Οι σακουλόκηποι είναι η ιδανική λύση για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης καθώς επιτρέπουν την καλλιέργεια λαχανικών σε πολύ περιορισμένο χώρο. Είναι ιδανικοί για αστική γεωργία και αποτελούν μια πολύ φτηνή λύση που μπορεί να ταΐσει επαρκώς μια οικογένεια ή μια ομάδα ανθρώπων. Επίσης, οι σακουλόκηποι είναι πολύ αποτελεσματικοί, καθώς ένα κυβικό μέτρο χώματος μας δίνει μια διαθέσιμη καλλιεργήσιμη επιφάνεια περίπου 5 τετραγωνικών μέτρων. Δεν χρειάζονται πολύ εργασία (σκάλισμα, όργωμα, σκάψιμο, σπορά), δεν αναπτύσσουν εύκολα ζιζάνια, ενώ προσφέρουν τη δυνατότητα καλλιέργειας σε προστατευμένους χώρους, όπως μπαλκόνια, περιτειχισμένους κήπους και ταράτσες, αν υπάρχει η ανάγκη για ασφάλεια και προστασία των τροφίμων σας στην περιοχή που διαμένετε.
Το βασικό τους μειονέκτημα είναι πως χρειάζονται καθημερινό πότισμα, άρα πριν προχωρήσετε με τον δικό σας σακουλόκηπο, θα πρέπει να φροντίσετε πρώτα να έχει πρόσβαση σε άφθονο νερό. Σημειώστε πως παρόλο που οι σακουλόκηποι είναι ιδανικοί για καταστάσεις που η καλλιέργεια δεν είναι εύκολη, δεν συγκρίνονται σε παραγωγή με τους παραδοσιακούς οικιακούς λαχανόκηπους. Είναι μια λύση ανάγκης.
Προσοχή: Καλό είναι να έχετε ήδη ένα σπορείο, οικιακό ή μεγαλύτερο, όταν δημιουργείτε τον δικό σας σακουλόκηπο.
Αφθονία λαχανικών
Με τους σακουλόκηπους, μπορούμε να καλλιεργήσουμε άφθονα λαχανικά και να εξασφαλίσουμε την αυτάρκειά μας σε τρόφιμα, αρκεί να έχουμε ήλιο, λίγη κοπριά, λίγο λίπασμα και άφθονο νερό. Σχεδόν όλα τα λαχανικά μεγαλώνουν μέσα σε ένα σακουλόκηπο. Σαν μέσα καλλιέργειας είναι καλύτεροι από τις γλάστρες, καθώς μας επιτρέπουν καλλιεργούμε και στο πλάι, μέσα από τρύπες, μεγιστοποιώντας την καλλιεργήσιμη επιφάνεια. Αυτό μας επιτρέπει πολύ μεγαλύτερη παραγωγή, οικονομία στο νερό και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του χώρου που έχουμε κι αυτό τους καθιστά ιδανικούς για αστική γεωργία και ειδικότερα για λαχανόκηπους σε μπαλκόνια και ταράτσες.
Ποιες σακούλες χρησιμοποιούμε
Παρόλο που το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό όταν ακούμε τη λέξη σακουλόκηπος είναι οι σακούλες σκουπιδιών, αυτές είναι καλύτερο να τις αποφεύγουμε. Πρώτον, γιατί δεν αερίζονται και δεύτερον, γιατί οι περισσότερες είναι κατασκευασμένες να διαλύονται μέσα σε ένα-δύο χρόνια.
Η καλύτερη λύση είναι οι πλεκτές πλαστικές σακούλες, δηλαδή τσουβάλια, ή οι πλεκτές μπαζοσακούλες. Αυτές διαθέτουν τα κατάλληλα ανοίγματα για τον αερισμό των ριζών και είναι αρκετά ισχυρές για να μην σχιστούν.
Προσοχή! Μην χρησιμοποιείτε ποτέ απλά υφασμάτινα τσουβάλια, γιατί αυτά θα σαπίσουν.
Αφρικανικοί σακουλόκηποι
Αυτή η παραλλαγή είναι ίσως η καλύτερη εφαρμογή σακουλόκηπων, καθώς η σακούλα περιλαμβάνει ένα κεντρικό κορμό από χαλίκια το οποίο επιτρέπει οικονομία στο νερό, ακόμα καλύτερο αερισμό των ριζών, άρα καλύτερη ανάπτυξη των φυτών και δίνει μεγαλύτερη στήριξη και σταθερότητα στη σακούλα, άρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μεγαλύτερες σακούλες και να κερδίσουμε ύψος. Το μειονέκτημα του αφρικανικού σακουλόκηπου, σε σχέση με τον απλό σακουλόκηπο, είναι πως δεν είναι φορητός λόγω βάρους και η θέση που θα τον τοποθετήσουμε θα πρέπει να είναι η τελική. Συνεπώς, αν έχετε αποφασίσει πού θα τοποθετήσετε τα φυτά σας, ένα αφρικανικός σακουλόκηπος είναι η καλύτερη λύση κι εμείς στο ΚΕΒΙΟ σας τον προτείνουμε ανεπιφύλακτα.
Πως δημιουργούμε τον δικό μας αφρικανικό σακουλόκηπο
Χρειαζόμαστε:
- Ένα μεγάλο πλαστικό τσουβάλι
- Ένα μεγάλο αλουμινένιο κουτί από στιγμιαίο καφέ ή κονσέρβα, με κομμένο τον πάτο του. Στην ουσία χρειαζόμαστε έναν κύλινδρο με τις δύο άκρες του ανοιχτές. Προσέξτε τις κοφτερές άκρες!
- Αρκετές μικρές πέτρες ή χαλίκι για να γεμίσουμε το μισό τσουβάλι.
- Μείγμα χώματος από χούμο, κομπόστ και, αν μπορείτε να βρείτε, καλά χωνεμένη κοπριά για να γεμίσουμε τη σακούλα.
- Κιμωλία ή κάρβουνο
- Ένα καλό μαχαίρι
- Γάντια κηπουρικής, αν θέλετε
6 απλά βήματα για να φτιάξετε τον σακουλόκηπό σας
Βήμα 1
Τυλίξτε τις άκρες από το τσουβάλι μέχρι κάτω και τοποθετήστε στη μέση το ανοιγμένο και από τις δύο μεριές κουτί του καφέ. Γεμίστε το μέχρι πάνω με χαλίκι ή μικρές πέτρες. Ρίξτε το μείγμα του χώματος που περιγράφουμε παραπάνω γύρω-γύρω από το κουτί και μέχρι το πάνω του μέρος. Πατήστε το ελαφρά (σημαντικό: μη βάζετε δύναμη γιατί δεν θα βγαίνει το κουτί!)
Βήμα 2
Αφαιρέστε το κουτί. Αυτό θα αφήσει μια κολώνα από χαλίκι ή μικρές πέτρες στο κέντρο του τσουβαλιού. Επαναλάβετε τα βήματα 1 και 2 μέχρις ότου…
Βήμα 3
…η σακούλα σας να είναι γεμάτη με χώμα μέχρι πάνω και έχετε μια κεντρική κολώνα από χαλίκι ή μικρές πέτρες στο κέντρο της. Προσπαθήστε να κρατάτε τη σακούλα όρθια όσο προχωράτε.
Προσοχή! Τοποθετήστε τη σακούλα σε μέρος που έχει ήλιο και όχι στη σκιά. Κάντε τις τρύπες από τη μεριά που βλέπει προς τον ήλιο.
Βήμα 4
Αν τοποθετήσατε τη σακούλα πάνω σε χώμα, καρφώστε μερικά ψηλά παλούκια στο έδαφος για να την κρατήσετε σταθερή.
Βήμα 5
Με μια κιμωλία ή ένα κάρβουνο, σχεδιάστε 4 ή 5 γραμμές σε ίσες αποστάσεις γύρω-γύρω από τη σακούλα και δημιουργήστε παρόμοιες περιοχές. Πάνω σε κάθε μια από τις γραμμές που σχεδιάσατε κόψτε με προσοχή γύρω-γύρω τρύπες εκεί που θέλετε να βάλετε τα φυτά σας. Μην τοποθετήτε τα φυτά σας το ένα πάνω από το άλλο, αλλά απλώστε τα. Μην τα τοποθετήτε πυκνά και αφήστε τους χώρα να μεγαλώσουν: Περίπου κάθε 5 εκατοστά για τα μικρά φυτά, κάθε 10 εκατοστά για τα μεγάλα. Το σχήμα των τρυπών που θα κάνετε θα μοιάζει σαν νούμερο 7 (με γωνία στο πάνω μέρος) και οι τρύπες θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλες για μπαίνει μέσα το χέρι σας.
Βήμα 6
Τώρα μπορείτε να τοποθετήσετε σπόρους ή φυντάνια στο πάνω μέρος της σακούλας και φυντάνια στα πλαϊνά. Βεβαιωθήτε πως είναι φυτεμένα σταθερά μέσα στο χώμα, στο ίδιο περίπου βάθος μ’ αυτό που ήταν στο σπορείο. Να τοποθετείτε τις τομάτες πάντα 3 πόντους ΠΙΟ ΒΑΘΙΑ από το βάθος που τις είχατε στο σπορείο.
Πότισμα
Αρχικά, τις πρώτες μέρες να ποτίζετε την σακούλα με πολύ νερό, μέχρι να δείτε πως η υγρασία αρχίζει να φεύγει από κάτω. Στη συνέχεια, να ποτίζετε μόνο την κεντρική κολώνα (το χαλίκι ή τις πέτρες). Αυτή θα επιτρέπει στο νερό να φτάνει σε όλα τα φυτά, σε κάθε μεριά της σακούλας. Προσθέστε οργανικά συστατικά και φυσικά φυτοφάρμακα και δείτε τα φυτά σας να παράγουν εκπληκτικά αποτελέσματα.
Μυστικά των σακουλόκηπων και συμβουλές για διάφορες παραλλαγές
- Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ απόνερα με σαπούνι για να ποτίσουμε τα λαχανικά!
- Οι σακουλόκηποι αντέχουν μόνο για μια σεζόν. Μετά διαλύστε τους, αφαιρέστε τα νεκρά φυτά και τις ρίζες τους, όπως θα κάνατε με γλάστρες. Αφαιρέστε επίσης το χώμα και το χαλίκι. Ανανεώστε το χώμα με κομπόστ, κοπριά ή/και λίπασμα και χτίστε τη σακούλα από την αρχή, βάσει την οδηγιών.
- Τοποθετήστε χαλίκι κάτω από τη σακούλα για μεγαλύτερη σταθερότητα. Σε ταράτσες, κάντε παρτέρια με πυκνό χαλίκι πάχους λίγων εκατοστών και πάνω τους βάλτε τις σακούλες.
- Εκτός από την επίπεδη πάνω επιφάνεια του τσουβαλιού, τα φυτά δεν μπορούν να μεγαλώσουν από σπόρους μέσα σε ένα σακουλόκηπο. Αυτό συμβαίνει επειδή οι κήποι αυτοί είναι περιορισμένοι και υπάρχει μια φυσική μεμβράνη (το τσουβάλι) που περιέχει το χώμα. Συνεπώς, τα φυτά που μεγαλώνουν στα πλαϊνά του τσουβαλιού μπορούν να μεγαλώσουν μόνο μέσα από συγκεκριμένες προκατασκευασμένες τρύπες στο τσουβάλι. Όμως το φυτό που μεγαλώνει εκεί από σπόρο μπορεί να αποφασίσει να μην μεγαλώσει μέσα από τις τρύπες που του έχουμε κάνει κι αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να κολλήσει μέσα στο τσουβάλι. Εκεί, χωρίς ήλιο, δεν θα αναπτυχθεί ποτέ. Ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα είναι να μεγαλώσουμε αυτά τα φυτά σε σπορείο και να μεταφυτέψουμε τα φυντάνια μέσα στις τρύπες που έχουμε δημιουργήσει.
- Αν επιλέξετε να ΜΗΝ βάλετε χαλίκι ή πέτρες στο κέντρο, πρέπει να ποτίζετε τα πλαϊνά φυτά μέσα από τις τρύπες, καθώς και εκείνα στην κορυφή από πάνω, μέχρι να αρχίσει να βγαίνει η επιπλέον υγρασία από κάτω από τη σακούλα.
- Αν δεν μπορείτε να βρείτε πλεκτά πλαστικά τσουβάλια και πρέπει να χρησιμοποιήσετε πλαστικές σακούλες, θα πρέπει να κάνετε τρύπες στο κάτω μέρος για να αποστραγγίζεται η επιπλέον υγρασία. Σ’ αυτή την περίπτωση η χρήση κεντρική κολώνας από χαλίκι ή πέτρες είναι επιβεβλημένη γιατί είναι η μόνη που εξασφαλίζει αερισμό στις ρίζες.
- Αν έχετε τη δυνατότητα και θέλετε να βάλετε βιομηχανικό λίπασμα, ψεκάστε αρχικά με ένα αρχικό μείγμα. Στη συνέχεια να ψεκάζετε το μείγμα λιπάσματος-νερού μια φορά την εβδομάδα, αφού τα φυτά έχουν αναπτυχθεί, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή του λιπάσματος. Για λαχανικά, καλό είναι να ξεκινήσετε στα μέσα της σεζόν.
Προσοχή! Μην ρίχνετε μεγάλες ποσότητες λιπασμάτων και ζιζανιοκτόνων στο περιβάλλον. Είναι κακό καταρχήν για τη δική σας υγεία και αυτή των δικών σας, καθώς και των γειτόνων σας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου