέτοιο πρωτογενή πλούτο, τόση ποσότητα βιολογικών προϊόντων, μια μοναδική αγιορείτικη παραγωγή, πάνω από 10 οινοποιεία και 30 τσιπουροκάζανα, τυροκομεία, μελισσοκομία, μυδοκαλλιέργειες, σπάνια φυτά και βότανα από το Αριστοτελικό Βουνό, μανιταροκαλλιέργειες, αλιευτικό στόλο σε 7 παραδοσιακά ψαρολίμανα…., ώστε όλα αυτά μαζί να συνθέτουν ένα γαστρονομικό μωσαϊκό, που χαρακτηρίζεται από πολυποικιλότητα και πολλά μοναδικά στοιχεία».   
    
Το Mount Athos Area Gourmet 2013 πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον κορυφαίο εκπαιδευτικό όμιλο Le Monde, τον οποίο στην εν λόγω παρουσίαση εκπροσώπησε ο διευθυντής διεθνών σχέσεων, Νίκος Βελισσαρόπουλος. Μεταξύ άλλων, ο κ. Βελισσαρόπουλος, τόνισε τη σημαντικότητα των συνεργειών και δη της συγκεκριμένης, η οποία διέπεται από αυστηρούς επαγγελματικούς όρους και κανόνες, τοποθετώντας τον πήχη των στόχων της πολύ ψηλά.  

Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τον τρόπο διαδικτυακής προώθησης της διοργάνωσης καθώς και για τις on line πλατφόρμες πώλησης των πακέτων διακοπών, τα οποία περιστρέφονται γύρω από αυτήν. Το πρόγραμμα και ο ηλεκτρονικός οδηγός του με τίτλο The Gourmet Book είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα www.mountathosarea.org  στο πεδίο http://www.mountathosarea.org/mount-athos-area-gourmet/2013/.

Η εκδήλωση έκλεισε «οινικά», με την παρουσίαση του αμπελώνα Μετόχι Χρωμίτσας, της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος, ο οποίος βρίσκεται εντός συνόρων Αγίου Όρους και παράγει 10 γνωστές ετικέτες καθώς και τον επίσημο οίνο του Κρεμλίνου «Kormilitsa Gold».    

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Δεν χτίζει σπίτια η μελισσοκομία


Μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, ακόμη και σε επίπεδο εξαγωγών, που στηρίζουν το εισόδημα χιλιάδων οικογενειών ανά την ελληνική επικράτεια, ανοίγονται για την εγχώρια μελισσοκομία, αν και δεν λείπουν τα προβλήματα που δυσχεραίνουν την άσκηση της δραστηριότητας.

Με εθνικό «κεφάλαιο» περίπου 1,5 εκατομμύρια κυψέλες, που κατανέμονται κυρίως στη Μακεδονία, την Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία, αλλά και την Κρήτη, το επάγγελμα αριθμεί υπό την «ομπρέλα» του σχεδόν 23-24.000 μελισσοκόμους.
«Οι επαγγελματίες, εκείνοι δηλαδή που ζουν αποκλειστικά με τη μελισσοκομία, είναι μεταξύ 4.000 και 5.000 Ελλήνων, ενώ οι υπόλοιποι είναι είτε ετεροαπασχολούμενοι, είτε ερασιτέχνες, οι οποίοι ενισχύουν το ετήσιο εισόδημά τους», επισημαίνει ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παύλος Μπαγιάτης. Αποκαλύπτει, επίσης, πως το τελευταίο διάστημα, λόγω και της κρίσης, παρατηρείται αύξηση του αριθμού των συμπολιτών μας, οι οποίοι σκέφτονται ή και επιχειρούν ήδη να δραστηριοποιηθούν στο χώρο της μελισσοκομίας. Συγκεκριμένα, επικαλείται το παράδειγμα του συλλόγου της Θεσσαλονίκης, στον οποίο ο αριθμός των μελών σε έναν μόλις χρόνο από τα 200 άτομα διπλασιάστηκε φθάνοντας στα 400. Η τάση εξακολουθεί να είναι αυξητική, καθώς «πολλοί, που είναι άνεργοι, παρασύρονται πιστεύοντας ότι μπορούν μέσα από τη μελισσοκομία, να λύσουν το βιοποριστικό τους πρόβλημα».
Η ετήσια παραγωγή μελιού, παραδοσιακά, κυμαίνεται γύρω στους 12.000 τόνους, εκ των οποίων περί τους 4.000 – 5.000 τόνοι προωθούνται, μέσω εξαγωγών, προς τις αγορές του εξωτερικού. Κυριότεροι προορισμοί είναι οι χώρες της Μέσης Ανατολής και του Αραβικού Κόλπου, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γερμανία, αλλά και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Οι προοπτικές για το ελληνικό μέλι στο εξωτερικό είναι ιδιαίτερα ευοίωνες, καθώς πρόκειται για εξαιρετικής ποιότητας προϊόν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μπαγιάτης. Η φετινή χρονιά πάντως είναι από τις χειρότερες, αφού λόγω παρατεταμένης ανομβρίας και των υψηλών θερμοκρασιών το καλοκαίρι, η μείωση της παραγωγής ενδέχεται να φθάσει στο 50%.
Σε μεγάλο βαθμό, η δραστηριότητα της μελισσοκομίας καταφέρνει να διατηρείται σε τροχιά βιωσιμότητας, γιατί το μεγαλύτερο ποσοστό της ετήσιας παραγωγής πωλείται απευθείας από τον παραγωγό στον καταναλωτή, χωρίς τη μεσολάβηση εμπόρου.
«Εάν ο παραγωγός αναλάβει να το πουλήσει ο ίδιος, η τιμή του μελιού κυμαίνεται στα 7-8 ευρώ ανά κιλό, ενώ στην περίπτωση που η πώληση γίνεται στον έμπορο, ο παραγωγός παίρνει στο χέρι περίπου 3 ευρώ το κιλό» τονίζει ο κ. Μπαγιάτης, θυμίζοντας ότι το μέλι στο ράφι του σούπερ μάρκετ φτάνει στα 14 ή και 15 ευρώ το κιλό.
Για να είναι μια εκμετάλλευση βιώσιμη, προϋποθέτει περίπου 200 κυψέλες, διότι το κόστος είναι υψηλό, αφού συχνά – πυκνά ο μελισσοκόμος υποχρεώνεται να μεταφέρει τα μελίσσια του σε διαφορετικά μέρη της χώρας, ώστε να βρίσκουν τροφή. Η παραγωγή ανά κυψέλη «παίζει» μεταξύ 10 και 20 κιλών ετησίως, με το ζενίθ της απόδοσης να το «πιάνουν» συνήθως οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι.
Αθρόες εισαγωγέςΣτον κλάδο της μελισσοκομίας, ωστόσο, δεν είναι όλα… μέλι – γάλα.
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι οι αθρόες εισαγωγές μελιού από χώρες όπως η Αργεντινή, η Κίνα, η Ισπανία, αλλά και η γειτονική Βουλγαρία, το οποίο «βαφτίζεται» ελληνικό.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι συγκεκριμένες ποσότητες ξεπερνούν τους 4.000 τόνους μελιού ετησίως, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η ποιότητα του ελληνικού μελιού και να προκαλείται αθέμιτος ανταγωνισμός στο θέμα της τιμής, αποκαρδιώνοντας τους παραγωγούς που δεν μετέρχονται τέτοιων μέσων.
«Ζητούμε την προστασία της επίσημης πολιτείας» υπογραμμίζει ο κ. Μπαγιάτης και αποκαλύπτει ότι γίνονται προσπάθειες, προκειμένου να αναγράφεται υποχρεωτικά στις ετικέτες των συσκευασιών μελιού, η χώρα από την οποία προέρχεται το προϊόν και όπως επισημαίνει ο ίδιος «είμαστε κοντά στο να το επιτύχουμε».
Επιμέλεια:Agronews Λιάμης Λεωνίδας

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Silence of the bees


Μπούτι χοιρινό ή σπάλα χοιρινή με μέλι στον φούρνο


Μπούτι χοιρινό με μέλι στον φούρνο

Υλικά
1 χοιρινό μπούτι ή σπάλα  (2-3 κιλά)
200ml. μέλι θυμαρίσιο ή κάποιο της επιλογής σας   και 1 κουταλιά για τη σάλτσα
60ml ελαιόλαδο
60ml χυμός λεμονιού
1 κουταλάκι γλυκού κόλιαντρος σε σκόνη
2 κουταλιές σούπας φρέσκο  ή ξερό θυμάρι
Αλάτι, πιπέρι
Παρασκευή
Μαρινάρισμα: Από την προηγούμενη, βάζουμε το μπούτι σε ένα ταψί και το αλείφουμε καλά με 1 μεγάλη κουταλιά αλάτι, ώστε να πάει παντού. Πασπαλίζουμε με μπόλικο πιπέρι.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά  το μέλι, το λάδι, το χυμό λεμονιού, το θυμάρι και τον κόλιαντρο. Περιχύνουμε το μπούτι με αυτό το μείγμα για να πάει παντού. 
Την επόμενη, προθερμαίνουμε καλά τον φούρνο στους 170 βαθμούς. Βάζουμε στο ταψί 2 ποτήρια νερό. Ψήνουμε το μπούτι για 2-3 ώρες.
 Κατά τη διάρκεια του ψησίματος φροντίζουμε να περιχύνουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα το μπούτι με τη μαρινάδα.
 Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και ακουμπάμε το μπούτι σε μια πιατέλα. 
Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα πριν το κόψουμε. Σουρώνουμε τα υγρά του ταψιού μέσα σε ένα κατσαρολάκι και τα βράζουμε μέχρι σχεδόν να σιροπιάσουν, προσθέτοντας στο τέλος 1 κουταλιά μέλι,  ½ κουταλάκι ξίδι από κόκκινο κρασί, αλάτι, πιπέρι.
Κόβουμε το κρέας  μ΄ ένα  κοφτερό μαχαίρι σε φέτες περιχύνουμε με τη σάλτσα και συνοδεύουμε  με σάλτσα από φρέσκο κάρδαμο. 


ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Πως χρησιμοποιείται το σκόρδο εναντίον της βαρρόα και της Νοσεμίασης;



Το σκόρδο χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία εναντίον της βαρρόα και τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στο παγκόσμιο Συνέδριο της Λιουμπλιάνας από τον Αιγύπτιο ερευνητή Hassan Adel. Σε σχετικά πειράματα ο συγκεκριμένος ερευνητής χρησιμοποίησε το σκόρδο με τους εξής δύο τρόπους:

α) Εκχύλισμα σκόρδου στο σιρόπι: Σκελίδες φρέσκου σκόρδου στύβονται και το εκχύλισμα αναμιγνύεται με σιρόπι (1:1) σε αναλογία ένα μέρος σκόρδο και τέσσερα μέρη σιροπιού. Σε κάθε μελίσσι δίνονται 15 γραμμάρια από την παραπάνω ανάμιξη 4 φορές σε διαστήματα 12 ημερών. Η αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης επέμβασης βρέθηκε στο 93%.

β) Σκόνη σκόρδου με ζάχαρη άχνη: Η σκόνη σκόρδου αναμιγνύεται με ζάχαρη άχνη σε αναλογία ένα μέρος σκόρδο και τέσσερα μέρη ζάχαρης άχνης. Το κάθε μελίσσι σκονίζεται με 15 γραμμάρια από την παραπάνω ανάμιξη 4 φορές σε διαστήματα 12 ημερών. Η αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης επέμβασης βρέθηκε στο 100%.

Πειραματικά αποτελέσματα από τη χρησιμοποίηση του σκόρδου εναντίον της Νοσεμίασης δεν υπάρχουν. Ο σχετικός προβληματισμός τέθηκε στο άρθρο του Θανάση Μπίκου «Φτού….σκόρδα» που δημοσιεύτηκε στην Μελισσοκομική Επιθεώρηση το 1998 (Σεπτ.σελ. 394-396). Στο άρθρο αυτό αναφέρονται εμπειρίες μελισσοκόμων που χρησιμοποίησαν το σκόρδο για να αντιμετωπίσουν τη Νοσεμίαση. Η δοσολογία που αναφέρεται είναι 5 γραμμάρια χυμού σκόρδου σε κάθε κιλό σιρόπι τροφοδότησης. Δεν αναφέρεται η συνολική ποσότητα σιροπιού που θα πρέπει να πάρει το μελίσσι.

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

O χρυσός της θάλασσας

ΑΝΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΑΛΑΤΙ

Μιλάμε φυσικά για το ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι! 

Δεν πρόκειται για το πολύ φτηνό αλάτι που βρίσκετε σχεδόν αποκλειστικά στα ράφια των super market. Αλλά για το φυσικό αλάτι της θάλασσας που στην ετικέτα του επιβάλλεται να γράφει ΜΗ ΡΑΦΙΝΑΡΙΣΜΕΝΟ, δηλαδή όχι βιομηχανικά επεξεργασμένο.
Δυστυχώς αποτελούσε είδος πολυτελείας που μόνο οι καλοί σεφ γνώριζαν και χρησιμοποιούσαν. Όμως τα τελευταία χρόνια αρχίζει να αναγνωρίζεται και πάλι η θρεπτική αξία του που αν και ελαφρώς πιο ακριβό από το ραφιναρισμένο, μπαίνει ξανά στην κουζίνα της νοικοκυράς.

Γιατί όμως τόσο ενδιαφέρον για το γνήσιο θαλασσινό αλάτι;

Είναι το μόνο είδος αλατιού που με σιγουριά το κατατάσσουμε στα θρεπτικά αρτύματα αφού περιέχει 92 στοιχεία του περιοδικού πίνακα (μέταλλα και ιχνοστοιχεία) που είναι  απαραίτητα για την υγεία των κυττάρων μας!

Βοηθάει σημαντικά στην απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων από τον βλεννογόνο του λεπτού εντέρου, ισορροπεί τα επίπεδα σακχάρου, προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα, έχει αντιαλλεργική δράση, προστατεύει από κράμπες το μυϊκό σύστημα, δυναμώνει τα οστά κι ενισχύει την καλή ερωτική διάθεση.

Και το σημαντικότερο, ρυθμίζει την πίεση του αίματος και δεν προκαλεί κατακράτηση υγρών!


Αυτό όμως  έρχεται σε αντίθεση με ό,τι μας έλεγαν μέχρι τώρα οι γιατροί και οι διαιτολόγοι για το αλάτι και η εξήγηση είναι απλή:

Η βασικότερη αιτία της υπέρτασης και των κατακρατήσεων είναι η υψηλή λήψη νατρίου. Το ραφιναρισμένο αλάτι είναι εμπλουτισμένο σε νάτριο κατά 40% περίπου περισσότερο από την αρχική του φυσική μορφή. Λόγω της επεξεργασίας, του έχουν απομείνει μόνο 2 από τα 92 στοιχεία, δηλαδή το νάτριο και το χλώριο (χλωριούχο νάτριο είναι η χημική ονομασία του ραφιναρισμένου αλατιού-NaCl). Σε κάποιες περιπτώσεις είναι εμπλουτισμένο με ιώδιο και κάλιο αλλά ακόμα κι έτσι δεν έχει τίποτα από την αρχική του θρεπτική αξία.

Το  αποτέλεσμα είναι η διαταραχή της ηλεκτρολυτικής ισορροπίας των κυττάρων. Αυτή είναι η ικανότητα του κυττάρου να διατηρεί ισορροπία στα υγρά του μέσα και έξω από αυτό και η οποία προάγει την ομοιόστασή του, δηλαδή την μόνιμη ομοιογένειά του.

Η αυξημένη συγκέντρωση νατρίου επομένως προκαλεί κακή υγεία στα κύτταρα που μεταφράζεται σε κατακρατήσεις, υπέρταση, αθηροσκλήρωση, καρδιακά νοσήματα, εγκεφαλικά επεισόδια ενώ φαίνεται πως πυροδοτεί ακόμα και τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Άρα να προτιμάτε τη χρήση του θαλασσινού μη ραφιναρισμένου αλατιού όπως π.χ. το φυσικό αλάτι από τις αλυκές των Κυθήρων ή της Καλλονής στη Μυτιλήνη ή του Μεσολογγίου, που σε συνδυασμό με μια πληθώρα άλλων ανεπεξέργαστων τροφών  στην καθημερινή διατροφή αποτελεί το μέσον για μια άριστη σωματική και ψυχική υγεία.

Δεδομένου ότι έχει φυσική, έντονη γεύση, μισό κουταλάκι του γλυκού αρκεί για το φαγητό μιας 4 μελής οικογένειας. Συστήνεται και σε υπερτασικούς με τη συγκατάθεση πάντα του γιατρού.

 Επειδή είναι σε χοντρές νιφάδες, χρησιμοποιείστε έναν μύλο πιπεριού. Κυκλοφορεί επίσης και σε υγρή μορφή που είναι αρκετά εύχρηστη. Θα το βρείτε πια όχι μόνο στα καταστήματα με βιολογικά αλλά και σε μεγάλα super market και οι τιμές ποικίλουν από 1,60 euro έως και 4, ανάλογα με τη συσκευασία και τον τόπο προέλευσης.


Στέλλα Η. Σαρηπαναγιώτου 
Διατροφολόγος
Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity


Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

ΣΟΚ !!! ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΓΕΜΑΤΟ ΧΗΜΙΚΑ ΓΙΑ ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΥΣ !!!


Μεγάλο θέμα με θερμούς υποστηρικτές και φανατικούς πολέμιους έχει δημιουργηθεί με τους χημικούς αεροψεκασμούς...Μας ψεκάζουν με ειδικά χημικά για να καταστείλουν την οργή μας 
βροντοφωνάζουν οι υποστηρικτές, σενάρια επιστημονικής φαντασίας με απλά
 καυσαέρια αεροσκαφών λένε οι πολέμιοι...

Το θέμα γιγαντώνεται ακόμα περισσότερα απο τη σιωπή της κυβέρνησης καθώς επίσημη απάντηση 
ή διάψευση όλων αυτών των σεναρίων δεν υπάρχει, αντιθέτως σοβαροί επιστήμονες όπως ο 
ερευνητής του ΔΗΜΌΚΡΙΤΟΥ Νίκος Κατσαρός αφήνει να εννοηθεί ότι κάτι...γίνεται και 
οι κυβερνητικοί το καλύπτουν...

Φίλος αναγνώστης του makeleio μας απέστειλε πραγματικά αποκαλυπτικές φωτογραφίες 
με εσωτερικά αεροσκαφών που έχουν τροποποιηθεί και χρησιμοποιούνται γι αυτό τον σκοπό...
Δείτε τις φωτογραφίες και τα συμπεράσματα...δικά σας!!!