Θεραπευτικά μέλια: Άθερμο μέλι ερείκης με superfoods.

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Υπό προυποθέσεις η σήμανση το ΓΤ μέλι, λέει το Ευρωκοινοβούλιο

Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια συνεδρίασης την Τετάρτη 19 Μαρτίου συνέταξαν σχέδιο νόμου όπου η γύρη θα θεωρείται ως φυσικό συστατικό του μελιού, και όχι ένα τεχνητό στοιχείο. Η γενετικά τροποποιημένη γύρη θα αναγράφεται στη συσκευασία του προϊόντος εάν ξεπερνά το 0,9% του μελιού.

Η Επιτροπή Δημόσιας Υγείας και Διατροφικής Ασφάλειας υπό την προεδρεύουσα Julie Girling υιοθέτησαν το σχέδιο νόμου με 28 ψήφους υπέρ και 25 κατά. 

Η βρετανίδα ευρωβουλευτής της Ομάδας των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών δήλωσε χαρακτηριστικά, "Στο ζήτημα του γενετικά τροποποιημένου υλικού πρέπει να κοιτάμε τις περιπτώσεις, καθεμιά ξεχωριστά.
 Εάν ένα προϊόν περιέχει γενετικά τροποποιημένη γύρη στα όρια του 0,5%-0,6%, αυτό δεν χρειάζεται να συμπεριληφθεί στη σήμανση αντίθετα αν προσεγγίσει το 1%, τότε η αναγραφή πρέπει να γίνει υποχρεωτική". 

Η απόφαση έρχεται σε αντίθετη με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που εκδόθηκε το 2011 που υποχρέωνε σε αναγραφή ανεξάρτητα από το ποσοστό γενετικά τροποποιημένη γύρη που περιέχει.
Καταναλωτικές και οικολογικές οργανώσεις έχουν ήδη εκδηλώσει διαμαρτυρία ενάντια στην απόφαση κατηγορώντας τους ευρωβουλευτές που το ψήφισαν, "ότι ανοίγουν την πίσω πόρτα στα μεταλλαγμένα και ιδιαίτερα στο ευαίσθητο χώρο του μελιού". 

Το ψήφισμα θα τεθεί προς ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 14-17 Απριλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου