Θεραπευτικά μέλια: Άθερμο μέλι ερείκης με superfoods.

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Διατροφικά αυτάρκης κατά 94% η Ελλάδα



"Nα σταματήσει η απαξίωση της ελληνικής αγροτικής παραγωγής"

01/02/2012 

Διατροφικά αυτάρκης σε ποσοστό 94% είναι η Ελλάδα σε σειρά βασικών αγροτικών προϊόντων επισήμανε ο πρόεδρος της
ΠΑΣΕΓΕΣ (Πανελλήνια Συνομοσπονδία Γεωργικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων) Τζανέτος Καραμίχας.

Ειδικότερα, σύμφωνα στοιχεία που παρουσίασε σο κ. Καραμίχας το ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ που συνεδρίασε στη Θεσσαλονίκη, το ποσοστό αυτάρκειας στη φυτική παραγωγή ανέρχεται, κατά μέσο όρο, στο 99% περίπου, αλλά διαφοροποιείται μεταξύ επιμέρους κατηγοριών προϊόντων, όπως τα δημητριακά, όπου η αυτάρκεια ανέρχεται στο 82% περίπου, με το μικρότερο ποσοστό να καταγράφεται στο μαλακό σιτάρι (32%) και το υψηλότερο στο ρύζι (171%).

Στο ελαιόλαδο και τις ελιές η αυτάρκεια εμφανίζει υψηλό ποσοστό, μια και όπως είναι γνωστό η χώρα παραμένει έντονα εξαγωγική στα δύο αυτά προϊόντα.

Στα εσπεριδοειδή τη μεγαλύτερη αυτάρκεια κατέχουν τα πορτοκάλια με ποσοστό 167% ενώ στα λεμόνια η αυτάρκεια περιορίζεται στο 63% , στα φρούτα η αυτάρκεια παραμένει υψηλή (128%), ενώ πολύ χαμηλή αυτάρκεια διαπιστώνεται στην κατηγορία των οσπρίων με ποσοστό που κυμαίνεται στο 39%.

«Πρέπει να σταματήσει η απαξίωση της ελληνικής αγροτικής παραγωγής και η τρομοκρατία ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας δεν θα έχουμε να φάμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζανέτος Καραμίχας και κατέληξε: «Μπορούμε να πάμε σε υπεραυτάρκεια, να παράξουμε νέο πλούτο, να στηρίξουμε τη χώρα»
.

Τ. Καραμίχας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου