Θεραπευτικά μέλια: Άθερμο μέλι ερείκης με superfoods.

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Ενάντια σε μελισσοκομία, υγεία και περιβάλλον απόφαση για το μέλι

Ν. Χρυσόγελος: Ενάντια σε μελισσοκομία, υγεία και περιβάλλον απόφαση για το μέλι «Η πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου - κυρίως ευρωσκεπτικιστές, φιλελεύθεροι, συντηρητικοί και ακροδεξιοί, αλλά και μέρος των Σοσιαλδημοκρατών - ενέκρινε στις 16/1/2014 τις προτάσεις για την αναθεώρηση των κανόνων της ΕΕ σχετικά με το μέλι, προτάσεις που στρέφονται εναντίον της μελισσοκομίας, των μελισσοκόμων, του περιβάλλοντος και των καταναλωτών» δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του ο έλληνας ευρωβουλευτής ανέφερε: «Εκατομμύρια πολίτες είχαν κινητοποιηθεί εναντίον αυτών των προτάσεων και οι Πράσινοι είχαμε οργανώσει πολλές εκδηλώσεις και καμπάνιες, με τη συμμετοχή επιστημόνων, μελισσοκόμων και γεωργών. Κι όμως η ευρωσκεπτικιστική και συντηρητική πλειοψηφία υπέκυψε στις πιέσεις μερικών ιδιοτελών συμφερόντων. Αλλά και η ελληνική προεδρία δεν έκανε καμία προσπάθεια να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη, αν δεν την υποστήριξε κιόλας, που θα πλήξει και τους Έλληνες μελισσοκόμους, μια και η ελληνική παραγωγή μελιού είναι υψηλής ποιότητας και μεγάλης ποικιλίας. Το πιο μεγάλο πρόβλημα προκύπτει από μια τροπολογία που υιοθετήθηκε, σύμφωνα με την οποία η παρουσία γενετικά τροποποιημένης (ΓΤ) γύρης στο μέλι δεν θα αναγράφεται στην ετικέτα, παρά μόνο όταν αυτή ξεπερνάει το 0,9% του βάρους του μελιού, κάτι που μπορεί να συμβεί σπάνια. Αποσιωπώντας, όμως, αυτή την πληροφορία πλήττεται η ποιοτική παραγωγή μελιού και ευνοείται το μέλι που προέρχεται από περιοχές με μεγάλες εκτάσεις καλλιεργειών γενετικά τροποποιημένων ειδών, αφού ο καταναλωτής δεν ξέρει αν τρώει μέλι που έχει επιμολυνθεί με γύρη που κουβάλησαν οι μέλισσες από καλλιέργειες Γενετικά Τροποποιημένων Ειδών (μεταλλαγμένα)».

Οι Πράσινοι επέκριναν με σφοδρότητα το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας. Η υπόθεση ξεκίνησε από μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το 2011. Η Κομισιόν παρουσίασε μια αναθεώρηση της νομοθεσίας σχετικά με το μέλι, προτείνοντας ότι η παρουσία ΓΤ γύρης στο μέλι δεν θα πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα, ανατρέποντας την απόφαση του Δικαστηρίου. Με την απόφαση της πλειοψηφίας των ευρωβουλευτών να υποστηρίξουν αυτή την ανατροπή που επεξεργάστηκε η Κομισιόν, μέλι επιμολυσμένο με ΓΤ γύρη θα είναι όλο και περισσότερο διαθέσιμο στα ράφια των καταστημάτων, καθώς πολλές Ευρωπαϊκές χώρες εισάγουν μέλι από χώρες με εκτεταμένες ΓΤ καλλιέργειες, ενώ και δύο από τα κύρια κράτη μέλη της ΕΕ με παραγωγή μελιού, Ισπανία και Ρουμανία, έχουν δώσει την έγκρισή τους για καλλιέργεια Γενετικά Τροποποιιημένου καλαμποκιού. Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών επηρεάστηκε από μια έντονη εκστρατεία άσκησης πιέσεων, με επικεφαλής μεγάλες επιχειρήσεις εισαγωγής μελιού.

«Η ψηφοφορία αυτή είναι ένα χαστούκι στο πρόσωπο για τους ευρωπαίους καταναλωτές και μελισσοκόμους, οι οποίοι έχουν επίμονα ταχθεί υπέρ της σήμανσης, με ξεκάθαρους κανόνες. Πρόκειται για μια εξοργιστική απόφαση, που υποδηλώνει για μια ακόμη φορά τις αφόρητες πιέσεις του λόμπυ των "μεταλλαγμένων". Η απόφαση αυτή είναι ενάντια στα συμφέροντα των  μελισσοκόμων και παραγωγών μελιού, ιδιαίτερα των Ελλήνων, καθώς το ελληνικό μέλι είναι από τα αγνότερα και ποιοτικότερα στον κόσμο. Επίσης, είναι ενάντια στα συμφέροντα της παγκόσμιας μελισσοκομίας και ξεκάθαρα αντι-περιβαλλοντική, καθώς επιτρέπει την υποβάθμιση ενός φυσικού προϊόντος και θέτει σε κινδύνους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς, τους αγρότες και τους καταναλωτές, μέσω της ουσιαστικής ενθάρρυνσης της καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών. Εκφράζω την έκπληξή μου που βρέθηκαν 2 Έλληνες βουλευτές που ψήφισαν υπέρ αυτού του εκτρώματος, όπως ο κ. Χατζημαρκάκης των Γερμανών Φιλελεύθερων που όμως έχει δηλώσει ότι θα κατέβει με ευρωλίστα στην Ελλάδα και ο κ. Σαλαβράκος του ΛΑΟΣ. Λυπάμαι που η Ελληνική κυβέρνηση δεν ανέλαβε πρωτοβουλίες για να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη. Η ελληνική μελισσοκομία, με τους 20.000 παραγωγούς, μπορεί να αποτελέσει ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα της χώρας μας για την επανεκκίνηση της οικονομίας της σε μια διαφορετική κατεύθυνση, πιο εναρμονισμένη με το πλούσιο φυσικό της περιβάλλον, πιο βιώσιμη και υπεύθυνη. Καλώ έστω και την τελευταία στιγμή την ελληνική κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία της Προεδρίας της ΕΕ, ώστε να γίνει τουλάχιστον νέα διαπραγμάτευση για το θέμα», κατέληξε ο Νίκος Χρυσόγελος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου